Storebror ser dig

Din mobil kan när som helst avlyssna dig i smyg. Även om den är avstängd. Mobilen kan fjärrstyras av svenska myndigheter och bli en mikrofon som avlyssnar dig även när du inte använder telefonen.

De svenska myndigheterna samarbetar intimt med amerikanska NSA, CIA och FBI och dessa har tillgång till alla viktiga dataservrar som Facebook, Microsoft, Google m fl. Den svenska säkerhetspolisen, SÄPO, tycker det är förnämligt att vara ständigt uppkopplad till servrar hos internetoperatörer som Tele2, Telia, Telenor och Bahnhof. De amerikanska kollegerna är ju uppkopplade hos de amerikanska motsvarigheterna.

De svenska internetleverantörerna Bahnhof och Tele2 nobbade dock SÄPO. Och EU tyckte att svenska regeringen hade gått för långt när det gällde att avlyssna svenskarnas telefon- och datatrafik. Men regeringen har ännu inte justerat lagen.

Mannen som drog ner byxorna på amerikanska avlyssningsmyndigheten NSA, Edward Storebror ser dig lågupplöstSnowden, visar hur myndigheterna kartlägger och avlyssnar oss. I boken ”Storebror ser dig” av Glenn Greenwald avslöjas massor av dokument och vilka metoder som används. Samma metoder används i Sverige.

Oskyldigt

Självklart avvisar myndigheterna alla påståenden om intrång gärna med hänvisning till att själva innehållet i samtalet inte lagras. Bara data som vem är du som ringer, vem ringer du till, när på dygnet ringer du, vilka SMS skickar du, vilka vänner på Facebook har du, vilka vänner har dina vänner och vilka vänner har dina vänners vänner?

Allt kartläggs sekundsnabbt och presenteras om dig tillsammans med andra uppgifter som till exempel hur många inköp med kort du gjort hos Systembolaget. Eller om du köpt en dildo med kortet. Eller betalat en slant till Amnesty eller någon annan organisation.

Tänk dig att du ringt och pratat med din gynekolog. Därefter ringt till din mamma och sedan till en man som inte är samma man som du är gift med. Varför ska myndigheten veta detta? Samma myndighet kan också läsa dina mail och även läsa din journal på sjukhuset. Känns det okey?

Är du bekväm med att Microsoft samarbetar med avlyssningsmyndigheten NSA som samarbetar med SÄPO och FRA? Boken ”Storebror ser dig” är lättläst och mycket intressant för den som tycker att helt oskyldiga och laglydiga medborgare ska få ha en liten privat vrå för sig själva.

Spåras

Om du lämnar en anonym kommentar här på Berghs Blogg så är du lika skyddad som källa som du är när du lämnar en anonym kommentar till Expressen eller Sveriges radio. Det vill säga dåligt skyddad, för myndigheterna kan i hemlighet läsa vilka ip-nummer som finns bakom kommentarerna. Och då kan adressen till datorn spåras. Aftonbladet lagrar sina källors identitet på servrar utomlands, i det så kallade molnet, så där är skyddet ännu sämre. Storebror ser dig. Om Storebror vill. Överallt.

Text: Lars-Kristian Bergh

 

13 Kommentarer

 1. Lurifax

  Hur vore det att försöka få debatten tillbaks till huvudämnet som berörs i texten om Greenwalds bok? Den kvalificerade terroristen har ju visat sig använda dussintals mobiler med oregistrerade SIM-kort. Med automatisk röstidentifiering så blir det ju nödvändigt att byta mobil ofta.

  Jag undrar hur det är med direktaccess för svenska säpo till servrarna hos Telia, Telenor, Tele2, Bahnhof och alla övriga internetleverantörer? Varför ska säpo behöva få uppgifterna från NSA? Vore väl bättre med egen access?

  • Janus

   Svenska säkerhetspolisen borde få tillstånd att koppla upp sig på alla trafikkamerorna i landet. Med automatisk nummerplåtsläsning skulle spaningsarbetet underlättas. Istället för 5-15 fordon och minst lika många spanare i en spaningsoperation skulle det kanske räcka med 2-5 spanare. Med uppkoppling till internetoperatörerna skulle också effektiviteten öka. Tyvärr var inte alla samarbetsvilliga och en av dem var ofin nog att smyginspela vad som sades i ett möte med säkerhetspolisen. Alla goda krafter bör samverka i kampen mot terrorismen.

   • Peter Grafström

    Janus
    Vilka terrorister skall studeras i trafikkameror, de som engelsmännen eller de som Usa tränar upp och skickar ut på uppdrag för nämnda skurkstaters räkning?

 2. Larry Lind

  Tvivlar på eller rättare sagt tror inte på allt detta!
  Min telefon Apple I 5 kan inte hitta mig många gånger när jag är ute och reser (kör) på min motorcykel därför det finns inte täckning! Samma med att du befinner dig dit signalerna inte går! Ett hus t.ex.

  • Lurifax

   Vad är det du inte tror på? Att du inte kan avlyssnas när täckning saknas? Vaaad smart du måste vara! Tar du ur batteriet, tror du att du kan avlyssnas då? Mensa är nog inget för dig?

   • Peter Grafström

    Om Lurifax överhuvudtaget kan något om detta ämne så förklara dig och skippa oförskämdheterna.
    Det Larry Lind säger är sakligt.

    • Lurifax

     På vilket sätt är det sakligt respektive osakligt?

     • Peter Grafström

      Lurifax kan uppenbarligen ingenting om ämnet eftersom du väljer att ställa en motfråga.
      Herr Lind är saklig eftersom han påpekar att mobilens förmåga att kommunicera är beroende av om det finns mottagarstationer som uppfattar den. Var det obekant för Lurifax så fanns det verkligen ingen anledning att börja med iq-mätningar.
      Att ta bort batteriet förhindrar ju även önskad kommunikation och är knappast en lösning annat än i undantagsfall. Men redan det faktum att man plötsligt inte går att nå är dessutom en info som kan vändas mot personen eftersom det indikerar att han kanske döljer något.

      • Lurifax

       Med batteriet borttaget fungerar inte roaming och telefonen kan inte positioneras. Omöjligt på fjärr avgöra om batteriet är urladdat eller urtaget. Kanske Herr Grafström anser det vara möjligen misstänkt att ha tomt batteri?

       • Peter Grafström

        Lurifax har fortfarande inte kommenterat Linds korrekta påpekande som du hånade.
        Du kunde annars medge att det var rätt dumt sagt.
        Beträffande batteriet. Om som ju är aktuellt storebror samlar data över tid går det att korrellera de tillfällen när personen hade kontakt med en basstation senast och sen blir onåbar. Jag förutsätter att såna lokaliseringsdata samlas oavsett om det är öppet redovisat eller ej. Det går i alla fall att göra. Om man utgår från att personen vill vara nåbar och därför vanligen har den laddad så bildar en sån dataserie ett mönster som kan avslöja tex ungefär var personen har något hemligt för sig. Om man skall sudda ut såna korrellationer tvingas man krångla med att ta ut batteriet på fler ställen.
        Självklart är det bra att upplysa folk om att de kan ta ut batteriet om de vill vara säkra på att inte kunna spåras.
        Storebrors snokande kan ju vara av godo ibland också kan man tillägga.
        Om barn har irrat bort sig tex.

 3. Lennart Ericsson

  Väldigt många förmodligen de flesta saknar inblick i hur långt övervakningssamhället redan kommit och brukar svara ”den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta”. Nu förhåller det sig emellertid så att jag redan läst Greenwalds utmärkta bok Storebror ser dig och förfärats. Tycker kanske att det skulle framgått hur USA bedriver ekonomiskt spionage för då kanske det framgår i en annan dager varför SAAB förlorar alla anbud på Gripen.
  Epostprogrammet Outlook är direktanslutet till NSA för att ta ett exempel som man kan reagera på även om mjölet är rent. Eller att FRA spionerar på oskyldiga svenskar.

 4. Helena Palena

  Suveränt inlägg! Ja, dom kan kartlägga vem som helst på några minuter. Varför vill dom det kan man undra? Enkelt! De vill ha kvar sitt system över oljan och pengarna. Det håller på att glida ur greppet nu när BRICS-länderna kliver fram och skapar eget. Desperationen växer i och med att nätet är tillgängligt för kreti och pleti. Vi är många som förstår vad som pågår. Inte bra för makten. Hoppas neokonsens = maffian som styr administationen i Washington dagar snart är räknade. Har vi otur får dom igång WW3! Heja Putin!

 5. Cello Jr

  Jag skickar det här meddelandet via Relakks. Ger det skydd eller är skyddet bara illusoriskt?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Berghs blogg: "Din mobil kan när som helst avlyssna dig i smyg" - […] Läs mer […]

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar