Polisen vill stoppa polisrapport

Orädd forskare och polis: Stefan Holgersson

En procent av tiden är poliser ute på gator och torg. Forskningsrapporten som visar det och andra obehagliga fakta vägrar Rikspolisstyrelsen kännas vid. – Det resultatet visar är inte alls bra eftersom polisen inte utför de uppgifter som medborgarna kan förvänta sig att polisen gör, säger Stefan Holgersson,  forskare och erfaren polis, som står bakom rapporten.

Det är professor Johannes Knutsson som tillsammans med polisforskaren Stefan Holgersson har tagit fram studien som Rikspolisstyrelsen vägrar publicera. De har mätt minut för minut i 2000 timmar vad den uniformerade polispersonalen gör på sin arbetstid.

De har mätt aktiviteten i en storstad, i en mellanstor stad och två studier är från glesbygden.

En tredjedel av tiden går åt till att vara inne på polisstationen, en tredjedel går åt till transport i polisbil mellan platser. Endast en procent av tiden går åt till fotpatrullering.

Stefan Holgersson betonar vikten av fotpatrullerande ordningspoliser.

– Det är de som är först på platsen, de inleder många ärenden. Vad de gör första tiden, när det exempelvis är ett grovt brott, är avgörande för om det går att lösa brottet. Det är också de som har kontakt med många brottsoffer, säger Stefan Holgersson.

Holgersson anser att polisen idag ägnar alltför mycket tid inne på polisstationen åt administration, uppgifter som civilanställd personal istället kunde klara av.

Dessutom ägnas för lite tid åt brottsförebyggande arbete, menar Stefan Holgersson.

– En intressant faktor är hur lite tid som går åt till brottsförebyggande arbete, det är två procent av arbetstiden. Det är väldigt lite med tanke på de uppgifter som rikspolisstyrelsen redovisar, säger han.

Lyssna på intervjun med Stefan Holgersson i Ekot på Sveriges radio den 28 mars: Klicka här.

Citaten ovan är hämtade från Karin Wettres intervju.

Skarp kritik mot polisen riktas också i flera artiklar av pensionerade kriminalinspektören Anders Bergstedt. Läs genom att klicka här.

 

9 Kommentarer

 1. Konstapel Kling

  Min käre kollega som kallar sig grannen är allt en riktig viktigpetter till språkrättare. ”Polisen” använder murvlarna ständigt när de i allmänna termer skriver om polismyndigheter. ”Polisen” blir ett samlingsnamn och ”Grannen” kanske skulle käka lite mindre citroner?

 2. Gåsapågen

  Du grannen nog låter du lite gnällig allt. Usla 3-skiftschema är enbart polismyndigheten i Malmö skyldiga till och det är från den myndigheten som ett antal poliser kallade muslimerna för ”apajävlar” och mycket mera. Holgerssons rapport vill inte RIkspolísstyrelsen publicera vilket visar vilken unken luft det finns på högsta polisförvaltnings- och tillsynsmyndigheten för polisen. Den lilla damen från Sveg kanske skulle våga mopsa upp sig lite och bestämma att forskaren o polisen S Holgersson ska få en öppen forskartjänst just på Rikspolisstyreslen. Det skulle både jag o ”Grannen” ha glädje av tror jag bestämt.

 3. Grannen

  Det är väl inte ”polisen personen” som vill stoppa rapporten? Sverige är mer än gator och torg och mycket ”skit” händer på landsbygden. Allt är inte krogbråk. Ett trick är att göra ett avledningsbus 5 mil bort från den stora riktiga stöten… Då blir det åka av. Skjutsa lugna psykfall mellan sjukhus kunde kanske ngn annan göra. Och som sagt mycket skriva är det, och viktigt att det är rätt gjort för åklagaren som underlag för att kunna väcka åtal… Rosengårdsinsatsen tas från Skånepolisens ordinarie personal. Ingen gör deras jobb medan de får ölburkar i skallen när de fotpatrullerar i R-g. Allt för en grundlön på ca 21 000 och uselt tänkt 3-skifts schema…

 4. Herr Batong

  Poliser ska man se upp med. En farlig makt om den inte hålls med hårda tyglar. Polisen Holgersson tycks vara en rejäl och hederlig karl. Det är såna vi vill ha som poliser. Sopa ut skiten inom polisen går inte, vad blir kvar?

 5. Leffe Nilsson

  Varför inte anlita nya centerkvinnan till att reda upp polisens arbete hon gör ju anspråk på att veta allt bättre än alla andra med sin obefintliga arbetslivserfarenhet. Till att börja med kan en av konstaplarna i varje bil kliva ut och fotpatrullera och sedan efter 3 kvarter om han är trött i benen så kan han skifta med chaffisen i polisbilen. Ge dom sedan debriefing och terapi på ledig tid eftersom de stackarna fått vara utan sälsis.

 6. Magnum

  Dricka kaffe och äta munkar på kontoret är viktiga saker, men kanske inte en tredjedel av tiden utan det är där det borde vara 1% av tiden. Civilanställda som enbart är på kontoret skall ju ta hand om det administrativa där det är möjligt. Självklart går det inte att komma ifrån att en del tid går till det administrativa men poliser som har patrullerande tjänst behöver knappast ens sätta sig i bilen, det går bra att ta en rask marsch eller cykeln.

 7. Jimpa

  Allt prat i alla år att polisen skall vara ute på stan och synas och så är det fortsatt tvärtom, 1% av tiden, skrämmande! Det är så fruktansvärt dåligt! Stefan Holgersson verkar vara rätt man att omorganisera hela skiten.

 8. Calle 16

  å det är ju underbart med en sådan man som polisen Holgersson. Nu borde kungen vinna poäng genom att ge Holgersson en lämplig medalj någon sort finns det väl för visad rakryggighet?

 9. B.S.

  Verkligen hedrande för poliskåren att det finns enstaka rakryggade personer som Stefan Holgersson. Priset är högt, utfrysning o sofistikerade trakasserier från polischeferna, glöm inte det. Anticimex borde kopplas in på chefsplanet, det är där den stora ohyran finns och det är där ansvaret finns och det är där som det borde utkrävas!!!

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar