Vårjakt

Vad gör jägarna på våren? Putsar bössorna? Tja, kanske det. Men mestadels är det skytteträning, hundträning och röjning av skjutgator. Samt inte minst praktiskt arbete med pass och jaktkojor.

En annan och väldigt viktig vårsysselsättning är att träna hundarna i eftersöksarbete. En del jaktlag skadeskjuter nästan aldrig. I andra lag är det både 20 och 30 procents skadeskjutningar. Det är illa och borde inte accepteras.

På bilden nedan är det labradoren Amapola som tränar eftersök i blött gräs. Amapola jagar numera i de sälla jaktmarkerna. Hon var i världsklass både som jakthund och som eftersökshund.

Fjällbilden visar Eva Bromée från Klövsjö med två av sina fantastiska pointrar.

Foto båda bilderna: Lars-Kristian Bergh

 

4 Kommentarer

 1. Peter

  Vårjakt… Jag undrar om man inte borde ställa in vårjakten i C-län? Tänker främst på vårbocksjakten. Det finns ju inga rådjur kvar, såvida man inte kryper omkring i villaområdena.
  Alternativet är väl att stoppa jakten på Hösten och bara tillåta vårjakt?

  • Carl

   Märklig åsikt du har Peter. Bättre vore väl att utrota lodjuren? De jävla djuren käkar 50 rådjur vardera per år. Lodjuren är vackra katter men är så skygga att ingen ser dem i naturen så va fasen ska vi med dem till?

 2. Inger

  Hallå Palena, Lilla Sovjet = Blekinge läns landsting är ensamt ansvarig för kioskbeslutet. Förmynderiet stöds tydligen av moderaterna i Blekinge fölr annars hade väl det moderaternas sovjetlandstingsråd Alexander Wendt protesterat?

  Trist när moderaterna vänskapskorrumperas med sossegänget. Det blir röstskolk nästa gång.

 3. Helena Palena

  Jakt som hobby! Ja, det är säkert underbart. Människans bästa vän är hunden. Det tror jag på. Tänker på björnungarna som måste dö. Lilla Sovjet ja. Tror det var fyra myndigheter inblandade i beslutsfattandet. Sverige är bäst! Ingen protäst!

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar