Enskild polis bättre än polismyndigheten

Den sega poliskulturen är cementerad av inkompetenta chefer, uråldrigt tänkande, motstånd mot förnyelse, utövar trakasserier mot enskilda och hyser kunskapsförakt. En usel svensk poliskultur som är ett gissel för medborgarna. Tack och lov finns enskilda poliser som gör ett kanonjobb.

En ung kvinna somnar på bussen och när hon är ensam passagerare så stjäl chauffören hennes pengar och mobiltelefon. Kvinnan gör en polisanmälan. Den avskrivs samma dag. Sådan är kulturen inom polismyndigheten. Ingen förvånas längre. Men även latmasken som avskrev ärendet vet att alla bussar som kör för landstingsägda Storstockholms lokaltrafik, SL, har övervakningskameror.

Polisen var för lat för att lyfta telefonen och begära ut filmen från SL. Den unga damen som blev av med 1800 kronor, en studentpresent, och sin mobiltelefon blev förstås ledsen och arg. Hon ringde till Nackapolisen som hade ansvaret. Hon hade tur.

Poliskommissarie Patrik Lillqvist var den som svarade i telefonen. Han behövde inte många sekunder för att i datorn se att ingen som helst åtgärd hade vidtagits trots att varenda polis vet att övervakningskameror filmar allt som händer inne i bussen.

Patrik Lillqvist gjorde det självklara; han begärde ut filmen från SL. På filmen ser man hela händelseförloppet.

Busschauffören stjäl från sovande passagerare

Chauffören tar plånbok och mobil. Tar pengarna och lägger tillbaks plånboken i hennes väska. Bättre bevis kan man knappast begära. Chauffören fick sparken och dömdes till villkorlig dom.

Målar bilder

Undersökningar visar tydligt att människor som inte själva haft kontakt med polisen hyser betydligt större förtroende för poliser än de som haft kontakt med polisen i något ärende. Detta visar att polismyndigheterna och rikspolisstyrelsen är duktiga på att måla förskönande bilder av polisen. En bild som krackelerar när någon har anledning kontakta polisen.

Kommissarie Patrik Lillqvist vid Nacka-polisen är ingen latmask. Han såg att det anmälda brottet hade utredningspotential och agerade. Brottet löstes och busspassageraren fick upprättelse. Tjuven hade ett halvdussin mobiltelefoner i hemmet vars ursprung inte kunde förklaras. Var han en serietjuv som hade gjort samma typ av brott upprepade gånger? Mycket tyder på det. Varför hade inget av dessa brott utretts?

Förklaringen är inte att de flesta poliser är lata. Närmare sanningen är att poliskulturen inte klarar av sitt uppdrag. Brottsanmälningar avskrivs i parti och minut. Kriminella löper allt mindre risk för att åka fast och då stiger också antalet brott och anmälningar. En ond cirkel som inte bryts av att polisledningen ständigt ljuger och förnekar sin oförmåga. Du kan se hela bildsviten genom att klicka här.

Text: Lars-Kristian Bergh

7 Kommentarer

 1. Rune

  Ligister/huliganer ska hållas kort oavsett om de bär arabiska namn eller blåblonda namn. Men bygger ett samhälle getton som Tensta med massor av arbetslösa dagdrivare så är det inte konstigt att det blir problem. Men går det att försvara att poliser bara rakt av skjuter ihjäl personer som är psykotiska eller allmänt förvirrade för att de har en kniv i handen? Jag tycker inte det och jag tycker att du bloggare Bergh borde fullfölja din kritik mot polisens skjutande med jaktammunition av värsta sorten. Läs vad du själv skrivit https://www.bergsblogg.se/2012/04/15/polisens-dodsskjutning-till-europadomstolen/

 2. Insider

  Polisen är en myndighetsutövare som gör vad politikerna bestämmer. När slappa politiker inte bestämmer så gör polisen som den önskar. Då kan vilken kultur som helst utvecklas. 2003 bestämde rikspolisstyrelsen att våra tjänstevapen skulle använda hålspetsammunition eftersom den expanderar och mycket effektivt stoppar en angripare. Det höjde säkerheten för poliserna men förhöjde risken för buset. Tack vare en stark rikspolischef (Sten Heckscher) och en svag justitieminister (Tomas Bodström) fick vi behålla denna ammu trots en rätt kritisk debatt.

  Svage ministern Bodström inrättade ett etiskt råd som skulle yttra sig i frågor om polisens beväpning. Reglerna för etiska rådet med ordförande Hans Regner (f d JK) är att rådet endast får yttra sig när RPS-C begär deras uppfattning. Det gör inte Bengt Svenson så då slipper vi denna byråkratiska onödighet.

  Tjänstepistolerna är en livlina och olämpliga som övermanningsverktyg. Polisen borde därför anskaffa vapen som är mer lämpliga för fall som t ex det senaste i Husby. Då hade dödsfallet kunnat undvikas. Anser att effektivitetsaspekten har glömts bort i debatten. Hur länge ska det snackas med en våldsam person som är knivbeväpnad innan verkstaden kopplas in? En timme i Husby sedan tröttnade poliserna och sköt verkanseld. Hur länge ska ett dussin poliser snacka? Den frågan borde politierna svara på.

  • Anders Bergstedt

   Det var fel av RPS att stoppa elpistolen. Den är utmärkt just i sådana sammanhang som med 69-åringen.
   Jag vidhåller att det i dylika lägen är bevis på styrka att känna av när det är taktiskt att backa. I sådana situationer är det bara att medla och invänta rätt tillfälle. Det får ta hur lång tid som helst om det gäller att rädda liv !

   • Insider

    Elpistolen är noggrant prövad och utredd av RPS och har visat sig synnerligen osäker. Amerikanska studier visar att i ända upp till 30 % av skarpa användningar har elpistolen inte fungerat som avsett. Det inger för stor osäkerhet. Det finns andra alternativ som har visat 100% procents funktion. Det handlar om shotguns, hagelgevär på svenska, som kan skjuta tårgas på långa avstånd men även skjuta beanbags som stoppar i 100% procent utan att döda. Det finns även andra bra specialvapen. Anders, det har hänt en del sedan du slutade.

 3. f d polis

  Chefen är avgörande. Jag har haft både bra och dåliga chefer och där det finns dåliga chefer finns det dåliga poliser. En av våra sämsta chefer vill jag utnämna Carin Götblad till. Hon hann förstöra mycket,

 4. Niclas

  Vad är det för jävla snutar vi har? En skottsalva i Rinkeby och en 69-årig flerbarnspappa dödas för att han mådde dåligt psykiskt. De är inte bara lata de är machosnutar som skjuter för att döda och visa makt mot fattiga invandrare. Hade samma sak hänt i ett rikeområde som Djursholm, Örgryte eller Saltsjöbaden så hade inte snuten skjutít för att döda de hade använt tårgas eller övermannat med batonger och schäferhundar.

  • Anders Bergstedt

   Niclas plumpa inlägg talar för sig självt. De flesta poliserna är väldigt ambitiösa och Patrik Lillqvist är en av dem. Jag har jobbat med honom på Kriminaljouren, Södermalm och han visade redan då stor potential som snabbt förde honom uppåt i karriären. Sedan blir det ofta att bara bevaka sin egen position för att komma vidare. Så var det inte beträffande Patrik. Han har fortsatt att göra bra ifrån sig och jag blev oerhört glad då jag fick läsa ovanstående.Det finns massor av goda berättelser och den senaste är väl poliserna i Nynäshamn som med kreativitet och tåga räddade livet på en självmordskandidat som simmat ut i havet för att göra slut på livet.
   Beträffande 69-åringen så är det för tidigt att döma poliserna. Generellt kan jag tycka att då det gäller dylika fall så skall man hellre backa och invänta att tiden löser problemet.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar