Polisen som drunknade

 
Polisexamen i Stockholms stadshus, Blå hallen. Foto: Pawel Flato
 
Nog borde tusentals hårt arbetande, ambitiösa och hederliga poliser få medalj för tapperhet i tjänst? De senaste åren har det blivit 3 000 fler poliser. Var har dessa gömts? De syns inte på något sätt. Uppklarningsprocenten för inbrott är 4 procent. En försämring med en procentenhet från förra årets statistik. Utredning efter utredning slår fast: Polisen är kass.

Tusentals poliser kämpar på i uppförsbacken, hederliga och arbetssamma. Som står ut trots att så många av deras chefer är värdelösa. Och trots att väldigt många av deras kolleger är lata. Flera hundra är ohederliga. Brutala. Bedrägliga. Som misshandlar. Jag blir så sååå imponerad av de dugliga poliserna. Tyvärr orkar inte alla hur länge som helst. Kulturen bryter ned. Fler och fler anpassas. Blir lata. Slarviga med rättssäkerheten. Begår övergrepp och lagbrott av olika slag. En del förflyttas, andra glider med, moraliskt degenererade. Eller bara drunknar i den oändliga polisbyråkratin.

Brottsuppklarningen, fyra procent av inbrotten klaras upp. Vad är detta om inte en skandal. Internationellt sett är det botten. Och vad säger då regeringen?

Justitieminister Beatrice Ask Foto: Johan Ödmann

Justitieminister Beatrice Ask(M) säger som alltid, ”det behövs tydligare riktlinjer”. Milda bananer. När Ericsson var i kris, sa då ordföranden Michael Treschow att Ericsson ”behöver tydligare riktlinjer”? Har någon hört att SAS behöver ”tydligare riktlinjer”? Det går lysande för H&M. Måste väl bero på att bolaget har ”tydliga riktlinjer”, eller?

Företagsledningen, länspolismästarna är verkställande direktörernas motsvarighet, är naturligtvis ansvariga. I allra högsta grad. Oavsett några riktlinjer eller inte. Menar Beatrice Ask att länspolismästarna är tafatta guldgalonsprydda uniformsbärare som inget fattar på egen hand, som inte kan leda en organisation, inte kan ta sitt ansvar och inte har några ambitioner? Ja, det verkar så. Och så tror justitieministern på tydliga reglers helbrägdagörelse. Vips, så blir alla inkompetenta länspolismästare, underpolismästare, operativa chefer o s v kompletta i sin kompetens?

Högste chefen för polisen i Stockholms län, Carin Götblad

Vill påpeka att det inte är 1 april idag. Häromåret fick faktiskt länspolismästare Carin Götblad, högste chef för landets största polismyndighet med 4000 anställda, pris för att hon är en duktig ledare. Jag blir förstummad. Vilka är det hon leder så bra? En liten grupp ledningspersoner som nominerat henne? Stockholmspolisen är som myndighet lika usel på att klara upp brott som alla andra. Kanske sämre. Kanske kan man göra ett taskigt jobbresultat och ändå vara en skicklig ledare?

I åratal har polisen blivit sämre och sämre och sämre. Media har tröttnat. En och annan uppgiven suck bara på ledarsidorna. En katastrofalt dålig polis och ingen toppolitiker ryter till. Tragiskt. Förfallet fortsätter och vad följer av det?

Text: Lars-Kristian Bergh

2 Kommentarer

  1. Chef

    Jodå, svensk polis är i en nedförslöpa som är lite kaotisk för ingen tycks ha ett grepp om helheten. I akuta utryckningar fungerar det bra, erfarna och duktiga kommissarier gör ett utmärkt arbete. Men från ledningen verkar man inte veta vad eller hur man ska göra. In med erkänt skickliga chefer utifrån, gärna som städkonsulter samtidigt, kanske kan förbättra läget. Tydliga riktlinjer, tyvärr Beatrice Ask pratar strunt. Hon har ingen aaaaaning om verkligheten.

  2. Inspektör

    Det låter lite hårt och elakt men ska sanningen fram så är det mycket värre än vad allmänheten kan ana. Svensk polis är en polis i organisatoriskt kaos och med en jättebyråkrati som ingen rår på. Det är cement över hela linjen med fega chefer som varken står bakom oss när det blåser eller som sätter ner foten och vågar ta strid för att få bort rötäggen och såna finns i alla organisationer inte bara inom polisen.

    Latoxar finns visst men inte i yttre tjänst i storstad. Det är inom trafiken och i inre tjänst som det går att maska.

    Du får ingen debatt allt tystas ned. Utredningar hjälper inte. Din ironi om tydliga riktlinjer sitter fint och är rättvist. Löjeväckande prata olm brist på riktlinjer. Vad som behövs är ett riktigt gott ledarskap och en machete för att hugga ned byråkratin och så skära ner fackets makt. Det är en fackmaffia som svaga chefer är livrädda för.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar