Christina Lugnet – vilket gillar du bäst, ank- eller gåslever till Champagne´?

Christina Lugnet - Sauternes eller Champagne till gåslevern?

En glittrande nattklubbsdrottning?

 Eller en generaldirektör i allmänhetens tjänst? Hur många skattebetalare har någonsin fått resa till ett slott och delta i vinprovningar, äta gott och sova i exklusiva sängar? Helt gratis!

Eliten unnar sig det godaste av det goda i livet. Och inget fel i det om de själva betalar notan. Men eliten skor sig, Christina Lugnet är inte ensam. Hon  blev bara lite väl berusad av sin upphöjelse från en blygsam tjänstemannabefattning i en avfolkningskommun till Generaldirektör i Stockholm. Hon fick ett fantastiskt lönelyft till 91 000 kronor i månaden. Hon fick frikort för obegränsat antal flygresor inom Sverige. Hon fick tjänstebostad i Stockholms innerstad som kostar 8 000 i månaden. Hon fick flyttkostnader och möbler. Och mycket hög status. Blev det för mycket för snabbt?

Den som har störst anledning att vara förbannad är Maud Olofsson, förra centerledaren, näringsministern och vice statsministern. Det var Maud Olofsson som i sin iver att lyfta fram duktiga kvinnor gav Christina Lugnet sitt förtroende och utsåg henne till statlig toppchef. Christina Lugnet är uppenbarligen en njutningsmänniska och för det ska hon inte kritiseras. Men hennes dåliga moral och sällsynt usla omdöme är klandervärt. Hon har skadat allmänhetens förtroende för politiker och myndigheter i hög grad. Det är ytterst allvarligt och kräver knappast någon förklaring, alla vi åskådare inser lätt konsekvenserna. Tror jag.

Nå, Annie Lööf, näringsministern då? Har hon agerat kraftfullt? Det tycker jag inte. Hon dröjde länge med beskedet att Lugnet får nya arbetsuppgifter. På tok för länge. Varför? Var hon orolig att alla hennes underlydande generaldirektörer hade samma lyxiga rutiner? Skulle tro det. Annie Lööf ville nog först kolla runt att Lugnets lyxleverne på skattebetalarnas bekostnad var i en klass för sig. Med det konstaterat kunde allmänhetens vrede lugnas något genom att Christina lyftes åt sidan, om än med full lön, men det behövde ju inte minister Lööf skriva allmänheten på näsan om.

Vad kan sägas om Skatteverkets mjäkiga svar om ”tveksamt” angående trixandet med momsen? Jo, anmärkningsvärt. Om en småföretagare trixat med bokföringen på samma sätt som Tillväxtverket så är jag övertygad om att beskedet från Skatteverket inte skulle varit ”tveksamt” utan att trixandet är otillåtet eller olagligt eller i vart fall klart regelvidrigt. Det finns en korruption på maktnivå vilket ofta illustreras. Minns ni när förre jordbruksministern Margareta Winberg fuskade? Hon fick inte något åtal och inte ens skattetillägg.  Så vänta er inte att Skatteverket agerar mot Tillväxtverket.

Själv är jag nyfiken på vilka exklusiva viner Christina Lugnet föredrar. Och så vill jag gärna veta om hon föredrar ank- eller gåsleverpastej? Och vilken dryck därtill hon föredrar. Sauternes eller Champagne? Eller har hon så förfinad smak att hon sköljer ned gåsleverpastejen med en Gewürsttraminer? En Vendange Tardive då, eller?

Lars-Kristian Bergh

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
 1. skärp er mansgrisar! Det är bara så lågt att använda nedlåtande omdömen som tant när det är en kvinna som har gjort bort sig. När karlar gör bort sig, vilket händer stup i kvarten, då låter det annorlunda. Kvinnor och män kanske representerar på olika sätt? Männen bjuder på golfrundor och off-road körningar med häftiga bilar varför kan då inte en kvinna få bjuda på chokladprovningar? Skulle tro att golf och off-road kostar väl så mycket.

 2. Bertil tycker:

  Instämmer med dig Berg, tanten blev nog bländad av sin upphöjelse. Tantan borde stannat i Haparanda. Nu har ju Tillväxtverket en styrelse och jag undrar om ordföranden var med på den fina middagen på Grand Hotell? Ordföranden är ju rospinglan Chris Heister, numera landshövding i Stockholm och innan landshövding i Västerbotten. Och innan landstingspolitiker i Stocholm. Rospinglan känner ju Maud Olofsson väl så bananerna faller på plats så att säga.

 3. Ingvar tycker:

  Nomenklaturan har väl alltid kört i sin egen guldfil? Varför uppröras? Annie Lööf verkar vara ett stolpskott för centern. Hennes partimöten sitter o groggar o smörjer kråset och skickar räkningen till hennes departement och låter skattebetalarna stå för notan. Tills media begär ut papper då ”oj ett misstag ska genast rättas till”.

 4. Nu är det tydligen så att inte ens de egna reglerna respekterades. Det gör saken extra allvarlig och då faller ansvaret tungt på Lugnet. Nä hon får skylla sig själv.

 5. Stenkastare tycker:

  Hur är det med dig själv bloggare Bergh? Tror nog att du också gottar dig med både det ena och det andra…Flott kärra glider du runt i och kulor tycks inte saknas och du reser och äger fastigheter så just du kanske inte ska ta brösttoner mot Lugnet.

  • Lars-Kristian Bergh tycker:

   Stenkastare, du kunde lagt till att jag också är flott som låter ett inlägg som ditt stå kvar. I sak så inskränker sig min konsumtion på skattebetalarnas bekostnad till en enstaka Mazarin och kaffe. På den nivån kanske även Lugnet skulle hållit sig?