Utred polisens dödsskjutningar

Poliser ska skjuta när de är i allvarlig fara. Men varför utreds inte poliser som dödsskjuter istället för att använda batong, pepparspray eller förhandlingar? Den före detta polisläraren Rune Engström skriver:

När jag läser GP:s granskning av den 33-åriga småbarnspappan Gustav som sköts till döds av polis på Öckerö väcks lika många obekväma frågor i mig som när den 20-årige Eric Thorell, som hade downs syndrom, sköts ihjäl av polisen i Stockholm 2018. Inte heller i det fallet straffades någon för dödsskjutningen. Och det finns ett flertal liknande incidenter där anhöriga nekats upprättelse. Det vi ser är ett mönster hos polisen där man i stressade situationer hellre skjuter än använder andra metoder för att lösa dramatiska situationer.

Varför sköts Gustav?

I granskningen framkommer att tvåbarnspappan Gustav inte hade någon historia av psykisk ohälsa och att han inte har närmat sig polisen med höjd yxa. Han verkar snarare ha varit på väg bort från polisen. Så frågan är vad polisen hade för stöd i lag för att skjuta. Kan man verkligen säga att det var en nödvärnskjutning, som polisen påstår? Varför har man ofta så bråttom att agera offensivt i stället för att använda andra metoder, som förhandling med förhandlare när situationen medger det? Förhandlare fanns ju på plats och det är anmärkningsvärt att de inte kopplades in.

Utöver misstagen på plats med en bristande platsundersökning så är även utredningen undermålig. Varför tillåts eventuellt misstänkta poliser gemensamt att ”prata ihop sig” efter en sådan här händelse? På samma sätt som i många liknande fall verkar åklagaren ha utgått från polisernas oskuld.

Det jag slås av är varför inte utredningen har öppnats igen eftersom ny bevisning framkommit? Polisen är det yttersta verktyget i en demokrati där man har ett stort ansvar mot medborgarna. Svenska polisen påstår sig vara en öppen och lärande organisation. Men den agerar på motsatt sätt, gång på gång.

Tydliga brister

Den 2 augusti 2018 skjuter tre poliser 25 skott mot Eric Torell, 20, med downs syndrom, när han leker med ett leksaksvapen i Stockholms innerstad. Tre av skotten träffar, varav två i ryggen. Eric faller till sin död, ihjälskjuten av sina stora idoler. I min bok ”25 skott” har jag granskat händelsen och ett antal andra dödsskjutningar av polisen. Det framgår att polisen uppvisar tydliga brister inom många områden, bland annat det taktiska och mentala arbetet. De agerar för offensivt och försätter sig i situationer där de känner sig tvungna att skjuta i nödvärn.

Fallet med Eric Thorell väckte stor uppmärksamhet i media och jag, som då var anställd som polis, tackade ja till att medverka. Men inte en enda gång ställde någon från polisens ledning upp för att diskutera med mig. Polismyndighetens sätt att försöka åtgärda kritik är tystnad. Organisationen vet att människor glömmer. Men anhöriga kommer aldrig glömma deras nära och kära.

Sedan 1990 har svensk polis fram till 2021 skjutit ihjäl 44 personer, varav en stor del av dödsoffren har varit psykiskt instabila. Det är en påfallande hög siffra ur ett nordiskt perspektiv. Som i fallet Eric, ser vi ett genomgående mönster: brister i juridiska, taktiska och mentala färdigheter, ett behov av att skapa kontroll via vapen och skjutningar i nödvärn.
Det är alldeles för stor betoning på vapenanvändningen, ett för stort fokus på offensiva metoder och värstascenarier som leder till förödande konsekvenser i vardagsingripanden

Efter polismorden i Malexander år 1999 och EU-kravallerna i Göteborg år 2001 skapade polisen ett nytt taktiskt koncept som kallas ”polkon”, polisiär konflikthantering. Grundtanken var att förbättra polisens taktiska agerande både vid vardagsingripanden och hantering av folksamlingar.

Rune Engström, f d polislärare. Författare till ”25 skott”

Jag har själv undervisat i ”polkon” på polishögskolan och det är ett bra material som bygger på evidensbaserade teorier, principer och beprövade metoder. Men det används felaktigt i utbildningen. Det är alldeles för stor betoning på vapenanvändningen, ett för stort fokus på offensiva metoder och värstascenarier som leder till förödande konsekvenser i vardagsingripanden.

Dessutom är det alltför många oerfaren personal i dag i yttre tjänst. Av de totalt 44 dödsskjutningarna har åtta av fallen lett till åtal. Endast två av dessa har lett till fällande domar. Men den övervägande majoriteten har slutat i nedlagda förundersökningar som därefter har blivit sekretessbelagda av avdelningen för särskilda utredningar, polisens internutredningsenhet.

Livslånga trauman

Till detta kan läggas att polisens kontakt med offrens anhöriga ofta är under all kritik. De får knapphändig information om vad som har hänt. Många viktiga frågor lämnas därför obesvarade vilket försätter de anhöriga i livslånga trauman.

I ett demokratiskt samhälle som Sverige, som följer Europakonventionen om mänskliga rättigheter, är detta oacceptabelt. Polisen måste öppna för ett självreflekterande lärande.

Det finns allvarliga systemfel inom polisen och för att lösa problemen behövs det en övergripande genomlysning av polisens utbildning, rekrytering och organisation. I stället för att bara ha ett brottsutredande perspektiv, föreslår jag att polisen skapar en haverikommission där man kan granska skjutincidenter ur ett helhetsperspektiv och klargöra vad som hände och varför det hände.

Dödliga incidenter kommer att inträffa, men om polisen inte vidtar åtgärder för att minimera riskerna så tar de inte frågan på allvar. Om inget händer kommer samhället att tappa förtroendet för polisen som en rättsvårdande myndighet, vilket nu till stora delar skett. Här har svenska politiker ett stort ansvar att skapa förändring.

Text: Rune Engström, före detta polis, utbildare och författare

DelaDela

3 Kommentarer

 1. Klang

  Det är en arbetsmiljöfråga. Även poliser har väl rätt att skydda sig mot både galningar och importerade klankriminella? Bura in skiten och släng nyckeln.

  Svara
 2. Per

  Nödvärnsrätten för poliser är ju mycket vidare än för ”vanligt folk”. Det framgår ju tydligt i Rune Engströms bok 25 skott som handlar om en massa dödsskjutningar och redovisning av fallet Erik Torell som sköts ihjäl i onödan. Killen hade ju Downs syndrom och var lika farlig som en sexåring.

  Svara
 3. S.T.

  Polismyndigheten har länge sett mellan fingrarna med att enskilda poliser, av rädsla eller för att visa sig tuffa, skjuter verkanseld direkt utan försök till förhandlingar, som ses som mjukistjafs, ofta med dödlig utgång. Petra Lundh vågar nog inte agera hon heller.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar