Statsministern ljög om rattfyllan

Statsminister Stefan Löfvén ljög om minister Aida Hadzialic och hennes rattfylla. Sanningen är att den uppgivna promillehalten 0,2 aldrig fastställdes. Den kan ha varit betydligt högre.

Enligt de första uppgifterna så uppgavs att Aida aida hadzualicHadzialic hade druckit ett litet glas Champagne och ett glas vin fyra timmar innan hon stoppades vid Öresundsbron. Är uppgiften sann så är det inte sant att hon skulle ha haft så hög alkoholhalt i blodet som 0,2 promille. Den hade varit lägre.

Inget blodprov

Polisens alkoholmätare visar inte halten alkohol utan indikerar enbart med grön eller röd lysdiod om halten alkohol är på eller över 0,2 med röd diod och grönt ljus om den är lägre.

Med röd diod ska antingen blodprov tas eller så ska utandningsluften analyseras i en avancerad apparat som polisen har i en polisbuss på platsen vid en organiserad nykterhetskontroll. En sådan analys gjordes, men det uppges att det var vissa tekniska problem med apparaten. Jasså minsann!

Mygel

Det finns frågetecken i affären. Ett av dem är hur mycket hon egentligen drack innan hon satte sig i bilen. Var det flera glas vin? I så fall kan det dyka upp vittnen och om Aida Hadzialic hade stannat som s-minister kunde dessa ha trätt fram vilket skulle resulterat i omfattande negativ publicitet.

Både hon och Stefan Löfvén skulle tappat trovärdighet samtidigt som ett så kallat mediedrev kunde dragit igång.

En annan underlighet är att åklagaren Håkan Roswall offentligt gått ut med diverse funderingar om att hon kanske inte står kvar vid sitt erkännande och att alkoholhalten kanske inte var uppe i 0,2 om en exaktare mätning gjorts.

Det låter som om åklagaren vill hjälpa Hadzialic att ”gå loss” från rattfylleriet.

Eftersom Aida Hadzialic nu på egen bekostnad (nåja, det vet jag inte, kanske s-partiet betalar?) anlitat stjärnadvokaten Tomas Nilsson så finns det skäl att tro att hon fått en vink om att möjligheten finns att gå fri.

Särbehandling och gräddfiler för makthavare sticker i ögonen och underminerar förtroendet för politiker och makthavare. Vilken vanlig ”Svensson” skulle fått det här stödet från en av staten avlönad åklagare?

Dimridå

Statsministerns prat om att Aida Hadzialic begått ”ett mycket allvarligt brott” kanske var en medveten dimridå eller ska vi säga avledande manöver.

Han ville flytta fokus från hur mycket ministern verkligen hade druckit och eller hur mycket promillehalten egentligen var vid tillfället. Därför gällde det att snabbt klippa bort Hadzialic från regeringen.

Om promillehalten hade varit 0,199 tusendelar alkohol i blodet så hade inget brott alls begåtts. Lysdioden vid brofästet hade lyst grönt och Hadzialic hade kört vidare. Är verkligen skillnaden med en tiotusendels promille ”ett mycket allvarligt brott”?

Själv tycker jag att det är en skitsak. Och jag tror att även Löfvén och de andra i sosse-mp regeringen tycker det. Men politik är skrupellöst ljugande och trixande så länge makten är det viktigaste av allt.

Vad gäller?

Lagen säger att gränsen för rattfylleri är 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft. Det motsvarar ungefär 0,2 promille i blodet. Gränsen för omhändertaget körkort vid rattfylleri är från 0,16 milligram alkohol per liter utandningsluft.

Åklagaren Håkan Roswall vägrar berätta exakt vilket värde den förra ministern Aida Hadzialic hade – bara att det låg i intervallet 0,10-0,19 milligram alkohol per liter utandningsluft.

Det betyder att det kan ha varit uppåt 0,4 promille alkohol i blodet. Med andra ord, hennes två glas vin fyra timmar tidigare framstår som en klar lögn. Undra på att det var bråttom för statsministern att göra sig av med henne.

Text: Lars-Kristian Bergh

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
 1. En som var där tycker:

  Hon hade mycket mera promille men platsbefälet beslutade att AH skulle erbjudas att skriva på ett erkännande om 0,2 promille i blodet. Hon skrev på. Åklagaren blev förbannad för att hon fick förmånen att hon skulle räddas. Roswall ville riva upp erkännandet men det stoppade hennes advokat, 40800 får hon betala och får tillbaks körkortet i nästa månad. 40800 är väl ungefär en 30% av hennes månadslön?

 2. Så är det klart! Etablissemanget fixade Hadzialics rattfylla till prick 0,2 trots att det är bekräftat av åklagaren att promillehalten var betydligt högre. Betala en tredjedels månadslön så är det ur världen! Fyfaen Sverige är lika korrupt som bananrepublikerna.

 3. Ulla-Britt tycker:

  Så ser vi ännu ett exempel på att makthavare och journalister håller varann om ryggen. Det är fullständigt tyst om detta som LK Bergh beskriver så att vanligt folk begriper. Fjäsk för vännerna i politiken skriv bara om det som makten tagit avstånd ifrån då ska det drevas tills den förföljde tvingats bort. Juholt till exempel. Aida ska tillbaks så hon ska skyddas.

 4. Sven Carlsson tycker:

  Tråkigt nog tappar våra stora mediehus ytterligare i förtroende för att de inte gräver när det gäller en hög befattningshavare som de tycker om. Svensk usel journalistik som är otänkbar för t ex brittisk press som publicerar utan minsta hänsyn. När Aida Hadzialic blixtsnabbt avgick borde pressen anat ugglor i mossen. Jag tycker det låter högst sannolikt att verkligheten är ungefär som Bergh skriver. Taktiskt agerade Löfvén rätt, men knappast uttänkt av honom själv. Hans uttalande ”ett mycket allvarligt brott” är ju löjeväckande men han hade väl övat in texten från ett manus av en skattebetald mediarådgivare.

 5. Sebastian T. tycker:

  Fyfaen ett stort gäng myglare och lögnare hela bunten från borgare till såssar och kommunister. De bara skor sig och ljuger ikapp. Alliansborgarregeringen la sig på rygg för miljöpartiet 2011 och öppnade portarna ”Kom hit alla och lev gott på massor av bidrag som alla svenska stollar via skattesedeln så glatt bjuder er på. Och nog hade öron allt. En tsunami av invandrare och nu knäar samhället och såssemp drar i bromsen. Usch!

 6. typiskt att PK-medierna mörkar detta.

 7. Myglande elit äcklar mig!

 8. typiskt att PK-pressen mörkar om detta. Packet har inga skrupler de ljuger utav faen