Polisen odlar förbudskultur

Polisen är inte bara uniformer och batonger. Polisen älskar att förbjuda och odlar sin kärlek tillmakt i tillståndsgivningen från allt mellan fyrverkeritillstånd och vapenlicenser.

Polisen är tillståndsmyndighet för allt mellan torghandel, fyrverkerier för 50 årsfester och vapenlicenser. När en jägare eller idrottskytt i Blekinge vill köpa nytt vapen tar det 2 dagar att få vapenlicensen. I Stockholm kan det ta 11 veckor.

Sossarna med understöd av jakthatarna, alias Miljöpartiet, har i decennier försökt döda idrottsskyttet. Detta har de har fått aktiv hjälp med av lydiga polismyndigheter och rikspolisstyrelsen vars chefer utsetts av socialdemokratiska justitieministrar.

Polismyndigheten i Stockholm väger tyngst och där har man en långt driven tyckerikultur som präglar attityden. Den tycks utgå ifrån att allt som en vapenägare begär ska avslås, även om lagligt stöd saknas. Bifall sker förstås, men bara om ansökan är i linje med polismyndighetens egenkonstruerade åsikt.

Vapenlicens - för hederliga

Om en myndighet fattar beslut utan lagligt stöd så bryter man mot Regeringsformen, en av våra grundlagar. Men detta tycks inte besvära den stora och mäktiga polismyndigheten i Stockholm, för just där har rättsmoralen länge varit svårt ansatt av gravrost.

Rikspolisstyrelsen myglar

Vapenlagar beslutas av riksdagen, och till alla lagar finns en instruktion till regeringen att fixa detaljerna i lagen. Detaljerna sätts i en regeringsförordning, för vapen VF. I denna finns sedan nästa instruktion till rikspolisstyrelsen att fixa detaljerna till polisen. De ska fastställas, har riksdagen bestämt, i form av föreskrifter av rikspolisstyrelsens styrelse.

Under ett tiotal år tilläts en till rikspolisstyrelsen omplacerad polismästare att injicera en förbudskultur till landets 21

Claes Johansson, rikspolisstyrelsen. Inte så noga med lagen.

polismyndigheter. På konferens efter konferens, år efter år, har landets handläggare på polismyndigheterna hjärntvättats till att strunta i vapenlagen och säga nej i första hand till det mesta som en laglig vapenägare ber om.

Nuvarande justitieministern Beatrice Ask (M) var som riksdagsledamot också ledamot i RPS och bad att få underlag vid två tillfällen när den beryktade polismästaren försökte sig på föreskrifter utan stöd i lag. Då drog han tillbaks hela ärendet och gick mygelvägen istället. Rikspolisstyrelsen tog alltså fiffelvägen med fullt stöd av sossarna och Thomas Bodström.

En enda tjänsteman på rikspolisstyrelsen har alltså fått sätta hela rättssystemet och den demokratiska lagstiftningsapparaten ur spel. Det genomfördes med att lagligt beslutade föreskrifter ersattes med ”allmänna råd” som till 100 procent enbart är denna tjänstemans personliga tyckande som satts på pränt som ”råd” till polismyndigheterna.

Nu är det inte bara jag som är kritisk till polismyndigheternas slappa hållning och nonchalans med att följa lagen. När jag vid ett tidigare tillfälle intervjuade landets främsta expert på rättsläget angående ”allmänna råd”  sa juridikprofessor Robert Påhlsson vid Göteborgs universitet:

”råden ska endast vara en tolkning av lagen. Enligt regeringsformen får polismyndigheten bara fatta beslut med föreskrifter, inte råd, som grund”.

Landets 21 polismyndigheter är enligt vår grundlag Regeringsformen skyldiga att fatta självständiga beslut baserade på lag. Det struntar de i, de fattar oftast myndighetsbeslut med ”allmänna råd” som saknar stöd i lag som grund, dvs personligt tyckande, från en enda tjänsteman på rikspolisstyrelsen.

Rättsrötan stöds av förvaltningsrätterna

Den som överklagar polismyndighetens grundlagsstridiga beslut blir besviken för landets länsrätter, som numera heter Förvaltningsrätter, bara stämplar samma beslut som polismyndigheten. Alltså bekräftar ett beslut utan laglig grund. Kammarrätterna går nästan undantagslöst på samma linje, utom kammarrätten i Sundsvall som följer lagen och gör egna analyser och beslut i enlighet med gällande lag.

JO saknar tänder

JO borde stoppa in lösgommarna och bita till ordentligt mot denna långt gångna röta som bara sväller och sväller. Landets vapenägare är bundna till tystnad och kan inte tälta i protest på Sergels torg för då avslöjar de att det finns vapen att stjäla i deras hem.

Thomas Bodström(s) En feg populist enligt Bergh.

Sossar o miljöpartister verkar strunta i att rättsrötan växer som mögelsvamp samtidigt som förtroendet för polisen och rättssamhället sjunker ytterligare. Förre ordföranden i riksdagens justitieutskott, förre justitieministern Thomas Bodström(s), visade genom sin kompakta tystnad att han inte bara är feg utan också att han i likhet med de flesta politiker bara är en karriärlysten populist.

Och alliansregeringen, vet den eller vet den inte? Det borde Beatrice Ask svara på. För hon vet. Men hon kanske är lika feg som Bodström?

Text och foto: Lars-Kristian Bergh

4 Kommentarer

 1. Gunnar T

  Den nuvarande alliansregeringen är väl lika usel som såsseregimen trots att Centern har många jägare i sina led.

 2. Helena Palena

  Tur att man inte behöver en Colt. Kanske hinner komma av sig innan tillståndet kommer renta. Så avstår så länge. Fin blogg.

 3. Lars-Kristian Bergh

  Hej Gunnar,
  Mynten har två sidor…Tillståndsärenden för vapen och ammunition behandlas styvmoderligt när polisledningen först suger på tummen och sedan håller den i luften för att känna vilka politiska vindar som blåser. Regeringen tillsätter de högsta polischeferna så regeringens negativa syn på skyttet fortplantas ner i myndighetsbyråkratin.

  I Stockholm beviljades nyligen en licens efter knappt 9 veckor, eller 8 veckor om vi ska vara snälla och dra av lite för julledigt. Tillståndsenheterna är långt ifrån alltid befolkade med stjärnor, även om de finns. Är det poliser som är handläggare så kan det vara en polis som skadat sig fysiskt så svårt att han/hon inte kan återgå till yttre tjänst, som är handläggare. Men tyvärr är det också rätt vanligt att det är en drummel som de inte kan ha i vanlig polistjänst, som omplacerats.

  En jägare drabbades av hela 1,5 års(!) handläggningstid när en polisinspektör på tillståndsenheten i Stockholm jävlades. Inspektören är nu på City-distriktets bedrägerirotel. Han är vapennörd och mycket, mycket nära vän med en av landets mest kända vapenhandlare.

  Läs här på min blogg om kammarrättsdomen. Den belyser som exempel rätt bra vad jag menar med förbudskultur.

 4. Gunnar T

  Nähä du Berg, där har du FEL! Två dagar för en vapenlicens i Blekinge lät för bra för att vara sant. Jag ringde o kollade och det var snarare 2 veckor som gällde NUMERA. Men de hade haft 2 dagars leveranstid men det var innan en av handläggarna pensionerades. För då var de tre handläggare och nu är de bara två. Så kan det gå när länspolismästaren skiter i servicen till skyttar och jägare. Då är det bara att dra in på folket just på vapenavdelningen.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar