Kärnkraftsskandal – Sveriges senaste magplask

Symbol för värlsrekord i inkompetens?

Inkräktare på Sveriges farligaste energifabriker. Med stegar. Som kan gömma sig på kärnkraftsverkets omnråde utan att hittas av polis eller personal. Magplask utan baddräkt eller vad? Och det är andra gången samma sak inträffar inom ett år.

Polisen har exklusiva och avancerat utrustade helikoptrar för 65 miljoner per styck. Värmekameror monterade under helikoptern spårar lätt värmen från en hare hundra meter under helikoptern. Trots det lyckades två inkränktare från Greenpeace gömma sig utan att bli upptäckta av helikoptern. Miljöministern Lena Ek(C) svamlade i TV om att intrånget var en ”olaglig handling” och så vidare. Men att vara komplett inkompetent som chef för ett kärnkraftsverk är tydligen inte kriminellt.

Miljöministern Lena Ek, centerpartist, hade kunnat tala klarspråk. Så här kunde hon ha sagt. Lena Ek(c): ”Intrånget från Greenpeace är olagligt men jag är väldigt glad för att dessa idealister avslöjade den oerhörda inkompetensen hos ledningen för de två kärnkraftsverken. Nu ska jag se till så att cheferna byts och att säkerheten höjs så att något liknande inte kommer att hända”.

Justitieminister Beatrice Ask(M) borde ha sagt: ”Rikspolischefen bör titta på hur i helsike polisen kunde missa att det fanns två inkränktare kvar på området. Situationen var ju inte en bortsprungen katt utan intrång på ett skyddsobjekt av högsta säkerhetsklass”.

Riktigt dåligt var det också att inte ministern Ek(c) och verkställande direktören för Ringhals hade en illustration över området att visa upp. Minuspoäng även för pedagogiken. Intrånget är att jämföra med att någon tar sig genom ditt tomtstängsel men inte vidrör husväggen. Kärnkraftsverken har ett stängsel som yttre avgränsning långt ute i terrängen. Men detta framgick inte av de ansvarigas uttalanden. Men vad kan man vänta av dessa världsmästare i amatörism och klantighet?

Lars-Kristian Bergh

1 kommentar

  1. Kenny

    Att Lena eller Bea skulle göra sådana uttalanden det händer bara inte och kommer säkerligen aldrig hända. Vi konflikträdda svenskar håller oss gärna till ordspråket ”tala är silver, tiga är guld”.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar