Myndighet som sticker ut

Vill du tala med någon tryck fyrkant #. Här får du 15 val…När du mailar kommer ett autosvar att vi läser alla mail och återkommer så snart vi kan. Så är det ofta. Just därför är det en positiv överraskning att vara i kontakt med Myndigheten för press, radio och TV.

Hemsidan hos mprt.se är som de flesta men uppfriskande fri från en massa floskler om myndighetens egen förträfflighet. Mailkontakten med handläggarna fungerar bra och svar kommer på de mest oväntade tider. Kvällar och helger inte undantagna. Det imponerar.

Myndigheten för press, radio och TV har hand om sändningstillstånd, tidningsstöd och utfärdar utgivningsbevis för publicister. Tycker du att något i radion är i strid med sändningstillståndet och avtalet med staten så är det hit du gör en anmälan. Även felaktigheter i en Tv-utsändning anmäls hit till granskningsnämnden.

Service

Servicen till medborgarna skiftar kraftigt i kvalitet. Det gäller allt från svarstid när du ringer eller hur snabbt du får svar på ställda frågor. Det gäller också när du begär ut handlingar från en myndighet. Nästan alla handlingar hos myndigheter och domstolar är offentliga och ska göras tillgängliga för dig i princip omgående eller så snabbt det kan göras. ”Skyndsamt” ska det ske i alla fall, det har JO, Justitieombudsmannen slagit fast.

Min erfarenhet är att de som är bäst på att efterleva bestämmelserna om skyndsamhet är departementen, UD undantaget, de rättsvårdande myndigheterna JO och JK samt Riksdagen. Domstolarna är ofta på samma höga nivå. Att myndigheten för press, radio och TV kvalar in på samma höga nivå förvånar inte.

Text: Lars-Kristian Bergh

 

 

2 Kommentarer

  1. Anders Eriksson

    Facebook ägs väl av Google? Samma nonchalans där.

  2. Sverker

    ojdå, här kan multisarna Google och Microsoft ta lärdom. Google svarar aldrig på mail och kan inte nås på telefon. Microsoft Sveriges support har ännu inte svarat efter 1,5 år och tre påminnelser. Kul att en statlig myndighet är bra.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar