Polisen begick allvarligt brott – miljonböter

Polismyndigheten lägger jättelika resurser på att bekämpa laglig användning av jaktvapen men begår själva ett allvarligt brott och får böter på 2,5 miljoner.

Poliser tar sig då och då friheter långt utanför lagligt stöd för åtgärden. När polismyndigheten började använda en amerikansk app för att samla in tusentals bilder och samköra dem med bilder från t ex Facebook och Instagram utan att ens försöka få tillstånd för det så bröt de flagrant mot lagen. Nu finns tusentals svenskar i ett amerikanskt register utan att de vet om det.

I myndigheten IMY:s beslut (se länk nedan) får polismyndigheten en svidande uppläxning. Att det handlar om ett grovt brott är det ingen tvekan om. I punkt efter punkt dundrar IMY kritik mot polismyndigheten. Slappheten och bristen på respekt för lagen lyser starkt på inom NOA, nationella operativa enheten, och polisregion syd. Det är alltså inte bara frågan om någon enskilds misstag. Det amerikanska ansiktsigenkänningsprogrammet har används systematiskt. Olagligt.

Elena Mazzotti Pallard säger till Berghs Blogg: – Polismyndigheten har ett ansvar att säkerställa att personalen känner till vilka regler som gäller. Elena Mazzotti Pallard är jurist på IMY, nytt namn på Datainspektionen, och den som lett granskningen av polisens olagligheter.

Föreläggande

IMY beslutar att Polismyndigheten ska betala en administrativ sanktionsavgift på 2 500 000 kronor för överträdelserna av brottsdatalagen. IMY förelägger även polisen att utbilda sin personal för att säkerställa att de inte hanterar personuppgifter i strid med gällande dataskyddslagstiftning och interna rutiner på området.

Polismyndigheten blånekade i början men tvingades erkänna faktum. Nu är bötessumman, formellt en avgift, som att spotta i atlanten. Men polisen gick på pumpen och den prestigeförlusten är nog mera kännbar än miljonerna.

Polisens stöddiga attityd, snudd på oförskämd, mot hederliga idrottsskyttar och jägare som söker vapenlicens blir ju en aning provocerande i ljuset av sitt eget uppförande och bristande respekt för gällande lagar.

Läs hela IMY:s beslut här: Beslut efter tillsyn enligt dataskyddsförordningen – <Skriv in vad/vem ärendet gäller> (imy.se)

3 Kommentarer

 1. Jens Fredriksson

  När inte snuten själva följer lagen så skulle deras svansföring inte vara så yvig.

  Integritetsskyddsmyndighetens beslut
  Integritetsskyddsmyndigheten konstaterar att Polismyndigheten har behandlat
  personuppgifter i strid med 2 kap. 12 § samt 3 kap. 2 § och 7 § första stycket
  brottsdatalagen genom att använda applikationen Clearview AI under perioden hösten
  2019 till och med 3 mars 2020.
  Integritetsskyddsmyndigheten beslutar med stöd av 6 kap. 1 § brottsdatalagen att
  Polismyndigheten ska betala en sanktionsavgift på 2 500 000 (två miljoner femhundra
  tusen) kronor.

 2. Ansvarige utgivaren

  Du får skriva fitta, men inte fitta med ett visst prefix sammanskrivet som t ex …..fitta. Bloggen har teknik som automatiskt stoppar vissa uttryck. Gå hur tufft fram som du vill men var korrekt om du pekar ut enskild identifierbar eller namngiven person. Företag och myndigheter kan aldrig ärekränkas i juridisk mening, bara enskilda personer.

  Två kommentarer har nyligen automatstoppats.

 3. Åke Jägare

  Precis, så här skrivet du på FB:
  Nu får polismyndigheten böta 2,5 miljoner för att ha brutit mot lagen. De ljög i början men överbevisades för att ha begått brott. Det säger en del om den myndighet som har alldeles för många anställda som sysselsätts med att jävlas med lagenliga jägare och idrottsskyttar.
  Ta bort tillståndsärendena till en ny myndighet som inte får befolkas med nuvarande handläggare som är nedsolkade av en tvivelaktig kultur och översittarmentalitet.

  Precis !!!

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar