Se över polisbeväpningen

En ny onödig dödsskjutning. Pistol som insatsvapen och självskyddsvapen som sista livlinan kan inte ersättas med elpistol. poliser o bil beskuren för BBEn del dödsskjutningar hade tveklöst kunnat undvikas om polisen haft tillgång till icke dödande vapen. Men elpistoler är inget att hålla i handen i skarpa lägen.

I länder där patrullerande polis är helt obeväpnad så är förstås pepparspray och elpistol bra att ha i bältet. Men svensk polis släpar redan på en massa kilo och prylar. Batong, handfängsel, pistol med mera.

Om vår polis påtvingas elpistoler så kommer ingen enskild polis att våga använda elpistolen i ett akut läge med livsfara med mindre att en kollega med dragen pistol och patron i loppet och med hanen spänd är en backup ifall elpistolen inte har någon verkan.

Det är möjligen attraktivt för polisfacket, eftersom elpistoler ökar behovet av dubbelbemanningen. Mycket väntat går nu polisfackets ordförande Lena Nitz ut och begär elpistoler.

Det finns flera omfattande studier bl a från USA som visar att elpistoler inte minskar antalet ihjälskjutna gärningsmän. Misstanken blir stark att elpistoler snarare ersätter batongen. Vi ska heller inte glömma att elpistolen inte alltid har effekt. Den osäkerheten gör att den ingripande polisen inte vill chansa med sitt eget liv som insats.

Konsekvensen blir att en kollega alltid måste täcka upp med skjutklar pistol. Dödsskjutningen den 6 januari 2015 hade kunnat undvikas med ett annat insatsvapen. Helt säkert hade det varit med olika insatsvapen som till exempel vapen som skjuter beanbags. Det är däremot inte säkert att det hade fungerat med elpistol.

PolispistolDen angripande våldsmannen fick redan i den aktuella situationen hålla på med sitt knivangrepp längre än nödvändigt. Ett skott med beanbag direkt från början hade fått ett omedelbart stopp på händelsen.

Polismännen på plats vet att deras ammunition är en brutal jaktammunition och försöker därför undvika att skjuta och använder pepparspray. Så ska inte poliser behöva ha det. De ska förstås få adekvata insatsvapen som exempelvis beanbag-vapen. Men sluta upp med larvet med elpistoler.

Läs mera om kompletterande vapen på (klicka på blå text) Blåljus eller Polistidningen.

Text: Lars-Kristian Bergh

 

7 Kommentarer

 1. Inspektör

  I Dagens nyheter idag söndag 8 februari skriver på Debatt kommissarie Wahlund och försvarar polisens dödsskjutningar. Det gör han skickligt och helt korrekt. Men han utelämnar en viktig passus nämligen att de flesta polisskotten med dödlig utgång hade undvikits med ett annat ingripandevapen. Elpistolen är inget alternativ till Siggen utan det är som Bergh skriver det behövs pålitliga effektiva stoppande vapen som vi kan lita på verkligen biter. Då vinner vi tid också, inga varningsskott eller peppartrams först. Pang på bara med beanbag. Sedan är det bara att handfängsla och transportera bort busen.

 2. T.M

  Att åka i patrull med stora och dyra bilar är en svensk företeelse som inte verkar diskuteras, Här i Rom fungerar det med en polis i varje liten Fiat under kontorstid. Kvällstid åker poliser och gendarmeriet två och två. Jaktammunition som är förbjuden i krig har man inte. Det är nog italiensk Fiochi kulor men det vet jag inte säkert. Svensk polis skulle nog uppfattas som en lyxpolis. Det är bara att gratulera till de fina villkoren.

 3. Ola Andersson

  Poliser ska inte använda jaktammunition. Det är åt h-e rent ut sagt.

 4. Mats

  Man drar sig i det längsta för att trycka av för man vet att kulan ställer till rejält inne i kroppen på gärningsmannen. Inte många överlever vilket vi sett många gånger. Det ligger en fara i att man drar sig en halv sekund för länge vilket motsvarar ett knivhugg eller en kula från busen. nä elpistoler tror jag inte på. Låt oss slippa.

 5. Leffe

  sluta dalta med buset och framför allt inga fingrar emellan när det gäller det råa buset. Skjut direkt istället i farliga situationer. Fjanta inte med pepparspray när någon hugger med kniv. Vad är detta för fjuntande svensk polis blir ju utskrattade. Elpistoler är också en typisk svensk skenmanöver och att facket driver detta är uppseendeväckande. Nitz har gjort sitt.

  • Anders Bergstedt

   Problemet är inte de grovt kriminella.I Sverige (till skillnad från nu i Frankrike) skjuter de på varandra och inte på polisen. Problemet är sjuka och drogade människor som inte har kontroll över sitt beteende. Där borde vi testa elpistoler men Lars-Kristian som är expert menar att beanbags är säkrare.

   • Lars-Kristian Bergh

    För polismannen är t ex beanbags tveklöst betydligt säkrare än elpistolen. Men om det är batongen eller pepparsprayen som ska ersättas så förordar även jag elpistolen. En flygande batong som oskadliggör gärningsmannen är bra. Det finns andra effektiva ickedödande kompletteringsvapen som även de är överlägsna den något osäkra elapparaten. I artikeln ovan återfinns mina argument mot elpistolen.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Berghs blogg: Se över polisbeväpningen - […] Läs mer på Berghs blogg | Foto och video: Polisen.se […]

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar