Vill regeringen döda en folkrörelse?

Vill regeringen döda en folkrörelse med sin hets mot jägare och skyttar?”

Med Polismyndigheten som pådrivande arbetar regeringen med stöd av Liberalerna för att motarbeta en mer än 100-årig folkrörelse. Landets jägare och idrottsskyttar pådyvlas en ökad byråkrati, detaljregleringar och utsätts för ständiga påhopp.

Foto: Martin Källberg

Polismyndigheten har massor av byråkrater som lägger sig i allt från utseendet på jägarnas gevär, till hur stora magasinen ska vara på idrottsskyttarnas målskyttevapen.
Regeringen med sossar och miljöpartister attackerar lagliga vapeninnehav och hittar på nya regler utan rättsligt stöd, som de sedan driver i domstolarna med egna jurister.
Polisen utökar sina befogenheter och överprövar Naturvårdsverkets beslut om vilka jaktvapen som får användas. Tyckare på Polismyndigheten bestämmer vilka vapen som är ”lämpliga” för jakt utifrån utseendet.

Polisen som smakdomare

Polismyndigheten tar sig också rätten att vara smakdomare och neka licens om utseendet på jaktvapnet stör tyckaren hos polisen.
Fler och fler kräver att en ny myndighet ska ta över tillståndsärendena från Polisen. Då hoppar ett statsråd i regeringen fram och hotar med att ta ifrån Jägareförbundet det så kallade allmänna uppdraget om riksdagen fattar ett sådant beslut. Hot som drar tankarna till maffiafasoner.
Om en jägare vill ha kolven i en gäll blå färg eller vill ha svartvita schackrutor på framstocken, så borde det få vara vederbörandes ensak och inget som en polistyckare ska bry sig om.

En dansk jägare jämför med ombyggda bilar som får köras i Sverige medan Polismyndigheten har synpunkter på jaktvapnets utseende i Svensk Jakt ”Jägaren ska få utforma sitt vapen” – Svensk JaktSvensk Jakt

Ett sluttande plan

Det har i decennier funnits ett sluttande plan hos Polismyndigheten där gällande lag som grund för beslut alltmera ersatts av subjektiva åsikter, maskerade med vad myndigheten kallar ”allmänna råd”.
Lag är riksdagens beslut, regeringens förordning som måste ha stöd i riksdagsbeslutet, samt myndighetens föreskrifter som måste ha stöd i regeringens förordning. Men polismyndigheten fattar, i strid med regeringsformen, beslut med allmänna råd som grund. I grunden således olagliga beslut.
Första instans för överklagan, förvaltningsrätten, dömer häpnadsväckande nog ofta med bifall till polismyndighetens beslut även när det saknar laglig grund.

Tid för mobilisering

Nu krävs det att jägare och idrottsskyttar i alla skyttegrenar samlar sig i en allmän mobilisering mot rättsrötan inom polisen och mot regeringens och Liberalernas fientliga inställning till en legal och seriös användning av jakt- och skyttevapen.

Text: Lars-Kristian Bergh

Foto: Martin Källberg Text och foto tidigare publicerat i Svensk Jakt

 

1 kommentar

  1. Björn Lindgren

    Jättebra! Såg det på Svensk jakt också. Otroligt att folkpartisterna stöttar sosse-mp regeringens hets mot oss vanligt folk. Nu har ju V också fattat och gått mot regeringen.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar