Stoppa vilda polisens framfart!

Polisens anti-terrorstyrka angrep obeväpnade personer i en stuga och lämnade en hund i ödemarken. Hundägaren, helt oskyldig, fördes fem mil bort. Polisens vilda framfart måste granskas.

En grupp kompisar och jaktkamrater hade samlats i en stuga i Dalarna för att transportera ut ett älgtorn och umgås när en polishelikopter och anti-terroriststyrkan slog till med bryska metoder. Polisen skriver på sin egen hemsida:  ”Nationella insatsstyrkan eller NI är Sveriges anti-terrorstyrka och har som huvuduppgift att operativt bekämpa terrorism”. 

Polisen lämnar också exempel på andra tillfällen då NI, som nationella insatsstyrkan kallas i förkortad form, kan anlitas och skriver: ”Ingripanden mot särskilt farliga gärningsmän”Vem blir vi mest rädda för om den här sortens omdömeslösa framfart får fortsätta? Buset eller polisen? Polisen klassar alltså helt vanliga, hederliga människor som ”särskilt farliga” bara för att de har tillstånd att inneha jaktvapen. Är detta rimligt?

Orimligt

Jägareförbundets ordförande i Dalarna heter Ulf Berg och är före detta polis och riksdagsledamot för Moderaterna. Han säger i en intervju med tidskriften Jaktjournalen: – Helt plötsligt känns det som att jägare bedöms vara i samma kategori som terrorister.

Samtliga landets jägare och idrottsskyttar kontrolleras minst en gång per dygn genom att polisen samkör spanings- och belastningsregistren mot registret över landets vapenägare. Just vapenägarnas heder och vandel är således kontrollerade varje dygn. Trots det så drar polisen igång ”tunga kavalleriet” för händelser av rutinkaraktär. Att kontrollera nykterheten bland skoterförare är nog bra och kanske stickprovsmässigt kan vara motiverat i samband med jakt. Men att tränga sig på en grupp kompisar med bryskhet och automatvapen, absolut inte!

Opålitlig polis

Händelsen i Dalarna är inget enskilt misstag. Det har hänt flera gånger förut och för varje gång påminns allmänheten om att polisen inte är att lita på. Dels är ingripandena oproportionerliga och dels ljuger polisens talespersoner ofta om varför man gjorde som man gjorde.

Denna ljughetskultur breder ut sig. Förr litade man på att poliser talade sanning. Nu kan man oftast utgå ifrån att polisen ljuger när det passar dem. En trist utveckling som bara kan brytas med krafttag från polisledningen. När får vi höra chefen för polisens rättsavdelning Gunilla Hedwall säga något i saken?

Justitieombudsmannen, JO, bör granska polisinsatsen utanför Orsa och bedöma om underrättelseinformationen var av tillräcklig kvalitet och hade sådan tyngd att insatsen hade rimlig proportion.

 

 

4 Kommentarer

 1. Ingvar Persson

  Med en korkad ledning blir besluten korkade. Det är i grunden åt helsefyr att personer med jaktlicens kategoriseras som ”särskilt farliga personer” . Jägareförbundet borde omgående ha möte med rikspolischefen oc h få bort denna helidiotiska klassningen. Finns ingen enda i polisledningen som besitter helt vanligt sunt förnuft?

 2. Björn Hörberg

  Undrar om det är Politiken o Polisens mening att förtroendet för dessa skall ödeläggas? Jag tror kanske inte det! Men personligen så har förtroendet fått sig en rejäl törn efter incidenten utanför Orsa!
  Detta är ett grovt angrepp på oss laglydiga jägare!

 3. John

  Men detta övergrepp är väl ändå anmält för en kommande utredning av vilken idiot som beordrat insatsen. Nykterhetstest kunde väl ha utförts på stället. Inte har man väl behövt köra folket 5 mil därifrån . Fan så sjukt

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar