SOS 112 – Dödens larmcentral

Värre än vad vi kunnat ana – dödens larmcentral avslöjas nu med fall efter fall där allvarligt nödlidande nekats hjälp. Dödens medhjälpare på SOS Alarm har brustit systematiskt och inte bara gjort enstaka misstag.

Att nöja sig med att vara tjänsteman i landstinget eller staten dög inte. Det är trendigt just nu att syssla med business, prata om vinster och resultat. Sådant meriterar och sporrar karriärister. SOS Alarm är ett aktiebolag med fyra affärsenheter och ska drivas med vinst. Vilken komplett idioti!

Att prata om affärsenheter i en offentlig verksamhet är att prata lekstuga. Tyvärr är verksamheten ytterst allvarlig eftersom den handlar om liv eller död beroende på om en enskild anställd gör rätt eller fel. Totalt fel plats för att ha lekstuga för personer med direktörsambitioner.

De flesta begriper att sållning måste göras, i vart fall i storstäderna, för att undvika misshushållning med ambulansresurserna. Och sållning görs effektivt och ändå åker ambulanserna på onödiga uppdrag. Och det är just det som ska ske, hellre onödiga ambulansutryckningar än rutiner som medger att enskilda medarbetare med utsökt dåligt omdöme och respektlös attityd tillåts hantera prioriteringar som kan innebära skillnaden mellan liv och död. Ledningen för SOS Alarm bär ett tungt ansvar men ballar ur när det som nu blir offentlig syn och först då säger upp en klart olämplig medarbetare.

Emil Linnells föräldrar har polisanmält SOS Alarm. Det räcker inte, det krävs mer än att en åklagare om ett halvår lägger ner förundersökningen med motiveringen att brottsligt uppsåt eller grov underlåtenhet inte kan styrkas. Lägg ner den livsfarliga lekstugan. Gör om och gör rätt utan ”affärsenheter” och annat ”corporate bullshit”.

Nya uppgifter publicerades i Expressen 2011-04-25: ”Sköterskan är belagd med munkavle”, om hur ledningen köper tystnad.

Läs även artiklarna i Expressen: ”Sjuksköterskan borde inte ha ringt den här läkaren” och ”Emil Linnells pappa anmäler SOS ledning”.

Text: Lars-Kristian Bergh

5 Kommentarer

 1. Yvonne J.

  Hej.
  Mycket bra sammanfattning tycker jag. Man behöver verkligen inte vara ”vänster” eller vara emot marknadsekonomi för att tycka illa om SOS Alarms krystade skapelse för att efterlikna ett privat företag på marknaden.

  Landstingens interndebiteringssystem och ”köpa och sälja” system är ju en luftpastej utan praktisk jämförelse. Det är en gigantisk bluff helt enkelt som drar en massa onödig byråkratikostnad. SOS Alarm borde inte tänka ”affär” alls anser jag.

  Delar uppfattningen att ledningen inte har tillräcklig kompetens. Tyvärr händer nog inget. Styrelse och VD hukar ett tag tills det blåst över, sedan blir allt som förut. Befarar jag, på goda grunder.

 2. Helena Palena

  Visst ska man göra affärer! Men inte när det handlar om sånt här. Komplett idioti var just orden. Vissa saker ska vi ha gemensamma. Det är sånt skatten ska gå till. Allt har spårat ur! Till och med SJ! Fy fan!

 3. Micke

  Okunnigt i kubik! Du skriver en massa skit om saker du inte begriper. Vi har en väl fungerande akutsjukvård inklusive ambulansorganisation och SOS Alarm har i 25 år trimmat in sin organisation till effektivitet och högsta kvalitet för pengarna. Enstaka mänskliga missar sker i alla verksamheter men så fort skvallerpressen sätter igång drevet så dras den ena snyfthistorien efter den andra och ingen kollar fakta.

  Du skriver osakligt och sprider oförskämda påståenden. Hade du bemödad dig om att ta fram fakta så hade du kanske nyanserat dig istället för att häva ur dig rena påhoppet på all duktig personal på SOS Alarm. Jävla dyngspridare är vad du är och detta stryker du väl förstås.

 4. Sören G

  Jättebra Berg, instämmer.,

 5. Johan

  Bedrövligt, sorgligt, katastrofalt vad ska man säga om dödens alarmcentral? Och vilka är i ledningen? Kollade deras hemsida, snömos sida upp o sida ner: Mission, vision balblabla och affärsenheter blablabla o såg att storstockholms lokaltrafiks vd Gunnarsson sitter i styrelsen för Dödens alarmcentral samme gubbe som låste in passagerarna på ett pendeltåg i 2 timmar så dom tvingades kissa i platspåsar. Vad gör han för nytta i styrelsen? Politiker o nötter i styret så går det rakt åt h-e förståss vad annat är att vänta sig?

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar