Tramspolisen triumferar

Polisen i Nacka utanför Stockholm vägrar göra telefonförhör angående misstanke om brott mot kopplingstvång.

TV-kända läkaren Åsa Wihlbeck blev kontaktad av polisen och beordrad inställa sig för ett förhör angående en anmälan om att hon hade haft sin hund lösspringande i ett naturreservat. ”Dr Åsa”, som hon kallas, vägrade åka till polisen eftersom hon inte säger sig ha varit i närheten av platsen den aktuella dagen.

Att ömma mer för läkarens fritid än för någon annans finns det naturligtvis inte skäl för. Men hur är det ställt med förnuftet hos Kling & Klang? Polisen är välkänd för sin omfattande byråkrati och påfallande ineffektivitet. Ett förhör tar minst en timme för polisen. Det betyder minst två timmar för den som kallas inklusive restid.

Varför kan inte den misstänkte förhöras på telefon? Förundersökningsledaren (klicka på blått) säger i Expressen att man inte kan vara säker på vem man pratar med i en telefon. Hoppsan. Det är till att vara tekniskt efterbliven också trots de enorma penningresurser som skattebetalarna har överfört till polisen de senaste åren. På varenda nyare mobil, så kallade smartphones, finns en knapp som heter videotelefon. Tryck på den och du kan se den du pratar med i realtid. Polis Klang och polisinspektör Kling vid Nacka-polisen kan be Dr Åsa hålla upp sin legg och zooma den och Kling & Klang kan filma både legitimationen såväl som Åsa Wihlbeck och spela in hela förhöret.

På gissningsvis 10 minuter hade det varit klart var Åsa står i den påstådda brottssituationen.

Text: Madeleine Jonson | Foto: Suvad Mrkonjic

Fotnot: Med kopplingstvång menas att hunden antingen är kopplad fysiskt och att hundföraren håller i kopplet eller att hundföraren har hunden lös men under omedelbar kontroll. Från 21 augusti får hundar vara lösa i skog och mark med markägarens eller jakträttsinnehavarens medgivande.


3 Kommentarer

  1. Kalle

    Jag tror också att kändisskapet kan provocera.

  2. Cecilia

    Stackars dig Åsa, du får betala för ditt kändisskap. Fattar du inte att det är för att du är kändis som polisen ska demonstrera sig makt? De flesta i polisuniform (och även vakter, de är kanske ännu värre) är maktmänniskor som njuter av att få utöva sin makt. Det är en kick för dem.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar