Var tog tjejerna vägen?

Minkpälsar vill jag förorda som sexigt attribut för kvinnor. Men det ska vara minkskinn från svenska skärgårdar!

Har du någon bättre förklaring till varför ejdern är nästan totalt borta från skärgården. Än att det är minken som drivit bort det trevliga vårtecknet, ejder i flockar. I varje fall gäller det på ostkusten – Södermanland och Upplands kustband. Inte en ejder.

Utom en enda guding i slutet på april. I Roslagen. Ejderhannen uppehöll sig hela dagen på det lilla skäret invid land. Ställde sig upp beredd gå i vattnet när jag kom obehagligt nära. Annars bara långtrist väntan på tjejerna, ådorna, som aldrig kom.

Tjejer, ejdertjejer, var tog ni vägen?

Ejderfotograf: Lars-Kristian Bergh

2 Kommentarer

  1. Malin

    Jag älskar min minkpäls! Sen får djuraktrivisterna säga vad dom vill. Ja slå ett slag för mera svenska vildfångade minkar. I levande skick vill jag hellre ha sjöfågel och en naturlig skärgård än dessa inplanterade minkar. Lagen borde ändras så att blir allmänt tillåtet med minkjakt längs kusterna oavsett vem som äger marken!

  2. Martin

    Nog är det den blodtörstiga minken som ändrat ejderns beteende. Även om det kan finnas flera andra förklaringar. Minken gick ju fram som bärsärka mördare på skären och bet ihjäl ejder i tusental och åter tusental. Tog vuxen fågel, tog ungar i redena och käkade äggen. En fruktansvärd marodör som borde utrotas. Inte konstigt om ejdern ändrat beteende.

    Det borde vara fritt fram för fällfångst (slagfällor) överallt längs kuster och vattendrag där det finns mink. Fina bilder, inte lätt komma nära ejder som är så skygg.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar