Polisskjutningar livsfarliga

Bra poliser med dålig ledning Foto: Berghs Blogg

Polisens slappa skyttekultur är livsfarlig för allmänheten. Skottsalvor med expanderande jaktammunition i stadsmiljö utan att fara för eget eller oskyldigas liv var aktuellt är sällsynt omdömeslöst.

Polisen har också börjat skjuta mot bilar som inte stannar på polismans stopptecken. Nu är det hög tid att en fristående granskning görs dels om polisens skjutkultur och dels om nya bättre stoppvapen.

Rena rama turen är enda orsaken till att inte en eller flera helt oskyldiga dödades eller inavlidiserades vid polisens skjutning i Stockholms innerstad på tisdagen den 6 mars. Rånarna sägs ha skjutit först vilket, i så fall, kan motivera att polisen skjuter verkningseld direkt mot rånarna. Men hur hamnade poliskulorna i gymlokalen rakt genom ett skyltfönster och i kroppshöjd?

För allmänheten framstår det nu innan händelseförloppet klarlagts som om polisen utgjorde ett större hot än rånarna.

Läget den 13 mars är att samtliga 16 skott avlossades av en 38-årig polisman. Rånarna hade en startpistol som rånaren eventuellt sköt med. Självklart måste polisen få skydda sig även med att skjuta skarpt mot rånarna. Men – ett stort men – polismannen sköt 16 skott på nära håll utan att träffa rånarna med ett enda skott. Vad säger det?

För mig är det uppenbart att polismannen inte hade koll på situationen och utsatte allmänheten för uppenbar livsfara. Polismannen fungerar inte godtagbart i skarpa lägen, är väl en rimlig slutsats? Låt honom få sluta med ett väl tilltaget avgångsvederlag, för det är inte hans fel att han blev antagen och anställd. Han sökte tre gånger innan han blev antagen till PHS och blev polis rätt sent i livet. Drömmen om att bli polis borde sluta här och ett generöst avsked kan bli startpeng för något annat. Avsked är bättre än åtal.

I Norge patrullerar polisen obeväpnad. Samma sak i Storbrittanien. Där tar polisen skydd när de blir hotade, för det finns inget annat alternativ (beväpnade kolleger tillkallas naturligtvis). Svenska poliser har inga bra stoppvapen som inte samtidigt är livsfarliga. Polisammunitionen är den brutalaste och mest dödliga i hela världen. Den är som andra jaktkulor expanderande för att döda så snabbt som möjligt. Det finns väl grundad anledning att se över polisens skjutkultur och beväpning. Men för det krävs politiska beslut.

Nu börjar det bli övertydligt att Beatrice Ask(M), hur trevlig och sympatisk och klok hon är, inte klarar sin uppgift att leda Justitiedepartementet. Det behövs en stark chef som kan göra mer än att prata. Som sätter ner foten rejält och ser till så det händer något i saken.

Text: Lars-Kristian Bergh

5 Kommentarer

 1. Åke

  Åklagaren berättar att samtliga skott vid rånet avlossades av polisen. Polisen ljög alltså när dom sade att rånarna sköt och polisen besvarade elden. Samtliga 16 avlossade skott kom alltså från en eller flera poliser. Nu kanske det blir åtal för fel i tjänsten. Vore det inte bättre att polisen avskedades? Och borde inte polisens lögnare istället åtalas för tjänstefel? Eller är det tjänsterätt att ljuga för allmänheten, undrar jag.

 2. Nisse

  Kyckling eller inte, den stackaren mår såååå dåligt och hade inte tänkt sig att det kunde finnas människor bakom skyltfönstret som han sköt mot. En vardag mitt på dagen. Är det så att man som polis får vara dum, rädd och omdömeslös samtidigt?

 3. Erfaren

  Rädda poliser är dåliga poliser. Tyvärr verkar polisrekryteringen de senaste tio åren ha tagit in för många rädda kycklingar, kanske för att vara politiskt korrekta, De skräckslagna kycklingarna drar pistolen i både tid o otid, mest i otid. När skräcken hugger tag så blir det inga bra beslut och när pistolen eller förstärkningsvapnet (k-pisten) väl är framme så skjuts det i panik. Det är illa, för alla.

  Angrip roten till det onda inte symptomen.

 4. Ståltuff

  Jag vill ha rejäla tag med buset. Sluta dalta, skjut ner packet bara om de skljuter skarpt. Men allmänhetens säkerhet måste gå före även om det kostar på att motstå frestelsen. Polisens skjutregler är oklara och luddigt (o)lagliga. Här behövs skarpa förtydliganden, tack.

 5. Stålhandske

  Blir alltid skriverier när polisen avlossat ett skott vilket är märkligt. Men i detta fall håller jag med, det verkar ha gått lite smått panikartat och idiotiskt till från polisens sida.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar