Arrogant minister om löner

En ung dam på 29 år som heter Annie Lööf tycks ha en kraftigt överdriven tilltro till sin intelligens och erfarenhet av arbetslivet. Hon är ordförande för ett av världens rikaste politiska partier – centerpartiet – med en förmögenhet på runt 6 miljarder. Hon tycker att anställda med en månadslön före skatt på 14100 kronor ska tjäna ännu mindre. Hon är minister också, statsråd heter det visst, och uttalar sig förnumstigt om både det ena och det andra.

Annie Lööf(c) - mediekåt minister

Det har i decennier rått en viss enighet i samhället om ”lika lön för lika arbete” oavsett vilket parti du sympatiserat med. Annie Lööf efterträdde Maud Olofsson som ledare för det landsbygdsorienterade Centerpartiet. Ett icke-socialistiskt parti med rötter i bönderörelsen. Olof Johansson körde partiet i diket genom att vara stödparti till socialdemokraterna och för sitt hårdnackade försök att stoppa byggandet av Öresundsbron.

Maud Olofsson rättade till kursen och nu kommer Annie Lööf och gör anspråk på respekt för stolliga åsikter. Lika lön för lika arbete gäller inte för Annie Lööf och centerpartiet. Månadslönen för resturanganställda och för lägre befattningar inom vården är 14-16 000 kronor. Efter skatt drygt 10 000 för de lägst betalda. Dessa 10 000 vill centerpartiet ska bli ännu lägre med argumentet att företagen då skulle anställa flera. Annie Lööf har helt fel. Företagen anställer aldrig någon i onödan. Och om den anställde behövs så spelar någon tusenlapp mer i kostnad ingen roll.

På hög höjd

Annie Lööf är självgod där uppe på hästryggen. Hon har aldrig drivit ett företag. Hon har aldrig gnetat i vården och haft ångest för att lönen inte ska räcka månaden ut. Hon har ingen susning om hur det är för en fattig undersköterska som ska betala halva nettoinkomsten i hyra. Som ska betala 780 skattade kronor för månadskortet. Annie Lööf(C) tillhör den högsta eliten av överklassen. Regeringsmedlem som sitter i baksätet på statsrådsbilen eller susar fram i regeringens flott inredda jetplan.

I planet kan hon sträcka ut i skinnfötöljen med benen på pallen och läppja på Champagnen och diktera nya uttalanden till sina medarbetare. Förra gången hon gav sig på fotfolket ville hon riva upp lagen om anställningsskydd, LAS.

Annie Lööf visade sig vara närmast totalt okunnig om LAS. Den här gången handlar det inte bara om okunskap. Nu handlar det om dåligt omdöme också. Riktigt, riktigt dåligt omdöme. Just nu pågår avtalsförhandlingarna. Då går minister uppnäsa ut och säger att ingångslönerna borde sänkas. Samma jobb men ungdomen ska tjäna ännu mindre än idag. ”Uselt utspel”, sa en av förhandlarna på arbetsgivarsidan. LO har knappast en annan åsikt.

Moderaterna sa blankt nej. Folkpartiet sa något svårgreppbart men lät som stöd för 29-åringen Annie Lööfs buller o bång med elefant i porslinsbutiken.

När en reporter frågade Annie Lööf om regeringen nu tänkte bryta en 50 år gammal princip att inte lägga sig i avtalsförhandlingarna svarade hon: ”Nej då jag ville bara upplysa arbetsmarknadens parter om att fler får jobb om startlönerna sänks”. Alltså: På Svenskt Näringsliv och inom fackförbundens ledningar sitter det bara en massa idioter som inte har insett någonting. Hur uppblåst självgod har Annie Lööf blivit? Redan. Hur ska detta sluta? Ytterst pinsamt för regeringskollegerna, förmodar jag.

Är Annie Lööf(c) svårt ansatt av mediekåthet? Så driften tvingar henne till utspel efter utspel efter utspel, allt för att toppa nyhetsflödet?

Ungdomarna har redan ett litet helvete på arbetsmarknaden. Får de alls ett jobb så är det provjobb eller timvikariat och kan sparkas när som helst utan så mycket som en enda dags varsel. Många blir lurade på både övertidsersättning och semesterersättning.

Någon medkänsla från den uppblåsta men totalt oerfarna näringsministern kan de arbetslösa uppenbarligen inte räkna med.

Text: Lars-Kristian Bergh

 

8 Kommentarer

 1. PeO

  Annie Lööf är i tidningen nästan varenda dag med olika budskap och en herrans massa ord ord ord kan hon inte bli tvålförsäljare på Unilever istället? Det är nog rätta positionen för henne. Hon kommer att dra centern i fördärvet och har redan börjat starkt på det.

 2. Kamrer Svensson

  Jodu Helena det vore smaskens om minister uppnäsas (Berghs nickname på Lööf) parti körde ner sig så de åkte ut ur riksdagen men sluta hoppas för partiet krälar i pengar efter det att tidningarna sålts ut. Med 5-6 miljarder i kassan så kan de köpa propaganda så de får 25 procent i nästa val. Men det är de nog för dumma för att begripa.

 3. Helena Palena

  Ja, nu tog du i och det med all rätta. Håller i mig när Annie Lööf öppnar mun. En annan som inte heller startat ett företag är Maud Olofsson. Men ändå lät det som hon kunde allt om företagande. Annie Lööf är ett broilerbarn. Pappan är kommunalråd. Hoppas Centern åker ur riksdagen. Det skulle vara nyttigt. Sen kunde dom komma tillbaka och damma av Hela Sverige ska leva!

 4. Roffe

  Man blir bara så förbannad. Vafaen vet Annie Lööf som inte Anders Borg o reinfeldt vet minst lika bra? Hon är 29 år och så jävla stöddig. En annan centerpartist vill visst fjäska till sig ett bra jobb hos Annie,Annika Qarlsson har gått ut med stöd för lilla Annie vetbäst-ministern. Dumhuvud efter dumhuvud i gamla bondepartiet. och så förlorar alliansen valet 2014 på grund av dom här ihåliga skallarna.

 5. Anna Greta

  Jo det är förvånande att fröken Lööf gör ett så fruktansvärt ogenomtänkt uttalande. Man undrar ju om hon diskuterade det med någon innan….
  Själv lyfter hon 150.000 kr i månaden…

 6. Birgitta A,

  Jag såg Agenda i TV igår söndag där Annie Lööf utfrågades om detta med att hon vill sänka lönerna med 25 procent. Istället för att göra en så kallad pudel dvs erkänna att hon hade förhastat sig så slingrade hon men framstod ändå som det brushuvud hon tydligen varit. I Expressen idag måndag står det att hon togs in till tv-studion via bakvägen och att hon flydde efteråt samma väg. Expressens reporter hade i förväg bett om att få ställa frågor men fick på villkor att han reporter Ingvar Hedlund bara ställde en enda fråga som INTE handlade om lönesänkningen! Vilken censur, vilken arrogans! Tyckte först att Bergh gjorde ett för tufft påhopp på henne men nu tycker jag inte det. Hon förtjänar en rejäl avhyvling tycker jag, trots att jag röstade på centern i riksdagsvalet.

 7. Joakim(M)

  Okey, det var tuffa tag mot en minister i alliansregeringen. Dessvärre har Bergh rätt i sak och som politiker beklagar jag att en partiledare inte känner sitt ansvar för hela regeringen. Politiker ska inte alls lägga sig i lönerörelsen utan den ska parterna sköta själva ända fram till den punkt då de själva begär regeringens stöd för att komma framåt. Sådana sitiuationer har historiskt förekommit, men är ytterst sällsynt.

  Centern och Annie Lööf borde lufta sin frustration internt i regeringskretsen och inte försöka plocka poäng genom solospel i kontroversiella frågor. Anne Lööf visste ju från början att moderaterna med statsminister och finansminister i spetsen skulle säga tveklöst nej till hennes idé. Trots det går hon ut offentligt och retar upp hela väljarkåren. Inte klokt alls. Hoppas det blir tyst på dylika soloturer framöver.

 8. Jan-Eric

  Jag är själv småföretagare och vill inte luckra upp tryggheten för mina anställda. I företag med mindre än 10 anställda gäller inte turordningen om man vill minska antalet personal på grund av sämre konjunkturer. Jag har hört talas om vidriga arbetsgivare i krogbranschen som mest tycks använda sig av lönebidragspersonal. Lööf tycker jag är okunnig och borde hålla tyst om sådant hon inte begriper eller vet något om. Hon får gärna jobba i min rörfirma en vecka, om hon nu orkar kliva upp för att börja 06.30.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar