Atle kör hårt i isen

Fartygen fastnar i tjockisen i Bottenviken. Några arkivbilder när isbrytaren Atle assisterade handelsfartyg i Bottenviken. Då som nu är isbrytarna statsägda men då – till skillnad från nu – bemannades isbrytarna av svenska flottan. Lägg märke till de två kanonerna

Eldrören ligger insmorda  inombords. Numera har isbrytarna civil besättning och luftvärnskanonerna är borttagna.

Atle har dieselelektrisk framdrivning vilket betyder att de fem bamsiga dieselmotorerna (kolla bilden av en ventil och ventilfjäder nedan) driver generatorer som i sin tur driver propellrarna. Detta ger maximal effekt omedelbart, snabbare ”acks” än så kan du inte få.

Fackfolk säger förstås verkningsgrad. Dieselmotorerna ger 22 000 hästkrafter mätt på axlarna. Atle har fyra propellrar som drivs av varsin elmotor.

Atle är högt som ett trevåningshus och 104 meter långt. Bredden är 24 meter. Marschfart 18 knop.

Generatorernas kapacitet tillräcklig för att försörja t ex hela Västerås stad med el. Navigationsutrustning och övrigt på bryggan är rena julafton för teknik- och prylälskare.

 

Farten är 16 knop. Atles höjd över isytan som ett trevåningshus. Isen är 1,5 meter tjock.

 

Så var det ventilen. Något större än den i Zündapp-motorn på min flakmoppe…

Matzy får hjälp av isbrytaren Atle.

Tre muntra officerare. Fartygschefen i mitten.

Atle i 16 knop. Isen stänker i stäven. Tjockleken på isen drygt en och en halv meter. Farten här 16 knop. Atles höjd över isytan som ett trevåningshus. Bilden togs sittande i en helikopter som lyfte när isen skakade och gungade under den.

Text och samtliga foton: Lars-Kristian Bergh

0 kommentarer

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Anonymt

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga mera om tipset.

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar