Varför ska hederliga vapenägare betala för kriminellas skjutande?

Justitieministern slår mot hederliga vapenägare

Varför ska hederliga vapenägare betala för kriminellas skjutande?

Utredaren vill öka byråkratin kring innehav och köp av vapen för att minska den kriminella vapenhanteringen. Förslagen drabbar jägarna och idrottsskytterörelsen, som med säkerhet inte kommer att bli imponerade.

Läs större delen av artikeln på TV4 Newsmill genom att klicka på länken nedan.

http://www.newsmill.se/artikel/2013/01/30/varf-r-ska-hederliga-vapen-gare-betala-f-r-kriminella-gangsters

Vapen som nöje och sport

Att äga vapen i USA är helt naturligt. Vapen uppfattas inte som otrevligt eller skrämmande.

Showbetonade skyttetillställningar för hela familjen där halvstora barn lyser av förtjusning när de skjuter med kulspruta på gamla bilvrak är ett av de stora helgnöjena i USA. Lika okontroversiellt och vanligt som besök med familjen på en djurpark eller Liseberg här i Sverige.

Barnens förtjusning överträffas möjligen av deras pappa som jublande får skjuta med sin filmfavorit på riktigt. En revolver Colt .44 Magnum eller en Kalashnikov AK 47. Eller över att få prova en eldkastare från 2:a världskriget.

Här i landet finns ingen organisation med kraft som kan påverka politikerna när de vill visa ”handlingskraft” och skärper vår redan rigorösa vapenlagstiftning. Eller som protesterar när polismyndigheterna går ännu längre och själva snickrar ihop regler utan laglig grund (läs mera om det på https://www.bergsblogg.se/2012/06/18/domstol-polisen-hittar-pa-och-bryter-mot-lagen/).

De stora organisationer som skulle kunna protestera är alla beroende av bidrag som beslutas av politikerna. Undantaget är Sveriges vapenägares förbund, SVF, som säger sig inte vilja ha några bidrag för att kunna hävda oberoende.

SVF:s ordförande är den fyrfaldige olympiern Ragnar Skanåker. Men med bara ett par tusen medlemmar finns inget krut för att agera så att risken uppstår att bli kallade ”vapenlobby”.

Idrottsligt får det en utarmande effekt att vapen oavsett sammanhang och typ peststämplas. I senaste OS tog svensken Håkan Dahlby guld i lerduvegrenen dubbeltrap. Det är lite uppmärksammat utanför sportsidor och skyttetidningar.

Rekryteringsbasen för svenska idrottsskyttar är mager och fiaskot i OS i London för övriga skyttar är närmast en kopia av föregående OS.

Är det en tendens till vapenhysteri som håller tillbaks satsningar på idrottsliga skyttetalanger i Sverige?

I Sverige upprörs och förfasar sig ju många bara ordet ”vapen” nämns. Uttalar du ordet ”paintbollskytte” blir ofta reaktionen ännu starkare. Paintbollskytte är en lek i skogen som går ut på att skjuta på varandra med färgampuller.

Detta med nytt friskt tänkande utanför den egna ”lådan” är ett svårlöst problem som ser ut att vara det enda gemensamma i vapenfrågan för USA och Sverige.

Lars-Kristian Bergh

 

4 Kommentarer

 1. Skidskytt

  Tycker att polisrektorn verkar väldigt anmärkningsvärt okunnig om våra vapen. Mycket farliga. Jaha, jämfört med vad? Har någon hört eller sett en gangster komma skjutandes med ett gevär i kaliber 22 long? 5,6 millimeters kaliber omantlad mjuk blykula med svag laddning som går i marken efter 250 meter. Tänker på de bevingade orden sila mygg och svälja kameler. Jag är verkligen besviken på våran justitieminister.

 2. Jimmy

  Hej,
  Jättebra artikel läste på newmill också men där gick det inte att kommentera. Varför får man inte läsa dina artiklar i fackpressen? Svenska folket fattar inte hur polisen riktar resurserna åt fel håll för det är lättare att jaga hederligt folk än att sätta efter alla dessa gangsters som skjuter hej vilt bland folk. Var får dom sina vapen ifrån? Insmugglat förstås men där händer inget utom prat och prat och prat.

 3. Hunter

  5-åriga licenser för halvautomater är så jävla dumt så urkorkat HUR kan det minska antalet olagliga vapen eller insmugglingen? Politiker yrar i nattmössan o borgerlig allians är samma skit som sossekompaniet som styrde innan. 5-års licenser blir en massa kostnader o byråkrati inget annat. Absolut noll effekt på gangsterligornas skjutande.

 4. Anders Bergstedt

  Detta är ju verkligen ditt ämne och jag har stor respekt för din kunskap. Därför blir min allmänna kommentar att man fortsätter med samma metoder som alltid, nämligen att strama åt för de som är licensinnehavare och anser det vara en hederssak- ja en livsstil- att sköta allt till punkt och pricka.Det är beklämmande med alla skjutningar nu senast i Malmö, Gottsunda och Vällingby. Polisen måste verkligen hårdsatsa mot dessa kriminella.

  Anders Bergstedt, debattör främst på http://www.dagensjuridik.se men även här där det också går att kommentera.
  Tyvärr är Newsmill ganska ointressant utan kommentarer.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar