Dra grekisk skurkregim inför rätta

I åratal och decennier har grekiska ministrar varit kriminella skurkar. Nu får miljoner européer betala för deras bokföringsfusk och direkta lögner. Bedragarna skapar tragedier för fattiga greker och drabbar miljontals löntagare i många länder. Det rätta vore just att dra dem till internationella domstolen i Haag och åtala dem för världens värsta bedrägeri. Det är närmast sanslöst att låta dessa grekiska skurkar komma undan.

Vi har läst och förfasat oss över lata grekiska statstjänstemän med fantasilöner. Vi har förundrats över att grekiska busschaufförer tjänar 70 000 i månaden med löjligt låga prestationskrav. Vi har blivit förbannade över demonstrationer och strejker i protest mot kraven på budgetsanering i Greklands statsbudget. Men vi har inte fått läsa att de flesta greker är rätt fattiga och kommer att bli betydligt fattigare när grekiska staten tvingas justera kraven på att även grekisk medelklass ska betala skatt.

Ruttet

Det grekiska skattesystemet är genomruttet. Korrumperat i likhet med regeringen och det övriga politiska etablissemanget. När ett antal regeringar lovar Grekland skuldnedskrivningar med halva skulden och ett lån på motsvarande 10 000 miljarder kronor mot att Grekland inför en aning mer normala ekonomiska villkor så går först regeringen med på det. Men så hoppar premiärministern fullständigt korkat fram och säger att först måste grekerna gå med på det i en folkomröstning. Premiärminister Papandreou framstod som en komplett idiot. Och frågan är inte säkert avgjord huruvida han är det eller ej.

Grekland har bluffat till sig hundratals miljarder genom medvetet bedrägeri, de har lämnat falska och fabricerade uppgifter. Grekiska regeringen ljög om sin ekonomi för att uppfylla kraven på medlemskap i europeiska valutaunionen, EMU. Varför ska megaskurkar gå fria och småförbrytare som miljontjuvar buras in? Ansvariga före detta och nuvarande grekiska ministrar borde tvingas inför rätta och åtalas för svindleri.

Mördare

Vi är vana vid att det enbart är misstänkta folkmördare och krigsförbrytare som dras inför FN:s internationella domstol i nederländska Haag. Men greklands politiker har inte bara bluffat till sig miljarder och vållat ekonomisk kris och oro i Europa. De har också indirekt vållat mord genom de dödsfall som följt på greklandskrisen. Kravallerna i Aten har krävt dödsoffer men även självmord har rapporterats som en direkt följd av kaoset i Grekland och den bankrutt som står inför dörren till Grekland. Så om regelverket för internationella domstolen inte medger åtal för ekonomiska brott, hur gigantiska de än är och förövarna är ministrar, så finns ju möjligen en formell chans att åtala de grekiska regeringsbanditerna för mord.

Text: Lars-Kristian Bergh
Foto: Crestock.com

3 Kommentarer

 1. Inge T

  Jo det blir inga fler semestrar i Grekland för mig. Tyvärr drar jag hela landet över en kam, men så fort jag hör namnet så känner jag en irritation. Förstår inte hur de ens lyckades lura sig in i Emu. Borde vara en rätt bra kontroll kan man tycka…
  En mycket bra artikel, man kan ju hoppas på att de skyldiga ställs inför rätta. Men som alltid, storskurkar kommer alltid undan.

 2. Per-Åke

  Bra kommentar Helena. Men glöm inte citronerna. Grekerna odlar citroner för att runka EU-bidrag trots att 94,2 procent av de odlade citronerna kastas.

 3. Helena Palena

  Och EU-stöd för att odla tobak har dom oxå fått! Är det inte farligt att röka? Har delat inlägget p twitter och facebook.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar