H&M fixar låglönejobben!

Med H&M:s hjälp kan tusentals nyanlända få jobb med avtalsmässiga löner. Staten kan ställa upp med fria lokaler och maskiner. Samma typ av subvention kan göras för enkla fabriksjobb som nu ligger i låglöneländer.

Politiker ska sluta tramsa om hur de ska fixa jobb. De kan inte ordna andra jobb än inom offentliga sektorn. Storkäften själv, Ylva Johansson, skryter om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Hon kan lika gärna lova miljonvinster på Lotto utan att du behöver fylla i kupongen.

Ytterst få nyanlända har en utbildning som gör dem attraktiva för arbetsgivarna. Mer än en tredjedel av dem som söker sig hit är analfabeter. Hälften av analfabeterna är över 50 år. Vad finns det för jobb åt dem? Alla kan inte bli diskare och papperskorgstömmare.

Inte ens efter tio år har dessa kommit i jobb. Det behövs med andra ord enkla jobb som kan läras utan att kunna läsa på sitt eget språk. Det är gamla tiders arbetarjobb som inte längre finns i Sverige. Det är dessa jobb som vi behöver ta hem till Sverige igen. Det är den sortens jobb, inte tjänster utan jobb, som behövs i tiotusentals.

Ett slags Samhall 2 behövs.

Hennes & Mauritz

Tiotusen personer kan snabbt få jobb med att sy kläder åt H&M. De flesta blir kvinnor som då mycket snabbt kan lära sig det svenska samhällets seder och lagar. De kommer att bli självständiga vilket gynnar även deras döttrar. H&M har inga egna fabriker utan är ett renodlat handelsföretag. De behöver inte äga några fabriker för att tillverkning flyttas till Sverige.

Att lönesubventionera har flera nackdelar. Att lagstifta om låglöner är direkt idiotiskt och det behöver man inte heta Leif Östling eller vara f d Scaniachef för att omedelbart inse. Kollektivavtalets lägsta begynnelselön är 13 700 kronor i månaden. Babbelpolitiker och ekonomiprofessorer som kräver lagstiftning för en lägstalön på 15 000 i månaden har med andra ord inte ens satt sig in i arbetsmarknadens nuvarande villkor.

Alla som kräver lagstiftade löner säger samtidigt indirekt att hyresregleringen är lyckad och fungerar fint. Bostadsmarknaden är kastrerad av hyresregleringen och näringslivsföreträdare är vid sidan om verkligheten om de tror på statsreglerade löner.

För att få Karl-Johan Persson

Karl-Johan Persson, CEO

och HM:s styrelse intresserad av att flytta jobb till Sverige så måste naturligtvis inköpskostnaden för plaggen (hemtagningskostnaden är vad som avses) vara förmånlig. Det kan den bli om tillverkaren har fri maskinutrustning och fria lokaler och om det behövs andra fördelar som subventionerad el- och vattenkostnad.

Sandvik

Verkstadsindustrin har tiotusentals enkla arbetarjobb som kan flytta hem enligt samma modell som nämns ovan i texten om H&M. Det gäller bl a Sandvik, Atlas Copco, Alfa Laval, Bacho och många fler.

Vi måste inse sprängkraften i att hundratusentals oväntade nyanlända omgående pockar på skola, bostäder, sjukvård, tandvård och kontanta bidrag för sin försörjning. Köerna för vård och tandvård blir enorma liksom kraven på boende och skola för barnen. En inrikes storkonflikt hotar alla som vistas i Sverige.

Det är bråttom och politikerna borde sluta med sitt allmänna babbel utan verklighetsförankring om instegsjobb, coachning och snabbfiler. Ge besked om hur 50 000 analfabeter i 50-årsåldern och äldre ska komma i jobb. Ge beskedet nu!

Det vore också en fördel om de kaxigaste pratkvarnarna Åsa Romson och Gustav Fridolin satte sig in i hur företag fungerar när det gäller att anställa. Romson och Fridolin i sällskap med Ylva Johansson uttalar sig tvärsäkert om hur arbetsgivarna fungerar som om de alla tre hade varit företagare i sådär minst tio år i en konkurrensutsatt bransch.

Okunniga och naiva politiker gör mer skada än nytta med sina tvärsäkra påståenden och företagarna som ska anställa suckar och ler nedlåtande.

Bidrag på livstid

De flesta analfabeter i övre medelåldern kommer att leva på andras pengar hela livet. Först socialbidrag och sedan allmän pension. När pensionen kommer flyttar en del tillbaks till sina hemländer och får med sig pensionen på livstid. Eller längre, i vissa fall.

Fabrikslokalerna finns redan. Om politikerna snackar mindre och sätter fart på besluten så kan fabrikerna vara igång om ett år, kanske till och med snabbare enligt en statligt anställd fastighetsförvaltare. Dags för babblarna att lämna över till handlingskraftiga praktiker i politikerkåren!

Text: Lars-Kristian Bergh

Foto: H&M/Bradås

1 kommentar

  1. Peter

    Instämmer helt. Hörde nyss LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på radion och han bröstade sig ordentligt när han framhöll hur enkelt det är att ordna jobb åt de lågutbildade varav 1 av 10 inte ens har grundskola. Som exempel tog han Tyresö kommun där man ordnat ettårig bussförarutbildning. 9 av 10 har fått jobb som bussförare sa han Karl-Petter.

    Då så är det väl bara att utbilda 5000 afghaner från bergsbyarna till bussförare? Oj vad många nya bussar som måste köpas in. Oj vad många nya busslinjer vi får. Oj vad landsortsborna ska hoppa av glädje när bussarna till lasarett och sjukstugornas långa köer kommer en gång i kvarten istället för en gång om dagen. Oj vad busstillverkarna ska smörja kråset av lycka för nya miljardorder från landstingens trafikkontor.

    Karl-Petter Thorwaldsson är mycket bättre på att snacka än Stefan Löfven. Karl-Petter är ju rolig, en stor komiker. Stefan är bara tråkig 🙂

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar