Vara kränkt – ny folksjukdom

Allt fler känner sig sårade, förolämpade och kränkta. Ribban tycks bli allt lägre. Inte bara personligt, utan ibland som representant för en grupp. Chefredaktören för Sydöstran, Stig-Björn Ljunggren, har tidigare skrivit om detta på Berghs Blogg.

Detta är en av identitetspolitikens konsekvenser, menar Stig-Björn Ljunggren.

stig-bjorn-ljunggrenFörr kunde vi skratta gott åt uttrycket ”det går inte att skriva om en synål utan att någon enögd jävel tar åt sig”. Men det är inte roligt längre, eftersom så många inte längre förstår ironin. Vi lever nämligen i lättkränkthetens tidevarv.

Jag tillhör grupp x och har därför rätt att behandlas med silkesvantar. Det senaste exemplet är konsekvenserna av att en tv-journalist ställde frågan till en arrangör av ett kafferep enbart för afrosvenskar om det inte var ungefär som Ku Klux Klan.

Det var kanske inte en brilliant fråga, men svaret var rätt bra, ”vi lynchar inte folk”. Alla som varit med i direktsänd tv vet att det inte är rätt plats för att reflektera eller mumla sig fram till den rätta formuleringen. Det gäller att skjuta från höften.

 Regim-TV

Förr, när vi enbart hade regimtelevisionens utbud fanns det kanske större skäl att ha synpunkter på vad journalisterna presterade. Det fanns ju inga alternativ. Men i dag är det faktiskt rimligt att fråga varför alla lättkränkta tittar på tv.

Det går att byta kanal. Eller göra egen tv med smarta frågor. Eller politiskt korrekt tilltal. Nätet är fullt av smarta människor (och en del foliehattar) som gör just det, skapar program där de går på djupet. Eller renodlar sin identitetsgrupp. Och framför allt, lättkränkta bör inte medverka i tv-program.

Tv är en del av upplevelseindustrin och producerar för att ha så många engagerade tittare som möjligt. Men om den lättkränkte nu ändå vill titta på de stora tv-kanalerna?

 Visst, det är rimligt att ibland ha synpunkter på frågor som journalister ställer. Exempelvis när Jimmie Åkesson inte får några följdfrågor därför att hela den redaktionella resursen lagts ner på att nita finansministern som också ska vara med i samma program. Låt gå för det. Skriv till redaktionen och be dem skärpa sig!

Sociala medier

Men reaktionerna på sociala medier nöjer sig inte med detta, utan här ställs krav på ursäkter, att journalisten ska avgå, att journalistens chef bör avgå.

 Sannolikt kommer kravropen att om några dagar ha nått statsminister Stefan Löven så att även han får överväga sin ställning.

Som sagt. Nämn synål och någon enögd jävel tar åt sig.

Förresten, använd inte sådana uttryck. Den som skriver ord som ”enögd jävel” riskerar att bli anklagad för att håna blinda, förlåt, handikappade, förlåt, funktionsnedsatta, förlåt funktionsvarierade.

Vi har på senare tid diskuterat näthatet och dess orsaker. Medierna har stängt kommentatorsspalter (”pissrännorna”) och många vittnar om hur självcensuren smyger sig på. Folk slutar blogga och skriva eftersom hotelserna blir för grova.

Men näthatets minst lika skadliga utlöpare är denna sorts digitala lynchningar, en nätinducerad Ku Klux Klan-mentalitet. Således.

Jag hoppas att alla enögda jävlar nu tar åt sig rejält av denna artikel. Att ni känner er kränkta. Det mår ni bra av.

Och så hoppas jag, för samhällets välbefinnande, att ni skaffar er ett liv. Samt använder det till att diskutera det som är viktigt.

Text: Stig-Björn Ljunggren

Chefredaktör Sydöstran, doktor i statsvetenskap

3 Kommentarer

  1. Jonathan

    Ankdammen Sverige. Stor debatt i media om en reporters fråga när ett café för enbart afrikaner öppnade. Är inte det som en parallell till KKK frågade reportern. Knappast en begåvad fråga. Men vilken storm! För en liten skitsak som en dålig fråga. De Kränktas land! Sverige!

  2. Trötter

    Jag blir så jäääävla trött på detta daltande med kränkta kärringar, kränkta skolbarn och kränkta muslimer till höger och vänster. Stickan har rätt: släng er i väggen och skaffa er ett eget liv för h-e!

  3. Anders

    Nu överdriver Ljunggren. dessa statsvetare poppar upp som pocorn i medierna med allsköns gods för att få uppmärksamhet. Dessa lättkränkta är enbart två kategorier, antingen kvinnor i Fi eller manliga muslimer som gastar att de är kränkta för nästan ingenting.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar