Mördarskotten i Malmö – och politikerna cyklar

9 mm halvautomatisk pistol Beretta 92 F Foto: Lars-Kristian Bergh

Gangsters ska inte ha vapen. Varken i Malmö eller någon annan stans. Mordskotten i Malmö är åter på väg att flytta fokus till hederliga idrottsskyttar och jägare. Hysterin ligger i luften när medier hetsar politiker till att begära hårdare vapenlagar.

Gangsters struntar i lagar när de begår grova brott så varför skulle de kasta sina illegala vapen för att lagen skärps?

Politikerna är ute och cyklar när de pratar om att olagligt innehavda vapen ska räknas som grovt vapenbrott. Fullständigt vansinnigt tänkt. Grovt vapenbrott kan ge upp till fyra års fängelse och minimistraffet är ett års fängelse. Polisen i Malmö har ett riktigt bra förslag till lagändring, som jag strax ska återkomma till.

Tänk dig att du hittar en pistol på gatan. Det är sent och du är på väg till hemmet strax intill. Du tar med pistolen hem och visar familjen fyndet. Ni äter middag och istället för att ringa polisen så tänker du att ”jag lämnar in den på väg till jobbet när jag ändå åker förbi polisstationen”. Det feltänket kan göra att du åtalas för ringa vapenbrott. Om nu en del skrikiga populistpolitiker blir bönhörda så ska ditt vapenbrott räknas som grovt vilket innebär minsta tänkbara straff – 1 års fängelse. Rimligt? – Nej, fullständigt orealistiskt. Idiotiskt, helt enkelt.

Telefonavlyssning

Strängare straff än idag för vapenbrott är en annan om än parallell diskussion om skärpt vapenlag. Domstolarnas syn på straffskalan kan diskuteras. Om alla vapenbrott skulle klassas som grova, vilket polis och en del åklagare kräver, så skulle en sådan ändring av lagen innebära att din telefon och ditt hem i hemlighet skulle kunna avlyssnas om polisen fått för sig att du utan licens har en startpistol, även kallad ollonpistol.

Om du tränar apport med din hund och skjuter knallskott (utan kula) genom att använda distanshylsor i ditt hagelgevär, som du har licens för, så är det vapenbrott om du inte också har licens för själva aluminiumhylsan.

Aluminiumhylsa plus o-ring av gummi – vapenlicens krävs

Ett vapenbrott som polisen vill ska klassas som grovt. Om alla vapenbrott ska anses som grova ökar den hemliga avlyssningen av hederliga medborgare som misstänks för bagatellartade vapenbrott.

I Sverige är mängder av föremål licenspliktiga vapendelar. Magasin av plåt eller plast är licenspliktiga. Och som sagt totalt harmlösa aluminiumhylsor. Polisens krav på att få utöka den hemliga rums- och telefonavlyssningen är svårbegriplig. De heltidskriminella uppfyller ju redan kriterierna för att kunna buggas och teleavlyssnas.

Ministrar utan krut

Nu måste justitieminister Beatrice Ask behålla lugnet annars förlorar alla fokus igen. Så fort kriminella härjar med skjutvapen så börjar politiker yra om skärpning av vapenlagen. Vad i allsin dar har vapenlagen med insmugglingen av vapen att göra? Statens kriminaltekniska anstalt, SKL, analyserar varenda vapen som polisen beslagtar. Visserligen bara en bråkdel av dem som används men ändå tusentals årligen. I stort sett alla konstateras vara insmugglade. Detta vet politikerna. Men inget görs. Tullen på svenska sidan Öresundsbron, Lernacken, har inte ens teknisk utrustning för att effektivt kontrollera fordonen som passerar. Värre är möjligen att regeringen inte ens tillåter en effektiv kontroll.

Den justitieminister som förbjöd SKL att skicka sin obehagliga statistik om andelen insmugglade vapen, som då låg på över 93 procent av alla beslagtagna vapen,  är ministern som fått sparken ur regeringen två gånger.  Ex-ministern har av den tvivelaktige affärsmannen, som är storägare i Bilia och Investment AB Öresund,  Mats Qviberg, utsetts till styrelseledamot i Öresund. Redan på ex-minister Laila Freivalds(s) tid som justitieminister struntade man i insmugglingen av vapen. Man jagade istället jägare och idrottsskyttar med kinesregler och lät en överbliven polismästare

Beatrice Ask
Beatrice Ask Foto: Johan Ödmann

parkeras på rikspolisstyrelsen med uppdrag att jävlas med landets hederliga vapenägare. Alltså dem som har tillstånd att inneha vapen för idrottsskytte och jakt. Efter Laila Freivalds kom en charmpelle och duktig bollirare och blev justitieminister.

Thomas Bodström(s) Passiv lirare och feg populist. Foto: Lars-Kristian Bergh

Han gjorde inget åt insmugglingen av vapen han  heller.

Malmöpolisens goda förslag

Polisen i Malmö tycker att vapenlagen ska ändras så att sammanhanget när någon grips med illegalt vapen ska ha betydelse. Låter lika vettigt som logiskt. Den gangster som skjuter eller hotar ska dömas för grovt vapenbrott men inte med självklarhet den som bara äger eller disponerar ett vapen utan att ha vapenlicens.

Läs också Eric Erfors i Expressen (klicka).

Justitieministern har chansen visa alla politikers älsklingsrätt; Handlingskraft! För vad har  Beatrice Ask gjort åt vapeninsmugglingen? Sett något? Hört något?  Märkt något?

Sååå ni populistiska gaphalsar inom opposition och allianspartier, rannsaka er och håll igen klaffen!

Mera läsning i ämnet finns här (klicka).
Text: Lars-Kristian Bergh

9 Kommentarer

 1. Jan-Ola Gustafsson

  Mycket välgörande med personer som kan uttrycka sig både korrekt, kratfullt och förnuftigt. Sverige har länge befunnit sig i en politisk nedförsbacke som i sämsta fall kommer att sluta som en feodal provins i den s k Nya Världsordningen, befolkad av krumryggade ränteslavar som genom sin okunnighet själva byggt sitt fängelse.
  Beträffande oviljan och oförmågan att ta itu med de mängder av illegala vapen som rinner in i landet så
  har vi typexempel från båda politiska blocken. Å ena sidan Beatrice Ask som är ”justitieminister” utan egen större juridisk kompetens som vore rimlig för denna uppgift och andra sidan Thomas Bollen Bodström, visserligen med juridisk bakgrund men som i många frågor rullat dit vinden blåser utan påtagliga resultat.
  Det finns ett gammalt internationellt ordspråk som lyder: -”LAGEN RUTTNAR I DET LAND DÄR STATEN STYRS AV RÖVARBAND” och tyvärr har detta en kuslig aktualitet i vårt land.
  Tänk bara på hur man just i dagarna förbereder en fortsatt underkastelse under EU eller hur vi utan svenska folkets hörande eller demokratisk debatt numera är de facto-medlem i NATO. Utan varken värnplikt eller eget kupp- eller invasionsförsvar har vi smygvägen blivit legotrupp åt USA/NATOS erövringskrig för energikällor och viktiga råvaror på andra sidan jorden. Allt detta under politisk ledning av en vapenvägrare, den s k Tomhylsan, Sten Tolgfors, samt de två senaste ÖB:arna som trimmats för sina nykoloniala uppgifter vid amerikanska militärakademier.
  Vill vi verkligen ha den framtid som den nuvarande överheten förbereder för oss???

 2. Ricochet

  Bra artikel.
  Ett steg i rätt riktning i det Malmö polisen föreslår, självfallet skall man se till sammanhanget vid vapenbrott och döma därefter. Så som det är nu så finns det ju fall som visar tvärtom… där gangstrar fått lägre straff än andra för olaga vapeninnehav.

  /R

 3. Per

  å fy faen va bra. tackar o bockar tur att det finns några som vågar sätta ned foten. Jägarförbundet fegar o är bara rädda om anslaget.

 4. Hasse

  Det är ju inte vettigt detta som polis kräver de vill ständigt bara ha mera o mera av tvångsmedel a la avlyssning och efter att ha läst både bergh och erfors så är det klart att polis kräver att alla vapenbrott ska vara ”grova” i lagens mening för att de ska kunna avlyssna ännu mera. Det är byråkratins cancer som aldrig kan stoppas. Politikerna hotar på sikt demokratin eftersom föraktet mot dem ökar och ökar och folk tröttnar o struntar i att rösta. Och varför rösta om alla partier sjunger i samma kör?

 5. Peter

  Tror nog att Bergh begär lite för mycket av Svenska politiker. De flesta politiker verkar ha som mål att vänta ut de år som behövs för att få en fin pension och sedan kunna dra sig tillbaka utan att behöva röra en fena.

  Det kan inte heller vara så lätt att vara handlingskraftig när man inte vågar göra något, gör man något som väcker uppmärksamhet så har man genast påbörjat sin egen grav, och den vill man ju inte påbörja för tidigt.
  Bättre hålla sig med små obetydliga förändringar om man inte är helt 100% på att man är helt PK (politiskt Korrekt).
  Sverige uppfann den tysta diplomatin. Vi har nog också uppfunnit den ”tysta” politikern, den som bara vågar yttra sig när det finns ett stöd att luta sig mot.

  Varenda liten nyhetsanka blir till ett politiskt slagträ.
  Just nu finns det massvis med nyhetsartiklar om dödsskjutningar, vips så får vi massa uttalanden om om skärpt lagstiftning. Att sådana uttalanden kommer i samband med nyhetsstories är ingen slump, de ligger redan färdigskrivna bara för publiceras vid rätt tillfälle. Det är svenska politikers slöa försök att visa handlingskraft.

  Så jag håller med Bergh, bättre att man håller käften om man inte har något vettigt att tillföra.

 6. Gunilla H.

  Tyvärr, tyvärr, du skriver bra och har alldeles rätt men inget kommer att hända. Politiker är vår tids bondfångare som med olika knep duperas oss med sköna tal. Att ta i besvärliga frågor gör man inte. Inget vill göra något obehagligt och jag är jättebesviken på Beatrice Ask. Hon verkar både klok och rar men verkar inte få mycket gjort. Hennes eviga standardsvar om att än den ena och än den andra utredningen ska ”titta på det” är inte förtroendegivande.

 7. Inge T

  Det är ju som vanligt med Sveriges politiker, de gapar lite smått men inget händer. I Ask fall så är det dessutom illa genomtänkt. Tullen behöver bättre rutiner, bättre teknik. Den svenska polisen borde istället för sin usla användning av resurser ta några delar av New York polisens arbetssätt.
  Vi daltar så mycket i Sverige, alla förtjänar en andra chans osv… Det är inte avskräckande att hamna i våra fängelser, straffen är ju larvigt låga med alla möjliga bekvämligheter. Istället för de enorma kostnader som alla dessa grova brottslingar kostar så borde vi kunna införa ett samarbete med Ryssland alt. Finland dit vi skeppar våra grövsta brottslingar. Vidare så är en stor del av dessa gangsters invandrare och utvisning utan chans till att återvända borde vara en grundregel.
  Men detta är Sverige, här daltas det, här blundas det.

 8. Paragrafryttare

  Politikers enda sätt att visa vad dom tror är handlingskraft är att skärpa lagarna. Men buset struntar i lagarna så handlingskraften blir utan effekt.
  Varje gång jag åker hem från Tyskland ser jag att jag kunde haft vad som helst med mig i bilen. Ingen kontroll. Inte underligt att illegala vapen bara väller in.
  Helt rätt tänkt att differentiera mellan gangsters innehav och bruk av illegala vapen och en vanlig medborgares eventuella innehav av ett vapen som saknar licens.
  Ett steg i rätt riktning skulle också vara om polismyndigheterna i landet lade sina personalresurser på brottsbekämpning och inte på icke lagstödd förföljelse av målskyttar. Man kräver tävlingsresultat, dvs att skytte skulle vara den enda idrottsgren med obligatoriskt tävlingsdeltagande. Ett krav som totalt saknar lagstöd och därför överklagas. Men sådant slösar man egna och domstolarnas resurser på.

 9. Vän av ordning

  Rätt så Bergh, bra att dina gamla takter dammats av. Det har jag väntat på länge och undrat hur det är ställt. Saknat dina vassa artiklar i atl o Land.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar