Kanonklass på Telias mutor – inget nytt för regeringen

Telias mutor är i kanonklass. På flera sätt. Två miljarder till en 22-årig dotter till diktator Kirmanov i Uzbekistan är bara förrätten. Staten är Telias största aktieägare med 37 procent av kapitalet. Staten, genom regeringen, vet att Telia gör stora affärer med skurkstater som t ex Uzbekistan och Vitryssland. Gör man affärer med diktaturer som alla vet har korruption som gemensam nämnare så är det fullständigt omöjligt att inte acceptera de seder för affärer som gäller där. Detta måste rimligen regeringen känna till eller begripa. Om inte, så ska naturligtvis det ansvariga statsrådet gå i armkrok med Telia-chefen Lars Nyberg – UT.

Nu kan det mycket väl tänkas att två miljarder var ett hyggligt pris att betala för de nummerserier och licenser som Telia fick. Men ska man alltid låta profiten vara kompass i affärer? Telias Lars Nyberg tycks anse det. Men naturligtvis blir situationen så småningom omöjlig om det inte finns riktlinjer som verkligen respekteras även om det någon enstaka gång innebär att man måste avstå från en lukrativ affär.

Lars Nyberg, Telia-chef

Telias koncernchef framstår som de lukrativa men riskfyllda affärernas fartdåre. Lars Nyberg är en superkommersialist av en modell som det fjuniga Sverige behöver flera av. Men en svag och medelmåttig styrelse i kombination med en dominant och driven affärsman som har inbyggda förstoringsglas för att se möjligheter att tjäna pengar är en stor ”trafikfara”.

Risken för totalkrasch är stor när det räcker med att diktatorn blir förbannad för att hela verksamheten ska beslagtas utan ett öre i ersättning. Skurkstater respekterar inte internationella lagar eller beslut av organ som FN eller EU.

De kör sitt eget ”race” och struntar i vad andra tycker. Om det inte luktar stora pengar förstås. Och där finns en likhet med Lars Nyberg. Telíachefen är affärsman ut i fingerspetsarna och det är ovant för Telias styrelse som leds av en ingenjör (!).

Lars Nyberg har varit VD i många år i ett amerikanskt företag och har det amerikanska tempot och otåligheten i kroppen från topp till tå. Internationella vapenaffärer görs aldrig upp utan mutor. Det handlar om mångmiljardaffärer och sådana görs inte utan ersättningar som mer eller mindre i praktiken är mutor.

Det är dags att sluta hyckla och se verkligheten som den är. Naiva svenskar förfasar sig och det är lite patetiskt faktiskt. Telia har med sina miljardaffärer i länder där de aldrig borde satt foten spelat in sig i samma nisch som den smutsiga krigsmaterielbranschen befinner sig i. Telia mutar i kanonklass

Styrelsen i Telia har inte en för stark general. Det är styrelsen som är pinsamt svag. Eller, ska vi säga okvalificerad?

Text: Lars-Kristian Bergh
Foto Telia-chefen: Victor Brott

2 Kommentarer

  1. Steve

    Telia har bara mammons moral och gör man affärer i diktaturer så är man på samma moralnivå anser undertecknad.

  2. Martin

    Skandal! Telia tycks sakna moral precis som kanonkrängarna. Politikerna är enastående hycklare och politikerföraktet får sig en rejäl förstärkning. Funderar på om det är dags sluta rösta. Skendemokrati verkar det vara. Tack för ordet.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar