Saftig elnota för att regeringen är slapp

Riksrevisionen ger alliansregeringen svidande kritik i en rapport om det svenska elnätet. Riksrevisionens slutsats är att elpriserna har blivit högre än nödvändigt.

Sena investeringar har påverkat elpriserna och kapaciteten för överföring av el i Sverige är för låg. Processerna för att ge tillstånd till utbyggnad av elnäten har tagit för lång tid. På flera punkter kritiseras regeringen. Slutsatsen blir att regeringen är för slapp.

I praktiken råder monopol på elmarknaden. Alla åtgärder som kan dämpa prishöjningar borde därför aktivt identifieras och stimuleras av regeringen. Men verkligheten är den motsatta, vilket tydligen även riksrevisionen tycker.

Myndigheten Energimarknadsinspektionen lyder under regeringen. Även den myndigheten kritiseras av riksrevisionen.

Hög tid för regeringen att rycka upp sig och aktivt börja motarbeta den stigande graden av monopolsituationer i olika branscher.

Det blir dyrt för konsumenterna om regeringen ska fortsätta vara pinsamt passiv inför den ökande graden av oligopol, som i praktiken blir som monopol för kunderna som saknar alternativ.

Läs mera och klicka på text

Text: Madeleine Jonson

1 kommentar

  1. Anders Bergstedt

    Jag kommer aldrig att glömma att jag under tre år stoppade Lars G Josefssons fickor fulla med pengar.
    Jag lurades att skriva på ett treårsavtal. Nu har jag rörligt hos Skellefteå Kraft som bara satsar på vind och vatten.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar