Jasså, känner jag Kungen?

H M Konungen av Sverige - honom känner jag inte

Du som känner Kungen, vad tror du om bilderna i Expressen?” Den frågan har jag fått flera gånger de senaste dagarna. Men vaddå, jag känner inte Kungen. I hans Majestäts närhet har jag varit ett par gånger.

Till och med käkat middag i Riddarhuset med H M konungen som värd. Men jag var inte inbjuden som gäst, utan som en medföljare till den som medaljeras skulle.

Vet inte varför, men har uppfattningen att Kungen är grymt skicklig på att komma ihåg ansikten. I minglet känner han igen ett ansikte, nickar lite igenkännande men diskret. Den sedde trivs för vem vill inte bli sedd? Kungens skicklighet är en släng av drivna politikers teknik, eller taktik om du så vill, för att vinna uppskattning. Det är inte negativt, det tillhör jobbet och nog jobbar Kungen rätt hårt?

Jasså minsann nu ska Bergh försvara Monarkin kanske du tänker. Vad jag tänker i saken är ungefär så här: Vem vill jag helst ha som kung, Göran Persson eller nuvarade kungen? Sveriges ekonomi är till ungefär 70 procent beroende av export. Vem främjar de svenska företagens försäljning utomlands bäst, en avdankad politiker som Lars Ohly, Göran Persson eller Maud Olofsson eller nuvarande Kungen Carl XVI Gustaf?

Med andra ord så ser jag pragmatiskt på saken. Förlåt, glömde förklara att XVI  är romerska tecken för 16. Passar samtidigt på att byta ordet pragmatiskt till ”nyttigt”.  Självklart kan vi inte ha en kung utan förtroende så visst är det bra att bilderna i Expressen får sin förklaring.

Med 70 procents exportberoende för vår ekonomi, bruttonationalprodukten, BNP, så bör vi vara eftertänksamma före med vilka vi väljer att främja vårt välstånd som står och faller med vårt lands ekonomi. Många av våra kundländer har bara funnits ett par hundra år. Då kan vi väl strunta i påfågelsuniformer ifall andra länders val av produkter hamnar på svenska sådana? President kan vem som helst kalla sig, men en kung från ett land som har en kungahistoria på mer än 1000 år är inte så vanligt.

Vi vanliga och ovanliga gör våra misstag utan skriverier. Vi tappar omdömet  i fyllan och villan. Vi umgås med fel personer och vi blir besvikna på s k wannabees som aldrig var vänner på riktigt.  MEN – vi slipper bli utvikta i kvällspressen.

Kungen växte upp i en skyddad verkstad utan verkliga vänner. Några få kanske blev hans vänner på riktigt senare i livet. Kanske, skrev jag. På den punkten är jag inte säker. På Kungens förmåga att känna igen äkta vänskap är jag mycket osäker. Godsägaren Anders Lettströms agerande väcker farhågor om Kungens vänskapsomdöme.

Om Kungens jaktbravader vet jag mera än vad Kungen vet att jag vet. Så just på den punkten är jag en för Kungen totalt okänd men äkta vän. Skitjakt på dig, Kungen!

Lars-Kristian Bergh

3 Kommentarer

 1. Helena Palena

  Har träffat kungen ett par gånger (och Silvia). Håller med! Väljer hellrre honom än en avdankad politiker. Kan inte vara lätt att vara i topp och alla vill vara med och frottera sig.
  Har även sett Kar de mumma och hans betjänt när dom fikade under en jakt på Lovön. Betjänten plockade ur kaffe och mat ur rolls roycen. Ja, det var tider det.

 2. Desiré

  En fjant i påfågelskostym som tycker att han är så märkvärdig bara för att folk fjäskar runt honom . Lägg ner kungahuset och låt slottet bli hotell för stadens hemlösa är mitt förslag. Konstskatterna kan säljas på internationella marknaden och pengarna kan gå in i statskassan. Det finns inget mera förlegat och unket i svenska samhället än kungafjanteriet.

 3. R. T

  Jo så är det nog för de flesta av oss. Kungen är nog rätt hygglig är mitt intryck. Har språkat med honom några gånger men han är färgad och har tunnelseende. Hans jaktkompisar är gräddan i samhället varav många finns i kungens s k jaktklubb. Kungen reser och jagar och festar med vänner runtom i Sverige men även har han jagat hos t ex Christer Ericsson på hans stora egendom i Chile. Inte undra på att han är smal när alla hans intryck kommer från påverkan av s k överklass. På exportresorna ligger kungen i även om åldern har tagit ut sin rätt. Förr slet han stentufft i sina program med delegationer från näringslivets viktigaste exportföretag. En president skulle slitit lika hårt, men en president är inget att komma med i jämförelse med en kung från ett kungarike som haft kungar i tusen år. Tänk själv, många viktiga kundländer har bara funnits i kanske 50-200 år. Och så kommer en kung med 1000-årig historia. Låt oss slippa en löjlig politiker soim fjantar runt som president efter en massa käbbel i svenska riksdagen. En sådan person imponerar inte utanför norden.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar