Riktiga poliser och trafikpoliser…

Foto: Ragnar Lilliestierna

Riktiga poliser utför ett arbete som inte liknar något annat jobb och inte kan tänkas bli utfört av en annan yrkesgrupp. Trafikpoliser kallas ofta för B-poliser, och det är taskigt. Riktiga poliser kallar dem också för trafikvakter. Och det är ju precis vad det handlar om. Även om det är en elak benämning även det.

För inte så fruktansvärt länge sedan fanns det inga lapplisor. Eller P-nissar. Polisen skötte det som idag sköts av en grupp som kallas – trafikvakter.

Nu är snart våren här. Då sliter sig Trafikvakterna alias trafikpoliserna från konferensstolar och kaffebord och beger sig ut på jakt. Statskassan ska få sig en rejäl förstärkning i form av böter.

Alliansregeringens trafikminister Åsa Thorstensson(c) skärpte inkassoverktygen innan hon fick sparken av Reinfeldt. Tänk dig 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110 och 120. Och sedan strax samma sak i omvänd ordning.

Vem klarar av det utan irritation?

På en sträcka av tre kilometer kan du råka ut för 80, 60, 50, 40, 50, 60, 80. Undrar du sedan över varför folk som kör bil mycket blir förbannade? Utanför Uppländska Skebobruk är det 60 km hastighetsgräns på en kilometersträcka i skogen. Inte en korsning. Inte ett hus.

Tack och lov ingen plats för trafikvakterna att stoppa bilar. Men en kontrollplats för runt 3,5 miljoner kanske skapas under året. Finansieringen är ju inget problem.

En laserman i polisuniform på E4 drar lätt med hjälp av ett team stoppare och lappskrivare in 60- 70 TUSEN i timmen. Världens lönsammaste yrkesgrupp?

Är det någon som vet vad trafikpolis..förlåt trafikvakterna gör på vintern och när det är dåligt väder? Är det utbildning? Konfererande? Mycket stillasittande med kaffe och mazariner?

Polisbyråkrati

Riktiga poliser lider av slitsamma skift, otacksamma busar, ofta oförstående chefer med dåligt ledarskap, trög intern byråkrati och ”miljoner” detaljregler som försvårar jobbet.

Ibland undrar jag om orsaken till att ”Trafiken” inte slås ihop med ordningspolisen är att Trafikenheten behövs som en ”kyrkogård” för överblivna poliser. Skadade, utslitna, trötta, olämpliga?

Alla trafikpoliser är verkligen inte lata, överviktiga eller övernitiska. Och det finns mycket viktigt att göra i trafiken. Hålla slarviga och farliga förare av tung trafik i schack, kolla överlastade långtradare med usla bromsar, ofta från nya EU-stater, kolla nykterheten, stoppa alla stugägare och IKEA-kunder som har dåligt surrad last på taket.

Men hur prioriteras detta? Är trafikpolisen, förutom övriga kvalitetsbrister, dessutom dåliga på att berätta om vad de sysslar med? Många, många har en känsla av att det är fartkontroller som är tjusningen med att vara trafikpolis. Det är dessutom ofarligt. För polisen, vill säga.

Just fartkontroller är en polisiär uppgift som knappast verkar vara av den avancerade nivån att det behövs en flerårig utbildning för miljonbelopp för att klara av. Trafikvakter med fyra veckor på skolbänken borde räcka.

Riv ner byråkratin inom polisen och renodla trafikpolisen till polisuppgifter och låt trafikvakter ta hand om resten.

Text: Lars-Kristian Bergh. Foto: Kristoffer Thessman

8 Kommentarer

 1. Johan

  I går morse var det stort pådrag vid Roslagstull med att stoppa och bötfälla bilister som körde i bussfilen. Det är ganska ofta som snuten hämtar pinnar i skafferiet…
  Men om trafikvakterna värnade om att hålla bussfilerna rena så borde dessa fem polisbilar patrullera bussfilerna istället. Då skulle inga bilister våga smita in i bussfilen och bussarna skulle få fri fil. Men då skulle inga böter hivas in så därför står snutarna och lurpassar vid Frescati o Roslagstull istället. Jag kör aldrig i bussbil men lider inte av jante över dom som gör det. Jävla hyckleri av snuten det gillas inte av mig.

 2. insider

  Officiellt så är det för säkerhetens skull och inte för böter som trafikpolisen agerar. Men jag VET att trafikpolisen letar efter kontrollställen där det är lätt att få många ”pinnar”, alltså böteslappar. Då visar ju trafikpolisen att dom behövs. Mera resurser vill dom ständigt ha.

  I nedförsbackar som kommer snabbt dyker upp går det lätt för fort så där lurpassar trafikpolisen ofta. Som backupp till ordningspolisen är de inte mycket att ha. De kan sköta avspärrningar och dirigera trafik och inte så mycket mera.

  Kul idé att låta civila trafikvakter sköta fartkontrollerna. Något att debattera i TV?

 3. Bosse Lindgren

  Det vimlar av idioter i trafiken så nog behövs det poliser ute på vägarna.Men visst hastighetskontroller är nog trafikpolisens huvuduppgift för det är där stålarna finns. Och poliser för att lappa fortkörare, nä det blir ju löjeväckande. Bergh har rätt, trafikvakter fixar det.

 4. Nilsson

  Om trafikpolisen arbetade effektivt och satsade på i huvudsak annat än att jaga fortkörare så skulle allmänheten ha större förståelse för deras viktiga betydelse. Nu handlar det visst om att få in så många pinnar som möjligt i statistiken. Jag anser att trafikpolisen skulle patrullera mera med enmanspatrullering. Då skulle fler färgade bilar vara ute och påverka trafikrytmen lugnande. Det är ett stort resursslukande med civila videobilar som bara tar böter och inte har någon som helst effekt i det stora hela.
  Tempot hos trafikenheterna är också för lågt. Ambitionsnivån är för låg. Det finns mycket att vinna på en effektivisering. I det privata skulle så låg effektivitet aldrig accepteras.

 5. Mazarin

  Ja milda mazariner. Trafikpoliser för mig är dessa overollklädda michelinuppsvällda gubbar som med makt i blick kommenderar blåsning och körkort. Klart fall för TV3 och hon Skipper som bantar ner tjockisar. Om jag säger skär ned Trafikvakterna med 30 procent så får vi lika många gubbar kvar. Fast med färre ton Mazariner o fläsk.
  Latoxar är vad dom är. Och stöddiga så förbannat.

 6. Trucker

  Hahahahahaaaaaaa……TRAFIKVAKTER! HAHAHAHAAAAA…Dagen blev en höjdare!

 7. 6091

  Håller med om TP är rätt slöa men de behövs för alla lymlar i trafiken. Hastighetskontrollerna är ett gissel och när en kollega åker fast är det riktigt bingo för ”trafikvakterna”.

 8. Svante

  Heja heja! Det bästa jag sett detta århundrade. Dessa förvridna personligheter som njuter när de snor lappen o nitar vanligt folk på 2000 hårt beskattade svenska kronor skulle sparkas ut i yttre tjänst, tvingas till 1 timmes fysträning i veckan och jobba nattskift som alla andra. Då skulle deras bukar minska med 25%.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar