Ministern körde rattfull

Enligt de första uppgifterna så hade ministern Aida Hadzialic bara druckit ett litet glas Champagne och ett glas vin. Med mer än 0,3 promille kan det inte stämma.

Hon är nu landstingspolitiker och regionråd i Stockholm. Det politiska underbarnet som förväntas få en statsrådspost i Löfvéns regering vid första tillfälle. Men statsminister Stefan Löfvén ljög om sin minister Aida Hadzialic och henes rattfylla när hon åkte dit år 2016.

Hon hade mellan 0,3 och 0,34 i promille

Sanningen är att den uppgivna promillehalten 0,2 aldrig fastställdes. Poliserna på plats hjälpte statsrådet och erbjöd henne erkänna 0,2. Hon skrev på förstås. Åklagaren Håkan Roswall blev rasande när han fick veta det och försökte riva upp hennes erkännande.

Inget blodprov

Polisens alkoholmätare visar inte halten alkohol utan indikerar enbart med grön eller röd lysdiod om halten alkohol är på eller över 0,2 med röd diod och grönt ljus om den är lägre.

Med röd diod ska antingen blodprov tas eller så ska utandningsluften analyseras i en avancerad apparat som polisen har i en polisbuss på platsen vid en organiserad nykterhetskontroll. En sådan analys gjordes och visade en promillehalt i blodet på mindre än 0,34.

Mygel

Det finns frågetecken i affären. Ett av dem är hur mycket hon egentligen drack innan hon satte sig i bilen. Var det flera glas vin? I så fall kunde det dyka upp vittnen och om Aida Hadzialic hade stannat som s-minister kunde dessa ha trätt fram vilket skulle resulterat i omfattande negativ publicitet. Men ministern drack väsentligt mera än två glas vin fyra timmar för kontrollen vid Lernacken i Malmö, Öresundsbrons fäste. Hon skulle omöjligen ha kunnat ha så hög promillehalt som mellan 0,3 0ch 0,34 fyra timmar efter konsumtionen.

Både hon och Stefan Löfvén skulle ha tappat trovärdighet samtidigt som ett så kallat mediedrev kunde dragit igång.

En annan underlighet är att åklagaren Håkan Roswall offentligt gått ut med diverse funderingar om att hon kanske inte står kvar vid sitt erkännande och att alkoholhalten kanske inte var uppe i 0,2 om en exaktare mätning gjorts.

Det låter som om åklagaren vill hjälpa Hadzialic att ”gå loss” från rattfylleriet.

Eftersom Aida Hadzialic på egen bekostnad (nåja, det vet jag inte, kanske s-partiet betalar?) anlitade stjärnadvokaten Tomas Nilsson så finns det skäl att tro att hon fått en vink om att möjligheten finns att gå fri.

Särbehandling och gräddfiler för makthavare sticker i ögonen och underminerar förtroendet för politiker och makthavare. Vilken vanlig ”Svensson” skulle fått det här stödet av poliser på plats eller från en av staten avlönad åklagare?

Dimridå

Statsministerns prat om att Aida Hadzialic begått ”ett mycket allvarligt brott” kanske var en medveten dimridå eller ska vi säga avledande manöver.

Han ville flytta fokus från hur mycket ministern verkligen hade druckit och eller hur mycket promillehalten egentligen var vid tillfället. Därför gällde det att snabbt klippa bort Hadzialic från regeringen.

Om promillehalten hade varit 0,199 tusendelar alkohol i blodet så hade inget brott alls begåtts. Lysdioden vid brofästet hade lyst grönt och Hadzialic hade kört vidare. Är verkligen skillnaden med en tiotusendels promille ”ett mycket allvarligt brott”?

Själv tycker jag att det är en skitsak. Och jag tror att även Löfvén och de andra i sosse-mp regeringen tycker det. Men politik är skrupellöst ljugande och trixande så länge makten är det viktigaste av allt.

Vad gäller?

Lagen säger att gränsen för rattfylleri är 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft. Det motsvarar ungefär 0,2 promille i blodet. Gränsen för omhändertaget körkort vid rattfylleri är från 0,16 milligram alkohol per liter utandningsluft.

Åklagaren Håkan Roswall vägrar berätta exakt vilket värde den förra ministern Aida Hadzialic hade – bara att det kan ha varit uppåt 0,4 promille alkohol i blodet. (0,10-0,19 milligram alkohol per liter utandningsluft).

Uppåt 0,4 promille alkohol i blodet. Med andra ord, hennes två glas vin fyra timmar tidigare framstår som en klar lögn. Undra på att det var bråttom för statsministern att göra sig av med henne.

Text: Lars-Kristian Bergh

9 Kommentarer

 1. En som var där!

  Hon hade mycket mera promille men platsbefälet beslutade att AH skulle erbjudas att skriva på ett erkännande om 0,2 promille i blodet. Hon skrev på. Åklagaren blev förbannad för att hon fick förmånen att hon skulle räddas. Roswall ville riva upp erkännandet men det stoppade hennes advokat, 40800 får hon betala och får tillbaks körkortet i nästa månad. 40800 är väl ungefär en 30% av hennes månadslön?

 2. En som var där

  Hon hade mycket mera promille men platsbefälet beslutade att AH skulle erbjudas att skriva på ett erkännande om 0,2 promille i blodet. Hon skrev på. Åklagaren blev förbannad för att hon fick förmånen att hon skulle räddas. Roswall ville riva upp erkännandet men det stoppade hennes advokat, 40800 får hon betala och får tillbaks körkortet i nästa månad. 40800 är väl ungefär en 30% av hennes månadslön?

 3. Curth

  Så är det klart! Etablissemanget fixade Hadzialics rattfylla till prick 0,2 trots att det är bekräftat av åklagaren att promillehalten var betydligt högre. Betala en tredjedels månadslön så är det ur världen! Fyfaen Sverige är lika korrupt som bananrepublikerna.

 4. Ulla-Britt

  Så ser vi ännu ett exempel på att makthavare och journalister håller varann om ryggen. Det är fullständigt tyst om detta som LK Bergh beskriver så att vanligt folk begriper. Fjäsk för vännerna i politiken skriv bara om det som makten tagit avstånd ifrån då ska det drevas tills den förföljde tvingats bort. Juholt till exempel. Aida ska tillbaks så hon ska skyddas.

 5. Sven Carlsson

  Tråkigt nog tappar våra stora mediehus ytterligare i förtroende för att de inte gräver när det gäller en hög befattningshavare som de tycker om. Svensk usel journalistik som är otänkbar för t ex brittisk press som publicerar utan minsta hänsyn. När Aida Hadzialic blixtsnabbt avgick borde pressen anat ugglor i mossen. Jag tycker det låter högst sannolikt att verkligheten är ungefär som Bergh skriver. Taktiskt agerade Löfvén rätt, men knappast uttänkt av honom själv. Hans uttalande ”ett mycket allvarligt brott” är ju löjeväckande men han hade väl övat in texten från ett manus av en skattebetald mediarådgivare.

 6. Sebastian T.

  Fyfaen ett stort gäng myglare och lögnare hela bunten från borgare till såssar och kommunister. De bara skor sig och ljuger ikapp. Alliansborgarregeringen la sig på rygg för miljöpartiet 2011 och öppnade portarna ”Kom hit alla och lev gott på massor av bidrag som alla svenska stollar via skattesedeln så glatt bjuder er på. Och nog hade öron allt. En tsunami av invandrare och nu knäar samhället och såssemp drar i bromsen. Usch!

 7. Curth

  typiskt att PK-medierna mörkar detta.

 8. Curth

  Myglande elit äcklar mig!

 9. Curth

  typiskt att PK-pressen mörkar om detta. Packet har inga skrupler de ljuger utav faen

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar