Folk tvingades kissa i påse på SL-tåg

Det landstingsägda trafikbolaget i Stockholm, SL, höll passagerarna inlåsta i två timmar. Paniken var nära och flera tvingades kissa i plastpåsar inför publik.

– Sparken, att ge SL:s högste ansvarige, dvs verkställande direktören Göran Gunnarsson, kicken är enda sättet att få det offentliga Sveriges företagsledningar att skärpa sig.

Rullande SL-fängelse. Foto: Kasper Dudzik

Sverige är ypperligt på många sätt. Men Sverige är förmodligen världsbäst på att inte utkräva ansvar. De snälla, fogliga svenskarna har inget franskt eller italienskt temperament. Här samlas inte tusen uppretade resenärer utanför SL:s eller landstingshusets entré och stannar kvar tills den ansvarige avgått.

Den förnedring som det landstingsägda SL, Storstockholms Lokaltrafik, utsatte pendelresenärer för den 7 mars saknar motstycke. Det är väl fullständigt uppenbart för en normalbegåvad att räddningstjänsten (brandkåren) kunde evakuerat på en halvtimme, ungefär.

Sparka Göran Gunnarsson, SL:s VD, kräver Bergh Foto: SL

Snacket från SL om strömförande skenor som orsak till att passagerarna inte fick lämna tåget på två timmar är ju löjligt.

Nu hette det att det av säkerhetsskäl skulle jordas på flera ställen och att det därför tog två timmar innan tågpassagerarna kunde lämna tåget. Om SL:s verkställande direktör i förväg visste att det tar så lång tid innan passagerarna kan lämna ett tåg på linjen, och inte har gjort något för att ändra på det, ja då har han visat sig klart olämplig för VD-jobbet.

Om han inte visste det så är det nästan lika illa. Och tillräckligt illa för att han ska lämna jobbet som VD. En bolagschef som inte har koll på det viktigaste i verksamheten – passagerarnas säkerhet- borde inte förtjäna allmänhetens förtroende.

Och SL:s styrelse är politiker valda av allmänheten. Med andra ord, styrelsen bör hjälpa Gunnarsson till det enda sunda beslutet. Att han visar respekt för passagerna. Genom att avgå.

Det är på tiden att det utkrävs ansvar av dem som har betalt för att just ta ansvar – men inte gör det.

Lars-Kristian Bergh


Läs mer

Expressen: Folk tvingades kissa i påse på tåget

Aftonbladet: – Gjorde sina behov i påsar

4 Kommentarer

 1. Bo Lindberg

  Instämmer. Högsta hönset har bäst betalt o är snabb prata om ansvar. Ta ansvaret Gunnarsson lös ut din feta fallskärm och DRA!

 2. Maria

  Jag sänder dig Lars-Krister Bergh ett stort tack för att du vågar skriva sådant som vanligt folk tänker men inte kan eller våga säga högt. Önskar fler vore som du din familj kan vara stolt för dig.
  Vänlig hälsning
  Maria J.

 3. Tågmästare

  Bedrövligt! Det har bara gått utför de senaste 30 åren. VAD har pendeltågsansvarige Gunnarsson för kvalifikationer? Byråkrat i landstinget? Håller med dig Berg, han borde få sparken för att signalera att nu är det slut med daltet!!

 4. Håkansson

  En stor jävla praktskandal igen av de tågansvariga. Är inte säker på att det var SL’s fel igår men att någon direktör ska ha en stor fot i ändan är jag säker på. Och dessa värdelösa politiker som är inkompetenta borde åka samma väg rakt ut bara.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar