Muthuset

Det så kallade ”dumhuset” på Kungsholmen, alltså Landstingshuset, bör byta namn till Muthuset. För vem tror att upphandlarna i Stockholms läns landsting (namnändrat till Region) är så till den grad inkompetenta att de gör inköpsavtal för strumpor som kostar 6000 kronor – per par. Inte per tusen par.

Nu menar jag inte alla tjänstemän och beslutsfattare är kriminella och tar emot mutor. Men jag har välgrundad anledning tro att ganska många är mutade.

Mutkulturen sitter i väggarna både på regionens helägda bolag Locum som i regionens olika byggnader. Så har det varit i decennier och även politiker har smutsiga fingrar.

Koncernchef

Regionen är ju en så kallad landstingskommun. Kommunal verksamhet, med andra ord. Vad ska man med en koncernchef till? Jo, om man bolagiserar och skaffar ett 50-tal dotterbolag så får ju lika tjänstemän befattningar som de olika bolagens verkställande direktörer.

 VD-löner med andra ord. Högst upp en Stor-VD med titeln koncernchef och lön som koncernchefer i stora privata bolag. Politikerna får sitta i alla bolagens styrelser och får för det arvode. Här finns kulor att tjäna och flera hundra små obetydliga B-politiker får en styrelseplats, känner sig viktiga och får arvode.

Nya Karolinska sjukhuset

elmsater-sward

Catharina Elmsäter-Swärd

Slutnotan blir mer 40 miljarder skattekronor för NKS. Den som upphandlar en alldeles uppenbart onödigt dyr lösning med bara en anbudsgivare är antingen mutad eller en komplett idiot. Möjligen, förstås, kan det röra sig om en mutad dumskalle.

Ingen tycks ha frågat sig ifall Skanska har betalat övriga stora byggbolag för att de inte skulle lägga ett anbud. Sådana uppgörelser är inte alls unika, berättar en initierad direktör i branschen.

Åklagare väcker onödiga åtal

Fyrtio miljarder kronor i en enda konstig affär. Ingen har väl undgått redovisningen i medierna om att landstinget medvetet gått in i en usel affär. EBM, Ekobrotts-myndigheten, sover tydligen väldigt djupt. Hallå, dags att vakna.

 

Text och foto (landstingshuset): Lars-Kristian Bergh

 

6 Kommentarer

 1. Byggare

  Att lämna anbud på ett jättebygge som NKS kostar miljoner. Naturligt att byggbolagen pratar med varandra och kommer överens om vem som ska räkna och ta hem ordern. Måhända olagligt, men så här är verkligheten. Att de som avstår får en liten slant är väl inget konstigt.

  • Mona Lisa

   Hoppas du inte menar allvar!

 2. Peter

  JAPP! Rätt att prata raka rör som bloggaren utlovar. Inget daltande rätt på bara!

 3. Lars-Kristian Bergh

  Instämmer, det är inget trevligt språkbruk att kalla någon idiot. Men den som fattar ett idiotiskt beslut är just i det beslutet en ”idiot”. Anser jag. Dåvarande landstingsrådet Elmsäter-Swärd hade en betydande roll, rent av drivande roll, i beslutet att finansiera nya Karolinska med en solklart uppenbart dyrare lösning än nödvändigt. Dåvarande finansministern Anders Borg sägs ha försökt tala Elmsäter-Swärd tillrätta.

  De ansvariga för beslutet är därför i vanligt folks uppfattning och språkbruk just ”idioter”. Jag har ingen ambition att linda in omdömet i något slags PK-filt.

 4. Riksdagskollega

  Vi som känner Catharina Elmsäter-Swärd vet att hon inte är en idiot. Det lågt att använda den sortens utryck om andra människor.

 5. Eva

  Politiker tycks ofta vara helt skamlöst slarviga med andra pengar. Ansvarsfrågan borde skärpas och EBM borde absolut titta på detta.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar