Berghs Blogg

Välkommen!

Målet är att det mesta som skrivs på Berghs Blogg antingen är vassare än det du läser på andra bloggar. Eller att det du läser inte hade kunnat läsas någon annan stans.

Det är inte bara jag själv som skriver på Berghs Blogg, men jag tar ansvaret för det. Den här bloggen är ingen medhårskammare. Den här bloggen levererar stoff som jag själv tycker är intressant, kul eller utmanade. Mycket kritik och Berghs Blogg  tar ställning åt olika håll.

Åsikter gillas på Berghs Blogg.  Men slarvig eller lättjefull myndighetsutövning som har tyckeri som grund gillas inte. Att polisen får stort utrymme är ingen slump. Polisen är en koloss till maktapparat som berör alla medborgare. Polisen får utöva våld och skjuta människor i sitt arbete. Ibland går det till överdrift och poliser fälls ytterst sällan för att ha utövat onödigt mycket våld.

Under mina många år som journalist har  jag sett mängder av exempel på hur polisens handläggare har låtit personligt tyckande prägla polismyndighetens beslut. Polismyndigheten struntar för mycket i lagen och ingen tycks bry sig om det.

Det ska vi försöka ändra på tycker jag. Rättsröta bör vi inte acceptera hos någon myndighet.

En del fall hamnar här på Berghs Blogg. Här kan fallen analyseras mera, texterna kan bli längre och eget tyckande kan tillfogas. På så sätt blir bloggen ett komplement eller ett alternativ till en snabb nyhetsartikel eller inslag i radio eller TV.

Men de hederliga tjänstemännen ska också lyftas fram. En av de skickligaste och serviceinriktade vapenhandläggarna vi haft i landet hette Inger Johansson och jobbade på Polismyndigheten i Älmhult. Som chefen är blir ju personalen, sägs det eftersom chefen formar kulturen.

Inger Johansson hade den legendariske polismästaren Kaj Månsson som högste chef. Få har väl slagits så hårt som Kaj Månsson för hederlighet och sunt förnuft. Välkänd blev han för sin kreativitet och hans omtanke om naturen och dess faunas välbefinnande. Tyska boplundrare jagades effektivt.

Älmhultspolisen under Månssons befäl jagade tyska och andra äggtjuvar runt sjöarna när de rövade rovfågelsungar och plundrade fiskgjusens bo på ägg.

Den legendariske polismästaren Kaj Månsson gick till de sälla jaktmarkerna den 2 juni år 2022. Saknad av många och blir aldrig glömd.

Nu behöver man inte tycka idrottsskytte är intressant för att tycka att polismyndigheten ska följa lagar och regler minst lika noggrant som vi övervakade medborgare.

Inte behöver man tycka om jakt heller. Men skyttar och jägare kan inte skriva insändare eller snyfta i TV om övergrepp på rättsområdet mot dem. De törs inte tala om offentligt att de har vapen där hemma.

Att få rätt mot polisen är inte lätt. Så därför kommer  polisens vapenhandläggare att synas i sömmarna. Och i den kåren finns det även rätt många som både är slappa och slarviga.

Berghs Blogg är och ska vara frän. Inget daltande – det är raka rör som gäller. Men bloggen blir inget torg för kverulanter eller rättshaverister. Skribenter med olika specialkunskaper kommer att skriva här. Under eget namn eller anonymt (samma källskydd enligt lag som när du är anonym i t ex en tidning). Du kanske?

Har du idéer? Eller synpunkter?

Maila till red@bergsblogg.se

Många hälsningar

Lars-Kristian Bergh


Berghs Blogg är i formell mening en databas som publicerar redaktionellt material i form av text, bild, film och ljud. Betalda annonser publiceras.

Juridiskt ansvarig för det som publiceras via redaktionen är en utgivare som framgår om du klickar på Ansvarig utgivare i MENYN.

Det finns möjlighet för dig som läsare att uttrycka åsikter om det som publiceras i en separat del och den som skriver och eller kommenterar i denna del är själv personligt ansvarig för såväl sina yttranden som för publicerat material av annat slag ex v bilder eller länkar och dess källor med avseende på svensk lag. Endast den som uppger en epostadress som vid skrivtillfället kan nås av skribenten kan bli publicerad (teknisk kontroll).

En del ord och fraser är spärrade som automatiskt stoppar texter som matchar mot dessa. Taket ska vara högt och lagen har satt taket högt. Men det finns där.

Mat. Det kan handla om svenska grisar eller om nötkött. Landets grisuppfödare är företagare, och deras affärskompetens kan man ju fundera över. En gång krävde de att staten, d v s skattebetalarna, skulle subventionera deras uppfödning med 2.70 kr per kilo gris eftersom de svenska djurskyddsreglerna kostar just så mycket mera jämfört med usel djurhållning på andra håll inom EU.

Hur okunnig får man vara som företagare?

Vin.  Goda viner kostar förstås mera än uselt industrivin i boxar. Trendigt just nu är viner från Priorat i Spanien. Marken i Priorat är stenig och blir tuff för vinrankorna. Det känns när du dricker dem unga. Låt dem ligga ett tag. Belöningen kan bli paradisisk.

Jakt. Visst, men knappast något om vargjakt, även om jag inte funderat färdigt om det ännu. Går det att diskutera vargen på ett sakligt sätt?

Vad sägs om inplantering av isbjörnar istället? I Stockholms ström och ute på Djurgården som ett försök?    Foto: Lars-Kristian Bergh (Svalbard 2010)

Isbjörnar är livsfarliga så du kanske inte ska ta förslaget med alltför stort allvar. Vargarna är skygga men hungriga isbjörnar springer snabbt när de ser en människa. De springer mot människan som uppfattas som mat och inget annat.

Idrottsskytte. Här har Sverige en lång och imponerande meritlista, mycket tack vare Ragnar Skanåker som har fyra OS-medaljer erövrade under hela 20 år. Tyvärr saboterades idrottsskyttet under tio år av en vapenansvarig på RPS, rikspolisstyrelsen.

Polisens beväpning. Den är otillräcklig. Helt fel att poliser ska tvingas använda sina pistoler i situationer där andra vapen otvivelaktigt skulle vara mer ändamålsenliga. Dessutom skulle liv sparas om inte poliserna tvingades skjuta med sina pistoler i alla situationer där en våldsverkare måste stoppas. Pistolerna är laddade med brutala kulor som ger våldsamma inre skador på den beskjutne. Tyska polisen använder Action 4 från den mindre solbelysta fabriken RUAG. Den har lika bra stoppeffekt som polisens Gold Dot från den soldränkta fabriken Speer i Florida, men utan dess brutalitet. Action 4 skjuter lätt sönder bildäck i rörelse, vilket Gold Dot inte gör.

Polisens tillståndshandläggare – är de handläggare och lagprövare eller tyckerifabrikanter? Det personliga tyckandet är omfattande och det har uppmuntrats av rikspolisstyrelsen i massor av år. Den tidigare vapenansvarige på RPS, förre polismästaren Claes Johansson, var inte så noga med lagen. Han producerade ”allmänna råd” och uppmanade de dåvarande 21 polismyndigheterna att använda råden som grund för beslut i licensfrågor. Trots att det strider mot en av grundlagarna, Regeringsformen.

Nu är det inte bara jag som är kritisk till polismyndigheternas slappa hållning och nonchalans med att följa lagen. När jag vid ett tidigare tillfälle intervjuade landets främsta expert på rättsläget angående ”allmänna råd”  sa juridikprofessor Robert Påhlsson vid Göteborgs universitet: ”råden ska endast vara en tolkning av lagen. Enligt regeringsformen får polismyndigheten bara fatta beslut med föreskrifter, inte råd, som grund”.

Sunda förnuftet borde säga att ett råd från en tjänsteman inte kan ersätta lag. Trots det sitter det en massa vapenhandläggare runtom i landet på polismyndigheten och dagligen fattar beslut i strid med Regeringsformen, en av våra grundlagar. 

Hösten 2006 var det dock en polismyndighet som uppmärksammade faran med en flod av ”allmänna råd”. Så här skrev Polismyndigheten i Blekinge i ett remissvar till rikspolisstyrelsen: ”En viss risk kan föreligga att personal med stor delegation i beslutsfrågor men i avsaknad av juridisk kompetens kan komma att betrakta de allmänna råden som föreskrifter”.

Trafikvakt Foto: Ragnar Lilliestierna

Trafik.  Hastighetskontrollerande poliser, är de poliser eller bara trafikvakter? Trafikpolisen ses av många som en slags B-poliser och inom poliskåren kallas de ofta för trafikvakter. Det kan ju låta nedsättande, och varför vill man vara nedsättande mot sina kolleger? Jag vet inte, men kan som alla andra spekulera. Kanske beror det på trafikpolisernas lätta tempo, bekvämt latmansgöra under kontorstid. Oftast i fint väder. Samtidigt sliter riktiga poliser hårt, inte minst i större städer. Pressat tempo, risker, nedslående syner, taskigt bemötande från ”buset”, spyor och spottloskor, drogpåverkade, kanyler, våld. Samtidigt sitter ”Trafikvakterna” och fikar eller sitter i en buss vid en trafikerad väg och skiftas om att lasermäta fortkörare och skriva bötesföreläggande. Rent och fint. Lugnt och tryggt.

Samhällsfrågor av lite udda snitt. Exempel: Görs avspärrningar för lättvindligt? Måste det spärras av helt med kaos i trafiken som följd av en trafikolycka?

Eller: Varför kräver ingen att Miljöpartister ska stänga av sin AC (luftkonditioneringssystem) i sina bilar även mitt i sommaren? Alla vet ju att bilarna drar 5 procent mera bränsle med AC och därmed släpper ut mera CO2.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar