Katastrofläge kräver åtgärder

Sätt in akuta räddningsinsatser för alla dem som flyr från krig och sortera emigranter i räddningsläge ett snäpp lägre. De ekonomiska emigranter som söker en bättre tillvaro måste acceptera mindre uppmärksamhet tills de akuta insatserna är under kontroll.

Flyktingar medelhavet1

Att bistå dem som flyr undan bomber och ödeläggelse av deras hem borde vara självklart för alla. Deras öde ska inte få skuggas av den ännu större strömmen migranter som är folkvandring för bättre levnadsvillkor. Denna grupp offrar mycket för en bättre framtid men inte på grund livsfara och sönderbombade hem.

Flykting eller migrant

Låt oss skilja på flyktingar och emigranter. Nu måste flyktingarna prioriteras och emigranterna ställas längst bak i asylkön. Det kan låta hårt men hela samhällsstrukturen tar redan stryk genom en för liten omvårdnadsstruktur i förhållande till den enormt stora folkökningen på kort tid.

Tandvård, sjukvård och skola knäar redan. Kötiderna förlängs över allt för alla, även för de mest utsatta som tidigare under decennier betalat skatt för att bygga den välfärd som nu bågnar av överbelastning. I detta läge måste flyktingar få företräde jämfört med emigranter som söker sig en bättre framtid här.

Kryssningsfartyg

I radioprogrammet Ring P1 för en tid sedan kom förslaget om att chartra ett antal färjor och kryssningsfartyg för att tillfälligt ta hand om flyktingar och emigranter. En bra idé. Dessa fartyg kan ta både två och tre tusen personer vardera. På fartygen kan både omvårdnad och registrering göras under fysiskt säkra förhållanden.

Orimligt

Dublinförordningen tillkom inte för en situation lik den som nu råder. Upphäv den omedelbart och skippa FN:s flyktingkonvention från 1951, eftersom den inte har någon relevans alls för det som nu råder. Det är snabba, resoluta åtgärder i livräddande syfte som ska till nu på en gång utan några statliga SOU-rapporter.

Samtidigt ska det naturligtvis inte daltas med kriminella som flyter med migrantströmmarna lika lite som med dem som olagligen uppehåller sig i Sverige, 17 000 nu i september 2015.

Den som olagligen uppehåller sig i landet ska naturligtvis sökas upp och avvisas ur Sverige. F n får inte polisen ingripa. Absurt. Klickar du på länken (blåmarkerad) får du en debattartikel av Hans Bergström, statsvetare och tidigare chefredaktör för DN, där han bl a kräver en restriktivare invandringspolitik.

Varken migranter eller flyktingar ska fritt få välja land. Det vi sett att vissa länder som Danmark ratas och istället Sverige som mottagarland blir ett krav är förstås oacceptabelt.

Det behöver väl inte skrivas att det också är orimligt att Italien och Grekland ensamma ska ta huvuddelen av dem som söker fristad eller akut skydd.

Bild: Kustbevakningen

Text: Lars-Kristian Bergh

Uppdaterad version 2015-10-02

 

 

15 Kommentarer

 1. Birger

  Hans Bergström varnar för att nationalstaten Sverige riskerar upplösning. Låter dramatiskt men det är ju precis vad kommunistvänsten i V och MP vill. Alla ska få komma, öppna gränser. 10000 ungdomar, pojkar, från Afghanistan har kommit i år redan. Dom har ingen rätt till asyl och det har inga andra heller som kommer för att få en bättre framtid. Dom borde kunna avvisas direkt!

 2. länsman

  Samma gäng som skapade DÖ och satte demokratin ur spel för att rädda makten och de härliga arvodena åt sig själva har nu gjort en överenskommelse om flyktingpolitiken. Avdrag för IT-tjänster i hemmet är en del. Skrattar du? Gråt i stället för dessa ohederliga parasiter på skattemedel. Tillfälliga uppehållstillstånd skulle det bli. Visst, men för vilka? Tillfälliga uppehållstillstånd kom man överens om men permanenta uppehållstillstånd ska gälla även i fortsättningen för barnfamiljer och ungdomar. Blir det några kvar? Skamligt hur politikerna bluffar folket.

 3. Åsa

  Migrationsverkets statistik visar för övrigt att ökningen av asylsökande hittills under 2015 inte hänför sig till Syrien utan till Afghanistan (210 procent), Irak (44 procent), Albanien (58 procent), Kosovo (108 procent), Ukraina (51 procent), Etiopien (149 procent) och Mongoliet (38 procent). Det är begripligt att människor söker sig ett bättre liv, men många av dem uppfyller knappast FN-kriterierna för ”flykting”.

  Klipp från Bergströms artikel i Dagens industri tisdagen den 29 september nådens år 2015

  • Anders Bergstedt

   Vi har alltså 17.000 här som vägrar att lämna landet trots beslut. Det är ingen djärv gissning att nu kommer det snabbt att bli ytterligare 20.000. I stort sett INGA kommer att lämna landet frivilligt. Vart skall dom ta vägen ? Vem tar emot dom ?

   Politikerna har tagit ifrån polisen verktygen då det gäller tiggande romer. Nu börjar dom backa i Malmö och samtidigt kräver dom att polisen skall intensifiera åtgärder mot de snart 50.000 illegala. Vad jag förstår skall det ske utan att de frihetsberövas. Inget sunt förnuft gäller längre och det blir till sist kaos därför att lagar inte gäller och beslut inte kan verkställas !

   • Brännström

    Kaos. Å ena stunden klagas det på polisen som inget gör. Sedan ska polisen INTE göra något för då har miljökommunisterna hamnat i regeringen. Sedan ska återigen polisen göra något. Under tiden ska fattigpensionärer lägga sig vid tretiden pga personalbrist för vi har 300000 nya invånare som är analfabeter med ruttna tänder som ska vårdas, lagas, utbildas, få bostäder.

 4. Ingegerd heidenberg vegeborn

  som fattigpensionär är det svårt att handla mat idag,det sitter flera tiggare utanför varje affär,vad kan man göra? Man känner skuld och skam över att handla det lilla man har råd med till sig själv,när det sitter tiggare på rad utanför affären.Hur har det blivit så?Det var ju förbjudet att tigga,en gång i tiden!Dessa stackare som tigger kommer ju aldrig att få en ändring på sina liv,de är fast med ”tiggarstaven”för evigt.Har Rumänien inga skyldigheter att ta hand sitt folk.Eller är det det som är vitsen med att vara med i EU,man skyfflar över sina ”problem”på andra!

  • Kenneth

   Bästa Ingegerd!
   Lagarna finns men politikerna under ledning av miljöpartiet och Vänsterpartiet hindrar polisen från att upprätthålla lagen. Det finns 17000 utlänningar som har utvisningsbeslut vilket ínnebär att såväl migrationsverket som domstolarna har konstaterat att de inte har asylskäl och inga andra skäl för att få uppehålla sig här i vårt land. Trots att de är här olagligt så har de rätt till sjukvård, tandvård och skola för barnen, det är MP+V som fått igenom detta.

   Tiggeri för sin försörjning är förbjudet i många svenska kommuner. Trots det får inte polisen ingripa.

   Att ockupera mark eller trottoarer utan tillstånd och betalda avgifter för det är förbjudet för alla utom för rumänska romer.

   Politikerna skiter i oss väljare. Och vad gör vi åt detta?

  • Ingegerd heidenberg vegeborn

   Vi kan bara tysta åse detta vansinne,tiggare som slår läger var det passar dem,i skog eller park,vem sköter det sanitära?Gäller inga lagar för romer??Flyktingarna får tillgång till våra äldreboenden,för att senare överta de nybyggda lägenheterna som var tänkta för våra ungdomar,det är ju dyrt med nya lägenheter,men notan skickas till skattebetalarna.Allt detta kostar miljarder,hur skall vi orka med detta?Att bara betala,och få det svårare hela tiden?Någon politiker kan väl svara på hur man har tänkt sig det hela,hur skall svenska folket bo och leva med detta i fortsättningen???Det känns som om det bara rullar på,och vi står bara med mössan i hand!!

 5. Anders Bergstedt

  Debatten om flyktingkatastrofen är omöjlig. Inget land klarar anstormningen av de som flyr och politikernas maktlöshet är skrämmande liksom EU och FN. Den gigantiska folkomflyttningen måste stoppas. Det är USA som har satt igång allt detta i bl.a. Libyen, Egypten, Irak och Syrien. Bara diktatorer lyckades att med nödvändigt men otäckt våld tygla konflikterna. Att införa demokrati var redan från början omöjligt och USA har lurat sig in genom att påstå att USA och världen var hotad !
  Nu MÅSTE USA gå ihop med Putin och hjälpa Assad , som strider mot 1000 grupper, att ta tillbaka Syrien. Sedan är det Irak. IS måste knäckas. Konflikten mellan Turkiet och Kurderna visar hur hopplös andra metoder är.

  • Anders Bergstedt

   I dag går Ungerns ledare ut och säger att detta är ingen flyktingkatastrof utan illegal massinvandring som måste stoppas. Norge som inte alls drabbas speciellt hårt går nu ut och sätter in gränsbevakning. Finland har just drabbats av en orimligt hård ekonomisk åtstramning som kan kosta familjer ända upp till 100.000 kronor. Samtidigt har Finland lånat ut 70 miljoner Euro till Grekland. Det har varit kraftiga demonstrationer och protester. Det är lätt att förstå demonstrationen i Haparanda då de försökte stoppa tusentals flyktingar från att ta sig in i Finland.

   Löfvén och Merkel håller fortfarande samma positiva inställning till att vi måste släppa in flyktingarna. Dom visar alltmer missnöje över att Sverige inte genast blir det paradis de drömt om. Samtidigt dräneras Irak och Syrien på de högutbildade som haft råd att betala flyktingsmugglare hundratusentals kronor !
   VART ÄR VÄRLDEN PÅ VÄG ?

   • Kenneth

    Varför använder svenska medier benämningen ”flyktingar” för alla som vill emigrera? Minst 25 procent av dem som uppger sig komma från Syrien ljuger. Nittio procent av alla emigranter är inga flyktingar utan enbart emigranter som vill ha ett bättre liv. Flyktingar har vi råd att hjälpa och ska hjälpa. Emigranter är välkomna om de kan tillföra något i Sverige. 75 procent av alla asylsökande är anhöriginvandring. Varför ska landets gamla skattebetale avstå från sin välfärd för att dessa ska försörjas? Släktingarna i Sverige borde krävas ta ekonomiskt ansvar frö sina släktingars försörjning.

  • Åsa

   Österrike, Tyskland – ja, även Finland uppe i Torneo – har funnit det nödvändigt att återinföra en effektiv gränskontroll. Ansvariga myndigheter i Tyskland rapporterar att åtminstone en fjärdedel av dem som uppger sig vara flyktingar från Syrien inte alls är det. De kommer från andra arabländer, och till och med från Afrika, men har förstått att de lättare tar sig till Nordeuropa om de säger sig komma från Syrien och rent av kan uppvisa ett stulet syriskt pass. Inget land kan någon längre tid avstå från att pröva vilka som kommer över dess gräns. Det måste även Sverige inse.

   Ur Bergströms artikel även detta

 6. Morbia

  Absolut behöver en distinktion göras! De (oftast unga män) som väller in i Grekland o Ungern och dessutom har – jag sett videoklipp på – ”trashar” allt i sin väg är väl närmast att betrakta som en fasansfull invasionsstyrka av ekonomiska migranter. Den religiöst/politiska aspekten på det hela lämnar jag för ögonblicket därhän. Europa är under belägring!!!

 7. Pastor Jansson

  På tiden någon nämner att det faktiskt är så att det är den äldre generationen som mödosamt byggt Sverige som nu straffas hårdast för sin humanitet att hjälpa alla nyanlända. Gamlingarna får vänta i åratal på tandvård för nyanlända går först i kön för deras tänder ofta usla. Jag säger inte att det är fel men som påpekas försynt så är ju omsorgsapparaten inte uppbyggd för att snabbt kunna svälja ett hundra tusen nya invånare. De gamla på hemmen har ingen röst utan de skuffas bakåt hela tiden för det har jag sett för mina gamla anhöriga.

 8. Anders Bergstedt

  Att skilja på flyktingar och migranter är i denna katastrofsituation nödvändigt. Det kan inte vara rätt att vi skall ta hand om tiggare från Rumänien och Bulgarien medan de själva inte ens tar emot flyktingar. Detta argument hittar jag inte någonstans. Lars-Kristian har träffat rätt !

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar