Försäkringskassan backar efter snyftartikel

Ett halvår med skattepengar är inte nog för

Jimmy Fredriksson - begär skattemedel för att sörja

 Jimmy Fredriksson, företagare som sörjer sin avlidna dotter. Han kräver mera. När 45 000 personer kommenterat på Facebook backar den annars så isigt kalla Försäkringskassan. Han får fortsätta sörja med skattepengar som dämpande medicin.

Vad gör fru Andersson, 78 år och utfattig, i sin sorg efter det att både make och enda barnet drunknat på fisketuren? Hon får inte en spänn av Försäkringskassan. Och om fått det hade inte sorgen blivit mindre.

Fru Andersson vet inte vad Facebook är och har inte en chans att skapa opinion för sin sak. Men företagaren Jimmy Fredriksson vet hur man gör. Och får landets största nyhetsredaktioner på sin sida. Då har inte direktörerna på Försäkringskassan en chans. De kan bara ducka och backa och ge Jimmy vad han begär.

Tragedi

Att förlora ett barn är fruktansvärt. Att förlora ett barn efter en lång tids sjukdom med vetskap att upplösningen troligen blir döden är mycket tuffare än om barnet omkommer i en plötslig olycka. Så inget snack om saken, det är verkligen synd om alla föräldrar som drabbas. Inklusive Jimmy och hans fru. Men ska en gränslös sorgetid vara skattebetald?

Mitt svar är nej. En helt annan sak är depression av sådan grad att specialist(er) klassat den som sjukdom. Då ska självklart ersättning lämnas från Försäkringskassan på samma villkor som för andra sjukdomar.

Medelmåttornas fix-stjärnor hos Försäkringskassan skulle i Jimmys fall begärt skarpare sjukintyg istället för att bara fyrkantigt dra in sjukpenningen. Generaldirektören Dan Eliasson har en närmast övermäktig uppgift om han nu har ambitionen att komma till rätta med medelmåttornas värstingar inom Försäkringskassan.

Kaos

Mycket blir kaotiskt när ett barn dör. Mitt i sorgen ska en rad praktiska saker få en lösning. Syskon ska tas om hand, begravning ska ordnas, släktingar ska kontaktas och mycket annat. Så, visst, en kortare tid är det humant och vettigt med en ersättning motsvarande den som om man vore sjuk. Hur lång tid? Vet inte, men en månad kan jag acceptera som rimligt.

Fram med klara regler och bort med Försäkringskassans utrymme för tyckande i den här typen av fall.

Text: Lars-Kristian Bergh

Fotnot

Den 8 maj meddelas att Försäkringskassan ber om ursäkt för flera fel man begått men att beslutet står fast p g a läkarintygets innehåll som inte medger ytterligare sjukpenning.

0 kommentarer

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar