Skydda mobilen från spionprogram  – med enkla medel

Pegasus och andra spionprogram kan avlyssna dig och dem du träffar. Din telefon används som mikrofon och tar upp allt som sägs i den närmaste omgivningen. Men du kan hindra det med vanlig hushållsfolie.

folie runt mobilen skyddar mot avlyssning

Utan att du märker något så kan ett spionprogram finnas i din smarta telefon. Programmet kan ha kopierat hela innehållet, adressbok och bilder, och skickat det till avsändaren av spionprogrammet. Men det stannar inte där. Spionprogrammet kan också aktivera mikrofon och kamera i din mobil utan att du märker det. Ringer du någon för ett förtroligt samtal så kan allt ni säger spelas in och skickas obemärkt med era telefonnummer till ”uppdragsgivaren”. Bestämmer du möte med personen så får ju den som placerat snokprogrammet i din telefon såväl tid som plats för mötet. Det kan i vissa länder innebära stor fara för personen du har kontakt med. I andra fall riskeras konsekvenser som kan vara  illa nog. Sparken från jobbet eller tvärstopp i karriären?

Hemlig kamera

Den smarta telefonens kamera kan gå igång när som helst utan att du har en aning om det. De flesta av oss har positionsfunktionen påslagen för att kunna använda mobilens kartsystem för navigering. Det innebär att dina koordinater för var du befinner dig skickas iväg. Är kameran igång och du har telefonen i handen kan omgivningen filmas och byggnaden du besöker kanske kan identifieras.  Återigen, utan att du märker något. Några spår som röjer vad som skett lämnas inte. Om du använder mobilen för att spela in en intervju eller ett samtal så kanske hela inspelningen skickas iväg tillsammans med stillbilder eller videoklipp till en för dig okänd mottagare.

Så skyddar du dig

Metoden för att skydda ditt material och de personer du träffar är enklare än vad du kan tro. Hushållsfolie. Av aluminium. Linda några varv aluminiumfolie runt telefonen. Var noga med att täcka gavlarna. Din telefon blir isolerad från kontakt med omvärlden. Roamingen fungerar inte. Ingen vet var din telefon befinner sig och du blir garanterat inte störd av oönskade samtal. Tyvärr når inte heller önskade samtal fram till dig. Men spionprogrammen når inte din telefon, vilket är poängen i sammanhanget. Om du träffar t ex en uppgiftslämnare fysiskt, vilket är att föredra ur säkerhetssynpunkt, kan du folielinda både din och mötespersonens mobil innan ni pratar om känsliga uppgifter.

Istället för folie kan du använda radiosäkra (RFID) påsar, som finns att köpa. De fungerar utmärkt och hindrar kopiering av pass, laptops och telefoner genom aktiv skanning på t ex flygplatser. I Sverige har vi hitintills varit tröga med att använda dem.

Övervakningskameror

Det vimlar av övervakningskameror och programmen för ansiktsigenkänning är mycket kvalificerade. Träffar du någon utomhus så måste du tänka dig för. Snöar det så är det bra för då får kamerorna det svårare. Likaså om det regnar och om det blåser så är det en ytterligare fördel. En av få platser där det (ännu?) inte finns övervakningskameror är toaletterna. Inne på toaletten, i foajén finns kameror så visa inte igenkännande med ”Tjenare” eller liknande om du och den du ska träffa råkar komma dit samtidigt. Överenskommelsen om tid och plats görs bäst med gammaldags papperspost om tid för det finns. Annars, undvik mobil kommunikation. Allt som skickas i etern avlyssnas. Med ”allt” menas just det – allt!

Kryptering

Krypterad kommunikation är bättre än ingen men det finns inga krypteringsprogram som inte staters myndigheter kan knäcka. Vissa är mer tidsödande att knäcka än andra men för praktiskt vardagsbruk använder vi ganska simpla krypteringsprogram som ger oss en viss falsk trygghetskänsla. Eftersom det inte finns några gratisluncher så är det naivt att tro att det finns gratis krypteringsprogram som inte har en huvudnyckel. Även program som du köper kan ha en huvudnyckel. Är krypteringsprogrammet från USA så har det en huvudnyckel som NSA eller någon annan amerikansk myndighet har tillgång till.

Tyvärr finns det ingen helt säker metod för elektronisk kommunikation.

Är du inte redan misstänksam så är det hög tid att bli det.

Text och foto: Lars-Kristian Bergh

 

2 Kommentarer

  1. Leif

    våra aningslösa politiker har väl ingen insikt i detta? De babblar väl på i sina tjänstemobiler om allt möjligt från försvarshemligheter till köttbullar.

  2. Expert

    Uppgifterna i artikeln är korrekta. Men det bör nog tilläggas följande: Har den främmande applikationen (Spionprogrammet) redan gett kommandot att kopiera och skicka innehållet finns en uppenbar risk att så sker när du tar bort isoleringen.

    Bra att du varnar den godtrogna svenska allmänheten. Inte minst affärsfolk och journalister och politiker bör vara försiktiga och höja säkerhetsmedvetandet. Metallfolie är ett utmärkt tips.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar