Utländska stöldligor härjar i naiva Sverige

Ett gäng balter åker äntligen fast efter ett jättejobb av polisen. Ett par månader i fängelse och utvisning. Samma gäng åker strax fast igen – men nu utan identitetspapper. Det är ju fri rörlighet över gränserna. Polisen lägger ner extra arbete på att fastställa identiteten och så följer dom och ett par månaders fri försörjning igen på skattebetalarnas nota.

 65 brott och inget straff

Poliskommissarie Patrik Lillqvist berättar i en artikel i polistidningen ”Sambandet” (oktober 2013)om hur otacksamt det kan vara att lägga ned energi på att sätta fast de kriminella dräggen som besöker naiva Sverige för sina brottsturnéer. Med hjälp av tjuvarnas egen GPS och deras mobiltelefoner kunde polisen slå fast att vid 65 brott så hade både GPS och telefon varit på brottsplatsen vid exakta tiden för brottet. Trots det gick tjuvarna fria.

Lars-Kristian Bergh

Här följer ett utdrag ur Patrik Lillqvists artikel:

”I vissa fall har det gått så långt att utredningarna begränsas så mycket att rätten inte ens kan ta hänsyn till någon helhet och får ett ytterst begränsat beslutsunderlag. Det bakomliggande motivet är främst processekonomiskt.

Fördelen är kortare och enklare rättegångar. Sedan har vi detta med att man i mängdbrottsutredningar nästan helt slutat se på annat än hårda bevis i form av DNA, fingeravtryck, bilder och annat som direkt bevisar vem som varit på platsen. Landar man i indicier är det bara att glömma att få en fällande dom. Det gäller egentligen för hela rättskedjan. 


I dagsläget känns det som att vi lite trögare poliser ännu inte riktigt förstått detta utan fortsätter att slå pannan blodig. Detta med hänsyn till de många drabbade. Jag är rädd för att vi själva också blir allt bättre på att lydigt följa detta, nu får i alla fall några brottsoffer se att vi försöker.

Två exempel

Här följer två exempel från min lilla bubbla i tillvaron: 
Under en längre period hade vi problem med stölder ur lyxbilar. Vi förstod att det rörde sig om en större gruppering människor som var mycket svårarbetade. Vi stoppade misstänkta bilar, men hittade inget.Tesen vi kom fram till var att vi har att göra med några som rekognoserar, några som utför själva brotten, gömmer godset som sedan plockas upp. Minst två grupper, sannolikt tre, i samarbete. En natt lyckades vi dock.

Vi hittade några misstänkta tjuvar och lyckades hitta deras stöldgodsgömma 
utifrån ett vittnes iakttagelser. Där låg airbags och strålkastare från några bilar. De tre greps och vi började vår stora kartläggning. Via teknisk spaning kunde vi få fram att den här trions GPS varit på plats för 117 stölder.

Vi tog deras telefoner som visade sig ha varit på plats för 65 stölder av de 117 som fanns på GPS:en. Dessutom inom tidperioderna för brotten. En av de gripna
 var tidigare dömd för samma slags brottslighet.Vi mötte på motstånd vad gällde att driva ärendet, åklagarna sade att rätten 
inte kommer döma för mer än i de fall där vi gjort beslag. Sedan ville man att vi skulle förstöra vår egen kartläggning som visade på helheten eftersom den berörde ärenden som inte gick upp i rätten. Allt är rätt och riktigt, men ändå fullkomligt fel. Sannolikheten att de tillsammans skulle varit på 65 brottsplatser vid tidpunkten för brotten är försvinnande liten enligt mig”.

Åklagaren hade rätt

Åklagaren fick rätt och de dömdes för de få fall där vi hittat gods, inget annat! Det blev någon månad och utvisning. Sedan kom de tillbaka igen, men med andra identiteter och de fortsatte att stjäla ur bilar. Hur jag kan veta det? De blev gripna som okända och vi fick identifiera dem.Ytterligare ett exempel är när vi i somras hade en person som drabbats av 
inbrott. Man stal bland annat hans dator, som vi lyckades spåra. Vi tog beslut om husrannsakan, vi vågade inte ens försöka överlåta det på någon annan. I den i princip omöblerade lägenheten fanns två personer, fem sovplatser och mängder med stöldgods. DNA

De två personer som fanns i lägenheten blev gripna och en av dem erkände tio till tolv inbrott i lägenhet. Den andre vägrade uttala sig. Godsspaningsgruppen tog vid och vi spårade gods från cirka 40 bostadsinbrott. Vi hittade att de hade sänt iväg 29,5 kilo gods till sitt hemland och städskrubben var fylld med kartonger och bubbelplast att packa med. Vi hittade kort på andra som dessa två umgåtts med, varav den ene tidigare dömts för bostadsinbrott och andra stöldbrott. Alla utom en kunde identifieras. Samtliga identifierade var dömda för olika slags stöldbrott.Främst bostadsinbrott. Vi hittade även brytverktyg och annan inbrottsutrustning som var av det slag som mycket väl kunnat användas vid inbrotten. Det fanns DNA i handskarna som låg vid denna utrustning. DNA:t kom från de två gripna. Vi sökte vittnen med lyse och lykta. Hittade några som indikerade att vi hade rätt personer, det var cirka fyra till fem inbrott där vi fick in signalement. Sedan var det dags för rättegång och resultat. Den som initialt erkände tio till tolv inbrott blev dömd för ett försök till inbrott och den tyste dömdes för fyra inbrott. De flesta drabbade fick aldrig sin sak prövad. Jag skulle kunna fortsätta rabbla upp exempel.

Även i grupper av kriminella där alla är med för att begå brott måste vi i varje enskilt fall i detalj bevisa vad var och en har gjort. Självklart utnyttjas vårt system av de kriminella genom att de går ihop och gömmer sig bakom varandra. Jag förstår att vi inte kan binda alla till brott, men idag blundar vi även för dem som kopplats till brottsplatser bara för att de varit där tillsammans med likasinnade. Man tänker att någon i grupperingen kanske inte visste. Det kanske funkar en gång, två eller till och med tre. Det funkar inte 40 gånger eller 65 gånger – eller hur många tillfällen vi nu lyckas binda dem till.

Kanhända det här bara är ett storstadsproblem. Det skulle glädja mig ifall det fungerar bättre på annat håll.

Bättre än siffrorna

Det jag vill få fram genom det här är att vi löser långt mer än vad siffrorna visar. Vi försöker bli ännu bättre, men en kedja är inte starkare än sin svagaste länk. I Sverige är den svagaste länken det system som vi har byggt upp. Men det 
finns lösningar. Se bara hur de gör i Norge. Där har man även i praktiken kvar möjligheten att döma personer på att de gemensamt och i samråd begått brott. De har drygt 20 procent dömda, men anses det för rättsosäkert 
för Sverige får vi tyvärr leva med låga uppklarningsprocent även i framtiden. 

Patrik Lillqvist

 

14 Kommentarer

 1. Anita E.

  Mja nja språket kan ju diskuteras men ämnet är väl vald. Det är väl ingen som inte förstått att de öppna gränserna är öppna även för kriminellt slödder. Poliskommissarien Lillqvist tycks ju vara en utomordentligt duktig polis med rätta engagemanget-

 2. Malmöit

  Bra! Men här i skåneland är det nog ännu värre. Här drar ligor från Polen, Rumänien, Bulgarien och balkan fram som egyptiska gräshoppssvärmar och stjäl som korpar. Många affärer med hemelektronik och foto har låsta dörrar och öppnar bara om besökarna verkar ok. De så kallade romerna är ett problem sen får stockholmarna o politiker väsnas om register de är ett problem. Så är det bara men de är inte värst. Polackerna är nog värst. Här kan du snacka om drägg fy faen.

 3. MJ

  Intressant att C Nilsson vill ha censur och förbjuda vissa uttryck. Gissar att hon är politiker. Tror Cilla att hr Bergh sitter på sin kammare och skakar av rädsla för vad statens granskningsmyndighet ska tycka? I alla fall kan jag inte se att några uttryck strukits så antingen struntar Bergh i hennes hot eller så kanske han är på semester lyckligen ovetandes om Cilla Nilssons bannbulla. Stryks min kommentar om jag också använder ordet DRÄGG!

  • Redaktionen

   Ordet ”drägg” kommer att vara kvar. MJ kan vara helt lugn. Det finns inte minsta risk att Granskningsmyndigheten ens skulle påbörja en utredning med anledning av hur ordet ”drägg” använts med anledning av texten om kriminalkommissarie Patrik Lillqvists artikel i Sambandet. Enligt Nationalencyklopedins ordbok så betyder ”drägg” slödder som plundrar och vandaliserar. En i mitt tycke adekvat benämning på de kriminella som avses i bloggtexten och i Lillqvists artikel.
   Lars-Kristian Bergh, ansvarig utgivare Berghs Blogg.

 4. Cilla Nilsson

  FEL FEL FEL! Man kallar inte någon för drägg! Oerhört nedsättande och helt oacceptabelt. Ta bort detta omgående. Kommer att anmäla det till Granskningsnämnden och jag har sänt klagomål till bloggens adress för anmälningar om olämpligt innehåll.

  • Eric

   Cilla, du är väl en sån där högflygande miljöpartistvänstercenter hybrid som vill öppna gränserna, förbjuda polisen att följa utlänningslagen och ge alla så kallade papperslösa permanent uppehållstillstånd och livstids bidragsförsörjning? Pack eller drägg, ge polisen stöd för att ta fast dom och bura in dom rejält och helst i sina hemländer.

 5. Eric

  Låt de utländska tjyvarna avtjäna sina fängelsestraff i sina hemländer. Det skulle nog dämpa intresse för stöldturism i Sverige. Hoppas dom bryter och stjäl hos ministrarna som gett oss detta skit.

  • Anders Bergstedt

   Det var ett bra förslag men problemet är att dom bara sitter av två månaders fängelse för samma brott som skulle ha gett dem 2 år i hemländerna. Där hade dom dessutom blivit dömd för alla brott och fått 4-6 års fängelse !

   • Eric

    Jasså på det viset. Men om nu våra (fyfaen, inte mina) politiker älskar samordna en massa i eu så kan väl straffsatserna vara nästa projekt. Packet vill jag inte ha här men börja med att ge dem hotellstandarden i sina hemlands fängelser.

 6. Helena Palena

  Delade detta på två grupper på Facebook. Stänga gränser är försent. Det är nog meningen att brottsligheten ska få fritt fram. Eller hur? Hur ska man annars se på det hela?

 7. Thomas

  Schengen är ett jävla skit. Våra politiker ska göra märken i historien på olika sätt. Bergh är tuff och kallar dem drägg som stjäl och bryter sig in i bilar och hus. En del mördar också. Okey, jag köper det, DRÄGG är nog ett passande ord. Varför öppna gränser till länder där den materiella standarden är så oerhört mycket lägre än här? Det är ju att be om problem. Återinför visumtvång för baltstaterna och Polen.

 8. Börje

  Öka straffen!!! Dessa pack kommer bara hit för att stjäla o förstör för hederliga svenskar. Arbetsläger tills de återbetalat vad de orsakat då skulle brotten minska med en jädrans fart.

 9. Anders Bergstedt

  Nu har Lars-Kristian åter fått ögonen på Patrik Lillqvist. Senast var det i artikeln ”Enskild polis bättre än Polismyndigheten” 13 maj. Patrik är och har alltid varit en eldsjäl som fått förbluffande resultat i ärenden som oftast slutar i fiasko och missnöje. Nu kanske alla börjar förstå varför det är så omöjligt att komma åt brottsligheten. Det finns allt färre som orkar jobba som Patrik och dom blir obekväma både för polisledningen och åklagarna.

 10. Sven Zander

  Tragiskt. Måste ske en förändring. Överväger verkligen det positiva med att ha öppna gränser det negativa?…

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar