Bekräftat: Sveriges radio är infiltrerat

-Javisst, konstigt vore det annars. Så svarar en person inom en svensk säkerhetsmyndighet på frågan om hen tror att Sveriges radio är infiltrerat. 

Det var under hösten 2020 som säkerhetspolisen, SÄPO, informerade Sveriges radios säkerhetschef Marcus Qvennerstedt om att en reporter på SR:s nyhetsredaktion, ”ekot”, hade ett förhållande med Raad al-Duhan som enligt SÄPO utgör ett hot mot landets säkerhet och ska utvisas till Irak. Säkerhetschefen Marcus Qvennerstedt informerade omedelbart Sveriges radios verkställande direktör Cilla Benkö.

SR-chefen Cilla Benkö kallade till sig eko-chefen och de insåg att det var dynamit de hade i knäet och att den kvinnliga reportern måste lämna jobbet omedelbart. Reportern fick ett ultimatum: Avstängning och varsel om uppsägning eller att frivilligt säga upp sig med omedelbar verkan och få sex månadslöner.

Cilla Benkö ute och cyklar

Antingen blåljuger SR-chefen medvetet eller så är hon ofattbart okunnig och naiv. När DN:s chefredaktör Peter Wolodarski  berättar i en krönika att Sveriges radio har medarbetare som har ett organiserat kontaktsamarbete med SÄPO så tillbakavisar Cilla Benkö det som osanning. Tillhör det inte normal allmänbildning att förstå och kunna begripa att säkerhetspolisen har kontaktpersoner inom alla säkerhetsvitala organisationer? Självklart har SÄPO det. Vore nog ett solklart tjänstefel av SÄPO att inte ha det.

 

Offentligt

Det var sajten doku.nu som avslöjade skandalen. Sveriges radio avslöjades med brallorna nere. En av Sveriges största nyhetsredaktioner, finansierat av skattebetalarna, med hög svansföring mörkade vad som hänt och larvar sig nu med att försvara sig med att det var ”ett personalärende”. Om en ingenjör på kärnkraftsverket Forsmark gör ett misstag så radioaktiv ånga släpps ut så skulle det alltså vara okey att mörka händelsen med att hänvisa till att det är ett personalärende? Javisst, det är en himmelsvid skillnad men parallellen finns där.

SR-chefen Cilla Benkö

Pressfoto: Mattias Ahlm

verkar vara helt ute i rymden även när hon bemötte kravet på en extern utredning om omständigheterna kring nyhetsreportern som rapporterade vinklat om islamisten Raad al-Duhan. En sådan utredning skulle bryta mot två av våra grundlagar, hävdade hon. Vad är detta för struntprat? Cilla Benkö dumförklarar majoriteten av befolkningen med det påståendet.

Tryckfrihetsförordningen, TF, som trots namnet är en grundlag, skyddar journalisternas anonyma källor men har ingen bäring på medieföretagets organisation eller chefernas beslut i andra avseenden. YGL, yttrandefrihetsgrundlagen har ingen knytning alls till saken. Något som även juridikprofessorn Mårten Schultz har slagit fast.

Sovande agenter

Berghs Bloggs källa inom en svensk säkerhetsmyndighet säger att alla säkerhetsvitala företag och organisationer är givna mål för utländska stater som vill infiltrera av både kortsiktiga och långsiktiga skäl. Detta är inget nytt och det är säkerhetspolisens uppgift att kontinuerligt hålla kontakt med dessa företag och både utbilda och informera i syfte att stoppa och upptäcka risker och riskpersoner.

Vår källa säger att Sveriges radio har så kallade sovande agenter anställda. Det betyder att en del av dessa är kända men alla är inte det. Och hur många de är vet man inte heller. På SVT, Sveriges television, råder samma förhållande. ”Sleeping agents” kallas dem som till vardags arbetar på samma sätt som arbetskamraterna och inte på minsta vis  agerar för att väcka uppmärksamhet som något annat än vad de är anställda som. Men deras verkliga uppdragsgivare, Ryssland, Kina eller t ex Iran, kan när som helst aktivera dem till åtgärder.

Under den passiva perioden kan uppdragsgivaren ge den sovande agenten enkla uppdrag som att kartlägga till synes oskyldiga förhållanden. Hur ser lokalerna ut? Var finns de olika verksamheterna? Var finns tekniken? Var är reservplatsen för sändning i händelse av krigsläge?

Under dagen 18 maj har DN https://www.dn.se/sverige/sr-vander-efter-dns-avslojande-om-reporter-gor-ny-granskning/ kommit med nya avslöjanden vilket fått Eko-chefen på reträtt och som nu ska granska ärendet på nytt. Han vägrar uppge varifrån han fick reda på reporterns relation till islamisten Raad al-Duhan. Varför? Är det så känsligt att berätta att det var säkerhetschefen Marcus Qvennerstedt? Som hade informerats av säkerhetspolisen, SÄPO.

Berghs Blogg har ställt frågor till Marcus Qvennerstedt och Cilla Benkö. Båda vägrar fortfarande att svara. Arrogansen är talande.

Text: Lars-Kristian Bergh

 

 

 

2 Kommentarer

  1. Lennart

    Bra! Ledningen för statsradion ljuger förstås som politiker på vänsterkanten är mästare på.

    • Anders Nilsson

      Svineri av skattefinansierade ”oberoende ” Public service. Väck med det och låt oss betala var och en för det utbud vi vill ha. Nu sitter en massa odugliga högbetalda personer med de ”rätta ” åsikterna och lajvar socialism i sin skyddade vrå av världen

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bekräftat: Sveriges radio är infiltrerat - SR-chefen Cilla Benkö blundar - NewsVoice - […] Text: Lars-Kristian Bergh | Artrikeln har tidigare publicerats på Berghs Blogg […]

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar