Grekland – ett skurkland

Under den socialdemokratiske premiärministern Giorgos Papandreou började bedrägerierna mot övriga Europa ta fart och mycket systematiskt.

Redan på den gamle Andreas Papandreous tid var budgetfusket och korruptionen utbredd. Är Alexis Tsipras bättre?

Premiärminister Tsipras

Premiärminister Tsipras

Greklands regeringar fuskade sig in i EU för att komma åt jordbrukssubventioner och ökade mångfaldigt produktionen av både citroner och tobak, exempelvis.

 Citroner

Mer än 90 procent av alla Greklands citroner kastades. Överproduktionen understöddes för att kunna mjölka EU på maximala bidrag.

Greklands befolkning är till största delen fattiga. De drabbas hårt av t ex höjd moms och minskade pensioner.

Men att ha en pensionsålder på 56 år för alla offentligt anställda är ju horribelt i alla ekonomier. I fallet Grekland är det både absurt och utmanande.

Parasiter

Greklands ministrar vill driva sitt land på bekostnad av övriga europeiska länder. Regeringen vill att Grekland ska kunna fortsätta sin slappa politik med ett skattesystem som är i kaos.

Få betalar skatt och ännu färre betalar den skatt de ska betala. Folkbokföringen fungerar inte. Pensioner betalas ut till tiotusentals som varit döda i åratal. Till glädje för de anhöriga som hämtar ut pengarna.

 Ingen fastighetsskatt

Greklands fastighetsregister gör inte ens själ för namnet. Arbetstiderna för offentligt anställda är löjligt låga och för många ingår restiden till och från jobbet i arbetstiden. Det enda som är högt är lönerna för många anställda inom stat och stad.

Ruttet rättssystem

Rättssystemet är ruttet och håller inte den standard som krävs för att uppfylla Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Kort sagt, Grekland är ett riktigt skitland.

Men det är inte de fattiga och hårt arbetande grekernas fel. Deras ”fel” är att de röstat på skurkarna som vill fortsätta driva ett ruttet land och skicka notan till övriga 27 EU-länder.

ECB/EMU borde aldrig tagit med Grekland i den gemensamma valutan. Särskilt som de kände till att Greklands regering hade fejkat statistiken för att uppfylla budgetkravet för medlemskap. Nu sitter man i saxen – slänger man ut Grekland skakar det i ramverket.

Inte längre fred

EU:s politiska ambitioner har för länge sedan övergått från ett fredsbevarande perspektiv till ett maktpolitiskt. Att snabbt ta in forna öststater hade inget annat syfte än att beskära Rysslands intressesfär.

Kanske långsiktigt bra, men ruggigt dyrt att ta in efterblivna ekonomier som t ex Rumänien och Bulgarien. Grekland har en viktig politisk roll som EU-medlem och därför stretschar sig Europas mäktigaste ledare för att hålla Grekland ekonomiskt flytande.

Grekland bör vara kvar i EU, men parasiteringen måste upphöra. EU borde ändra sin maktpolitik och sluta försöka få med länder som enbart blir tärande. Att kasta ut Grekland ur EMU blir en rejäl smäll för Grekland. Men vad annars förtjänar en regering som bara vill fortsätta vara storparasit?

Ut med skurklandet Grekland ur EMU!

Text: Lars-Kristian Bergh

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
 1. Curth tycker:

  Den svenska sosseröran med båtmålerskan är ju rena drömmen jämfört med dårarna i Grekland. Här ett uttalande i Dagens Industri den 13 juli:
  ”Andreas Hatzgeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, riktar skarp kritik till den grekiska regeringen:
  ”Det såg ganska bra ut i början på året. Jag tror inte ens att Grekland hade behövt ett nytt paket om det inte hade varit för oredan som regeringen skapat med sin aggressiva förhandlingsstrategi. Det har skadat Grekland och varit totalt misslyckat”, säger han till TT.

 2. Gunilla Axelsson tycker:

  De grekiska ministrarna har varit korrumperade så länge det funnits demokrati i Grekland. De svenska socialdemokraterna hyllade och stöttade sin partivän Andreas Papandreou som myglade under sin tid som premiärminister i Grekland och sedan tog sonen Gregoris över den korrupta kulturen. Europas ledare har hela tiden varit medvetna om att det varit moraliska katastrofer som styrt och känt till deras fusk och lögner.

  Trots kännedom har de lånat ut mer och mer till fuskstaten Grekland. Så visst finns ett ansvar även på långivarna så jag anser att en skuldnedskrivning bör ske men inte nu. Först om några år om Grekland visat sig hålla ingångna reformavtal. Tsipras vann valet med bluff. Han lurade väljarna grovt. Borde inte vänsterregeringen avgå och utlysa nyval?

 3. Anders Bergstedt tycker:

  Det vi inte har fått veta förrän nu är att Finland blir hårt drabbat. Dom har egna problem och har lånat ut 70 miljoner euro till Grekland. Nu begär Grekland ”nödlån” då det uppenbarligen är stopp för ”vanliga” lån. Tänk att vi var så kloka att vi körde över våra politiker och sade nej till euro. Politikerna som orsakat detta borde ställas inför Riksrätt. Istället avgår de bara liksom Tsipras finansminister och lämnar det sjunkande skeppet.

 4. Peter M. tycker:

  Förvisso delar Jamie Dimon Berghs uppfattning om att Grekland borde lämna EMU. Övriga åsikter från Bergh har Jamie D vad jag vet inte yttrat sig offentligt om.

 5. RBS tycker:

  Din analys överensstämmer med Jamie Dimons. JD är högste boss för världens största bank – JP Morgan.