Åklagarcirkusen fortsätter

Åklagare Lars Magnusson överklagar den friande domen för Karl Hedin och en av de övriga som varit misstänka för att ha jagat varg. Hela sju gånger har åklagaren skjutit upp målet sedan år 2018 och under tiden har deras jaktgevär varit beslagtagna. 

– Det är anmärkningsvärt. Utan att tillföra några nya bevis ska åklagare Lars Magnusson dra detta till hovrätten och lägga ytterligare resurser på något som han rimligtvis inte kan tro att han har några utsikter att vinna, säger försvarsadvokat Sven Severin till Berghs Blogg.

Upprörd advokat

Advokat Sven Severin uppmanar till läsning av Västmanlands tingsrätts friande dom. Den säger allt, säger han:

– Domstolen konstaterar att bevisvärdet av det åklagaren lade fram var så undermåligt att man inte ens behövde värdera försvarets bevisning. Man friar alltså Karl Hedin och hans anställde utan att höra deras invändningar mot vad åklagaren lägger dem till last.

Sven Severin är tydligt irriterad när han säger:

– Det är upprörande och förvånande att en åklagare, en statlig tjänsteman, kan bete sig på det här viset.

Saknar bevis

Varför åklagaren väljer att överklaga är svårt att förstå men till Sveriges radio sa han att det i den del som överklagas finns det en möjlighet att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten. I sin långa och mångordiga överklagan skriver Lars Magnusson att det inte finns någon annan rimlig förklaring till att Karl Hedin var i skogen än att döda vargar. För mig låter det som ett personligt antagande av Magnusson vilket innebär i så fall att åklagaren utan objektiv grund driver målet vidare trots tingsrättens indirekt svidande vidräkning med åklagare Lars Magnussons indiciebygge och antaganden.

Det åklagaren åberopar som bevisning är som tidigare samtal som förts mellan Karl Hedin, hans anställde samt andra personer som var i skogen för att röja pass inför nästkommande dags representationsjakt. Åklagaren hänvisar också till det så kallade gråbenssamtalet, det avlyssnade samtal som Hedin hade med sin syster. Här menar åklagaren indirekt att Hedin skulle använt ordet ”gråben” som en hemlig kod för varg.

Försvarsadvokaten Sven Severin replikerade på det i tingsrätten, att visserligen har inte Hedin särskilt höga tankar om poliserna på NOA men ingen tror väl ändå att Karl Hedin förväntar sig att NOA-poliserna inte skulle tolka ”gråben” som annat än varg.

Ett sätt att jävlas?

Så länge målet inte är slutligt avgjort får inte Karl Hedin tillbaks sina vapen och kan då inte jaga, vilket han inte kunnat sedan 2018. Eftersom åklagaren tidigare skjutit upp åtalet sju gånger och därmed fördröjt ett avgörande så vill jag inte utesluta att Lars Magnusson i ett sista desperat försök vill jävlas och överklagar för att hindra Karl Hedin från jakt ytterligare ett jaktår. Kötiden i hovrätten är lång och det är inte säkert att överklagandet tas upp under 2021.

Enligt Sven Severin riskerar nu hans klient att få sväva i ovisshet under lång tid. Han hoppas att hovrätten tar upp målet under innevarande år, men är inte säker på att så blir fallet.

Kräver vapnen åter

Man kommer inte att vänta med att begära att Karl Hedin ska få tillbaka sina vapen för att få möjlighet att jaga i höst. Något som Karl Hedin i intervjuer har sagt har varit bland det värsta i detta ”straff före dom” som åklagaren ägnar sig åt.

Sven Severin: – Tingsrätten har avkunnat en tydligt friande dom, så jag hoppas och tror att Polismyndigheten kan se till den i stället för att vänta på ett utslag i hovrätten. Särskilt som det inte finns några bevis, av det enkla skälet att Karl Hedin inte har jagat varg.

Text: Lars-Kristian Bergh

1 kommentar

  1. I. Axelsson

    jag har varit godtrogen och trott att vi har en pålitlig rättsstat. Man blir ledsen nedstämd. Sorgligt.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar