Polisens brutala övervåld

Är det acceptabelt att helt vanliga människor ska behöva känna rädsla för poliser i uniform? De flesta svarar nog som jag ”Nej” på den frågan. Men faktum är att många som aldrig någonsin haft kontakt med poliser i tjänst känner obehag eller rädsla för att hamna i kontakt med polisen. Detta borde ses som ett allvarligt problem både av polisledningen som av regeringen. Lördagen den 9 april 2011 publicerade Expressen under rubriken Dokument/Lördag en utförlig artikel om ett brutalt polisingripande i Göteborg.

Det kunde stannat där om det varit en unik händelse. Men det var det inte. Sorgligt nog. Polisens brutalitet slutar i de flesta fall enbart med misshandel och fysiska skador. Det jag vänder mig emot är inte våld som behövs utan det våld som enbart är ett utslag för makt eller förakt. Eller om det kan vara andra orsaker som inte är behövliga för uppgiftens legala utförande.

Det är många gånger ett väldigt otacksamt jobb att vara ordningspolis. De flesta fattar att det kan vara provocerande och att många kriminella är hatiska och gärna okynnesanmäler poliser. Men detta faktum rättfärdigar inte att enskilda poliser använder gripna för att praktisera våld som utlopp för sina känslor. Poliser har ofta inställningen att ett kommando till en person ska åtlydas med kadaverdisciplin. Åtlyds inte ordern inom 1-2 sekunder så finns våldet nära. Och när våldet sätts in så är det inte att två poliser greppar varsin arm på den som ska gripas. Nä, det är med bryska tag på med handfängsel. Ibland, utan vittnen, sedan en knuff med krokben så den gripne faller till marken.

Sedan lyfts vederbörande i armarna (det lär göra väldigt ont) för att hamna i polisbilen. Inte för att sättas i bilen, ofta kastas den gripne på golvet i bilen. Då förstärks förnedringen.

Det finns mängder av solskenshistorier att berätta om poliser som väcker respekt för kåren, så varför berättas dessa historier så sällan? Kan förklaringen möjligen vara att medborgarna förväntar sig att poliser ska uppträda hövligt och respektfullt? I så fall är det väl inget särskilt att berätta om allting är som det ska? Nu är det tyvärr vanligt att saker inte sker som det ska när poliser är inblandade. Var och en kan reflektera själv över polisvåldet genom att klicka på länken och läsa Expressens utförliga och sansade artikel av Arne Lapidus. Nu ska jag berätta om två fall som jag vet är korrekta till sin beskrivning. Vet, inte tror.

Fall 1

Stockholms innerstad nyligen. Ett par i 55 respektive 60-års åldern som bor i innerstaden promenerar hemåt efter en god middag på krogen. De är inte nyktra, de skrattar och håller kärleksfullt om varandra trots ett långt äktenskap. Hon är överläkare och professor i en mycket ansvarsfylld befattning. Han är överste i försvarshögkvarteret. De har aldrig varit gripna av polisen eller dömts för några brott. Plötsligt kör en bil upp på trottoaren mot dem i deras gåriktning. De blir förbannade i sin plötsliga rädsla. Och de talar om vad de tycker till föraren som kommer ut ur bilen.

Det visar sig vara en väktare från Securitas. Han gillar inte alls kritiken och blir hotfull. Men de tystnar inte i sin kritik mot hans körstil. Då går han till bagageutrymmet på bilen och hämtar en batong och säger åt paret att hålla käften. ”Då ringer vi polisen”, säger paret. Gör det. säger väktaren och hånskrattar.

En polispatrull kommer snabbt till platsen i Stockholms innerstad. Paret berättar vad som hänt, väktaren ler. Poliserna säger åt paret att ”antingen håller ni käften eller så tar vi med er till fyllecellen”. Paret valde att hålla käften. Att hamna i fyllecell är skämmigt och det kanske även är känsligt för en överste i Högkvarteret att hamna i fyllecellen. Och det är just detta att hederligt folk skäms och därför inte vågar stå på sig eller anmäla. Hur stort är mörkertalet? Vill påpeka att det faktiskt inte är olagligt att vara full på offentlig plats.  Möjligen är det olagligt att utan god anledning köra upp på trottoaren.

Fall 2

I en kuststad vid Östersjön, ärendet är anmält så därför röjs inte staden, är en yngling full och skränig utanför en krog. En förbipasserande polispatrull stannar och säger åt yngligen att hålla käften. Det gör inte ynglingen, tvärtom, han kaxar och säger att poliserna ska skita i hur mycket han gapar. Vad tycker du att poliserna ska göra i den situationen? Ta med honom till fyllecellen, d v s ta med honom enligt lagen om omhändertagande av berusade? Ja, det tycker nog de flesta. Poliserna slängde upp honom mot polisbilen och satte på honom handfängsel bakom ryggen. Men sedan satte de inte honom i bilen. Först satte de krokben på honom och knuffade omkull honom så att han föll med ansiktet mot trottoaren. Sedan slängde de in honom i bilen och körde iväg till fyllecellen.

Vad tror ni det står i polisernas händelserapportering om hur han fick skadorna?

Även om det bara är någon procent av alla poliser som uppträder som i dessa två beskrivna fall så är det mest allvarliga att ansvariga chefer inom polisorganisationen accepterar att det finns en sjuk kultur och en delvis sjuk kåranda inom polisen.

0 kommentarer

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar