JO: Regeringen struntar i grundlagen

Justitieombudsmannen konstaterar efter utredning att regeringen struntar i grundlagen. Tar flera månader på sig för att visa upp handlingar. Trots att det enligt grundlagen ska göras omgående.

Inte bara en gång utan systematiskt har regeringskansliet åsidosatt reglerna för allmänhetens insyn. Regler som är fastslagna i en grundlag för att värna demokratin och vara ett skydd mot maktfullkomliga politiker. Justitieombudsmannen slår fast att regeringskansliet systematiskt ägnar sig åt ”grova åsidosättanden” av svensk grundlag.

JO Hans-Gunnar Axberger riktar svidande kritik mot regeringen som han anser är arrogant mot lagstiftningen. Dagens Juridiks Stefan Wahlberg har i en ledare gjort en bra sammanfattning av JO:s totala utskåpning av regeringens undanflykter. Läs här (klicka)

Enligt grundlagen (TF) har varje svensk medborgare rätt att läsa statliga och kommunala handlingar, såväl upprättade som inkomna. Undantaget är sekretesskyddade uppgifter. Myndigheten ska sekretessgranska handlingen innan den lämnas ut. Men sådan sekretessprövning behövs inte för självklart offentliga handlingar. Den som begär att få se en handling behöver inte motivera varför och inte heller uppge sitt namn. Handlingen ska visas upp omedelbart vilket betyder så fort det kan ske.

Regeringskansliet har tagit veckor på sig innan handlingen lämnats fram och oftast först efter det att en JO-anmälan lämnats in. Skäms då regeringen för det bedrövliga tillståndet? Tyvärr inte. JO konstaterar just det att regeringskansliet inte medger att något fel begåtts.

Om du tror att Stefan Wahlberg på Dagens Juridik överdriver, så läs hela det kompletta JO-beslutet på en PDF-fil via JO:s hemsida genom att klicka här.

Något konstigt är det att behovet av att vara ”politiskt korrekt” och inte stöta sig med makthavarna har gått så långt att stora medier som TV4, Aftonbladet och Dagens Nyheter inte attackerar regeringen för det flagranta grundlagsbrottet trots att det är bl a dessa medier som drabbats.

Det handlar inte bara om Annie Lööfs festfakturor utan om tilltron till att regeringen värnar demokratin och respekterar våra lagar. Inte minst den för demokratins skydd vitalaste grundlagen.

Text: Lars-Kristian Bergh

 

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
 1. Elinor tycker:

  Du micke raljerar och tycks använda Expressens fraterniserande som generell måttstock. Så illa är det inte på de större redaktionerna även om problemen finns där. SR:s medieprogram hade ämnet uppe häromdagen beträffande journalisternas förhållande till allmänheten på små orter. Vetlanda var exemplet.

  Och de största redaktionerna som TT har egna rum i riksdagshuset. Och reportrarna känner många toppolitiker rätt väl. Figge Fichtelius umgicks ju med godsägaren samtidigt som han gjorde ett program om honom.

 2. micke tycker:

  hm ändå bjuder media in politiker på födelsedagsfester,hur pass nära samarbete ska ni ha utan att vara oberoende eller i beroendeställning till regeringen??eftersom ni springer regeringens ärenden så har ni raderat ut oberoende press!kolla upp nrk som blev dömda för snyfthistoria ,det skulle aldrig förekomma i idiotlandet sverige!vill ni ha ökat förtroende får ni tamejfan börja jobba likt våra grannländers journalistkår mvh micke

 3. Editor tycker:

  Vi i medierna lever i ett slags symbios med makten. Går vi för tufft fram bjuds vi inte på tips och hjälp vilket vi är pinsamt beroende av. Det är en ständig balansgång som vi får leva med. Det är därför bra när självständiga och kritiska bloggar ligger på och luftar åsikter om detta. Makthavarna drar sig inte för att fräckt dra fördel av förhållandet. Som sagt balansgång, eftersom politikerna inte kan existera utan publicitet.