Polis

Riktiga poliser – och trafikpoliser Läs mer
Polisen odlar förbudskultur Läs mer
Kammarrätten gav polisen bakläxa Läs mer
Buss beskjuts men polisen struntar i att rycka ut Läs mera
__________________________________________________

Polisen som inte slutar ljuga

Aluminiumhylsa plus o-ring av gummi – vapenlicens krävs

Text: Lars-Kristian Bergh

Kommer Polismyndigheten (tidigare Rikspolisstyrelsen) någonsin att sluta ljuga? En av deras främsta jurister ljög medvetet landets största nyhetsförmedlare, TT, rakt i ansiktet.

Polismyndigheten påstod fräckt att Sverige är ett av världens vapentätaste länder. Något som polismyndigheten faktiskt inte har den blekaste aning om!

TT, landets största nyhetsbyrå, skickade ut uppgiften till nästan alla tidningar, radiostationer och TV-bolag i Sverige. Dessa förmedlade sedan lögnen i god tro till sina läsare, lyssnare och tittare. Så blir en grundlös uppgift till en het opinionsfråga i vapendebatten. En debatt som tycks vilja flytta fokus från den kriminella vapenhanteringen och insmugglingen av vapen till de hederliga idrottsskyttarna och jägarna.

Under drygt tio år satt en överbliven polismästare som ansvarig för att skriva vapenregler på polismyndigheten. Han blev sin egen ”riksdag”. Han fabricerade mängder av regler utan stöd i lag som han sedan med ideliga konferenser prackade på okunniga vapenhandläggare på landets dåvarande 21 polismyndigheter. Detta personliga tyckande blev sedan beslutsunderlag när idrottsskyttar och jägare sökte vapenlicens.

När regelfabrikören Claes Johansson pensionerades efterträddes han av juristen Carina Vangstad och skyttesverige och landets jägare drog en suck av lättnad. Tyvärr, Carina Vangstad hade andats in för mycket av tyckerifabrikör Johanssons tvivelaktiga moral. Senaste exemplet (kända) är från den 11 februari 2011 när hon till TT påstår att Sverige är ett av världens vapentätaste länder. Ett påstående gripet ur luften.

Carina Vangstad är såååå välkomnad att här på www.bergsblogg.se presentera sina underlag för påståendet. Det blir världssensation och FN kommer att tacka henne. Och EU förstås. För att inte nämna Nordiska rådet och alla nyhetsmedier och journalister som lagt ned massor av tid och energi på att försöka få fram belägg just  för detta, att Sverige är ett av världens vapentätaste länder. Kanske polismyndigheten listigt menar att Sverige är ett världens 1000 vapentätaste länder?

Sanningen är att det är helt omöjligt att göra en sådan kartläggning. Mängder av länder har ingen statistik alls på området. Många länder har bristfällig statistik. Flera länder har haft fri handel, utan vapenlicenser, tills de blev EU-medlemmar. Någon handelsstatistik finns inte heller som ger en heltäckande bild.

I Sverige är en massa harmlösa vapendelar och startpistoler o d licenspliktigt vilket gör att antalet vapen dessutom ser ut att vara större än det är.

Tidigare Rikspolischefen Bengt Svensson Foto: Peter Knutson

På bilden upptill höger ett par automatsvarvade aluminiumhylsor som används för att skjuta lösa skott vid hundträning. Dessa harmlösa hylsor kräver vapenlicens, en licens för varje hylsa. Sådant trams håller polismyndigheten på med. Kanske Sverige är ett av världens tramstätaste länder?

Komplettering: Den 14 febr 2011 når jag Carina Vangstad på hennes lediga dag. Hon säger sig inte minnas att hon sagt till TT:s reporter att Sverige är ett av världens vapentätaste länder. – Det går inte att påstå något sådant eftersom många länder helt saknar statistik om antalet vapen. En gång om året träffar vi våra nordiska kolleger och jag har ställt frågor om antalet vapen hos dem, men inte fått några uppgifter. Det säger alltså Carina Vangstad till Berghs Blogg.

Nå, Tidningarnas Telegrambyrå, TT, hur är det nu då? Vem är det som hittar på för att väcka intresse eller påverka opinionen? Inte TT i alla fall, säger Daniel Kjellberg och hänvisar till TT:s övriga källor och ett uttalande i tidskriften Fokus av just Carina Vangstad. Så här sa hon i Lisa Bergmans artikel den 27 april 2007:

– Sverige lär vara det femte vapentätaste landet i världen i förhållande till folkmängden – efter USA, Yemen, Finland och Kanada, säger Carina Vangstad, då vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen, nu polismyndigheten  

Och nu har Carina Vangstad stängt av sin telefon...Så var åtminstone en lögn avslöjad.

Se även artikel på SVT om ett försök till kartläggning, Small Arms Survey.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar