Polisen ger mördare och våldtäktsmän vapenlicens

Samtidigt som polisen jagar gängens vapen så beviljar man grova förbrytare vapenlicenser. Våldtäktsmän, bankrånare och krigsförbrytare beviljas tillstånd att lagligt inhandla vapen.

De flesta som söker vapenlicens kontrolleras i olika register för att se om de straffats för brott eller omhändertagits för psykisk sjukdom eller fylleri. Men det gäller inte för alla. Långt därifrån.

Enklast är det för polisen att kontrollera infödda svenskar. En svensk som suttit i fängelse inom de senaste åren synas extra noga innan en vapenlicens beviljas. Det behöver inte ens handla om fängelse, det kan räcka med några trafikbrott där rödljuskörningar och rattfylleri ses som särskilt allvarligt för att du ska bli nekad vapenlicens. Men är du en f d grov brottsling och kanske en krigsförbrytare så kan du få vapenlicens.

Ingen kontroll

En invandrare från ett EU-land kontrolleras genom att polisen begär registerutdrag från det EU-land personen kommer ifrån. Det betyder att kontrollen blir likartad den som görs för en svenskfödd person. Men är invandraren från ett land utanför EU görs ingen begäran till ursprungslandet. Det är alldeles för krångligt och tidsödande. Istället har man en tidsgräns under vilken den sökanden inte får ha åkt fast för något allvarligt brott.

Okänd identitet

Ett antal personer vars identitet inte är fastställd beviljas årligen vapenlicenser. Det går alltså omkring personer med vapen, helt lagligt, vars bakgrund och identitet är okänd för polismyndigheten. Det beror på att migrationsverket beviljar uppehållstillstånd, även permanenta sådana, även till invandare som utan dokument eller på annat sätt kunnat bevisa vilka de är. Det räcker med att migrationsverkets handläggare bedömer vederbörande som trovärdig. Sedan tar skatteverket över och folkbokför personen på en svensk adress och ger hen ett personnummer. Polisen gör ingen utredning av personens bakgrund men har en karenstid för att bevilja vapenlicens till dem som kommer från ett land utanför EU. Tidsgränsen för dem varierar mellan polisregionerna. I Stockholm är det tre år som gäller.

Bankrånare och grova våldtäktsmän

En mördare, krigsförbrytare, bankrånare eller våldtäktsman som flytt från t ex Irak, Syrien eller Somalia och uppgett falsk identitet kan alltså få laglig rätt att gå in i närmaste vapenbutik och köpa vapen. Det enda som krävs är att vederbörande inte åkt fast för allvarliga brott i Sverige de tre senaste åren. För en svensk är tidsgränsen oftast minst fem år efter en dom för allvarlig brottslighet.

Migrationsverket för ingen statistik över vilka som beviljats uppehållstillstånd utan att identiteten fastställts. De uppger att de inte kan ta fram sådan statistik heller. Mina källor uppskattar, oberoende av varandra, att det rör sig om minst 150 000 personer, troligen fler än 250 000 personer under den senaste 10-årsperioden.

Så många brottslingar har lagliga vapen

Enligt Brå:s statistik lagfördes år 2020 cirka 109 000 personer. Vi vet hur många av de vuxna svenskarna som begår brott. Vi vet också hur många av de vuxna i landet som har vapenlicens. Cirka 11 procent av de folkbokförda i landet har vapenlicens för ett eller flera vapen. Om vi antar att brottsligheten är ungefär densamma bland invandrare och för dem som är födda och uppväxta i Sverige, så är drygt en procent av dem vars bakgrund är okänd en kriminellt belastad person.

Lågt räknat betyder det att det finns minst 150 000 med okänd bakgrund som är bosatta i Sverige. Antalet är sannolikt väsentligt högre, kanske det dubbla, alltså 300 000 personer utan fastställd identitet. Det betyder mer än 1500 som har kriminell bakgrund av skiftande slag men som svensk polis och andra myndigheter inte vet något om. Cirka 11 procent av dem har av polisen beviljats vapenlicens. Fler än 150 personer, kanske 300 personer, har helt lagligt vapen utan att polisen har en aning om deras verkliga identitet eller bakgrund. Seriemördare, kanske krigsförbrytare, våldtäktsmän, kvinnomisshandlare beviljas vapenlicenser.

Inte rimligt säger SD

Vad tycker politikerna om detta? När jag frågade samtliga riksdagspartier om det är rimligt att personer utan fastställd identitet får vapenlicenser så var det bara Sverigedemokraterna som svarade.

SD svarade genom riksdagsledamoten Tobias Andersson:

– Nej, det är inte rimligt. Svenskar som har minsta lilla prick i registret, även om brottet varken är vapen-, eller våldsrelaterat, kan nekas vapenlicenser – även om det inte finns misstanke om att de skulle missköta vapnet. Mot den bakgrunden är det orimligt att utomeuropeiska invandrare som inte kan styrka sin identitet, och dessutom kan vara brottsdömda, tillåts erhålla vapenlicens.

Statsrådet Mikael Damberg(s)

Den i regeringen som ansvarar för polisen och vapenfrågor är Mikael Damberg(s) som via sin pressekreterare fått samma fråga som partierna. Han har inte hört av sig. Samma statsråd drev intensivt i början på året tillsammans med Miljöpartiet och med stöd av Liberalerna på för att plast- och plåtbitar i form av magasin skulle tillståndsbeläggas så att jägare och idrottsskyttar skulle behöva ha vapenlicens även för magasinen. Tufft motstånd från oppositionen och Vänsterpartiet stoppade Dambergs förslag. Kanske är det en illustration på hur regeringen prioriterar i praktiken bortom allt prat om att stoppa de kriminellas vapen.

Text och foto: Lars-Kristian Bergh

17 Kommentarer

 1. Håkan Spuhr

  Kan vara bra att känna till att man kan skriva upp för jägarexamen med tolk.
  Vilket öppnar för ett mycket omfattande fusk, för vilken provledare kan avgöra om de som sitter och skriver upp med tolk om provet utförs av tolken eller av eleven?
  Sen kan man verkligen ifrågasätta om det är rimligt att jaga i Sverige om man inte kan svenska, med ett regelverk som är i ständig förändring så vill det till att kunna språket för att hålla sig upp to date!

  • Samir

   Det kan väl inte vara sant? Tolk på examensprov? Nä. Nej tror inte på det. Bergs blogg måste filtrera bättre mot fake news.

 2. Sophie E.

  Tråkigt att politiken är så slapp. Borde vara självklart att ingen ska ha vapentillstånd om inte bakgrunden är 100% säkert klarlagt. Diskriminering kan ju vänstern gapa om men det får stå bakom att säkra att inte kreti o pleti lagligt kan handla vapen.

 3. Gert Nielsen

  Skribentens antaganden är i bästa fall svaga och överdrivna.
  Han har tydligen ingen aning om vad som krävs för att få tillstånd att inneha vapen i Sverige idag.
  Alla som ska ha licens, måste vara med i en skytteförening, man måste gå en kurs i säker vapenhantering, sköta sig, delta i tävlingar och övriga föreningsaktiviteter.
  Det gäller alla.
  Lagen kräver att det går ett halvt år, men vanligtvis kan man inte få aktivitetsintyg från skytteföreningen förrän ett år efter man blivit godkänd och erhållet skytterörelsens gröna kort.
  För skyttar med tveksam bakgrund är det alltså 3 år (vilket jag inte hade någon aning om, trots att jag hållit på med skytte i 25? år).
  Det är lång tid att sköta sig, speciellt för seriemördare och krigsförbrytare, som enligt forskning i de allra flesta fall har svåra psykiska diagnoser.
  Det finns nog ingen, eller i alla fall väldigt liten, risk för att någon seriemördare får ett aktivitetsintyg från en svensk skytteförening och därmed lika liten risk för att vederbörande kan skaffa sig ett legalt vapen.
  Då är det nog betydligt enklare att denna skaffar sig ett illegalt vapen från Balkan, så som vi ser de gängkriminella gör.
  Vi har sett ett enda fall med en psykopat/seriemördare, som jag känner till och det var Peter Mangs. Han var svensk och han skötte sig så dåligt att föreningen han var med i avrådde polisen att ge honom tillstånd, vilket de så ändå gjorde. Hade det inte varit för samma skytteförening, hade nog polisen inte ens hittat Mangs. Det tog FYRA anmälningar och tips till polisen från föreningen förrän de lyssnade.
  Jag anser att skribenten skjuter över målet, kan han jobba på Aftonbladet?

  • Lars-Kristian Bergh, artikelförfattare

   Gert Nielsen, du skjuter helt vid sidan om målet. Alla som vill ha vapenlicens har samma kompetenskrav oavsett om bakgrunden är känd eller inte. Du har fastnat i pistolskyttets krav för licens och verkar ha läst min artikel slarvigt. Bakgrundskontroll handlar artikeln om. Fastställd identitet eller inte.

  • B-O Johansson

   Gerts kommentar är en virrig röra som ickeskyttar nog inte får ihop. Det Bergh skriver är att sökande med okänd bakgrund får vänta 3 år innan de får vapenlicens. Att de måste ha kompetenskraven alternativt jägarexamen som alla andra är självklart. Sedan detta att föreningen hittar på en egen regel på 1 år innan de skriver ut aktivitetsintyg att bifoga ansökan om vapenlicens visar hur korta i huvudet de är i vissa föreningar. Är det småpåvar som njuter av att leka polis?

   • Samuel Colt

    Det är väl omvittnat att det i många pistolskytteklubbar finns små människor företrädesvis män som njuter av sin makt att få skriva ut och framför allt neka skriva ut aktivitetsintyg. Dessa män har ringa status i samhället och kanske är de underlägsna i hemmet också. Här i klubben låter de tuppkammen växa och frodas. Hejsan vad de känner sig viktiga! De småpoliser hämmar tillväxten av unga skyttar och är med sin begränsade förmåga blinda inför att de enbart går polisens ärende att långsiktigt strypa det civila skyttet.

 4. Lennart Nilsson

  Vad blir jag mest förbannad på? Att personer utan känd identitet får vapenlicenser eller att politikerna inte svarar? Bara SD förstås som passar på tillfället att få synas. Svagt av partierna att inte våga ta ställning och säga rakt av nej till vapen för personer som inte kan styrka sin identitet.

 5. L G Andersson

  Bra avslöjande. Men varför har inte de stora drakarna skrivit om detta? Aftonbladet och Dagens Nyheter är kanske tysta av politiska skäl, skydda de våra så att säga. Men högerpressen då? Hakelius? Popova? Svenskan?

  Att det blir diskriminering ifall en del invandare inte får vapenlicens är ju uppenbart. Men vad väger tyngst? Vår säkerhet eller att 3-4-500 invandrare blir obetydligt diskriminerade?

  • Karin Nilsson

   Sveriges radio då? SR har ju ett program med passande titel – Kaliber. Eller statstelevisionens UG som numera mest ägnar sig åt storfiffel. Dessvärre är nog huvuddelen av journalisterna stadsmänniskor som ogillar sportskytte och jaktvapen. Dessutom till 3/4 miljöpartister eller sossar.

 6. Curth

  Det här landet förstörs av dåliga politiker. Borde vara självklart att ingen ska ha vapenlicens om inte identiteten är 100 % säkert klargjord.

 7. Calle P

  Snuten är inte att lita på. Men sossar och miljöpartister kan vi lita på. Dom är alltid på snutens sida och vill förbjuda allt. Dom vill att snuten ska få avlyssna oss när som helst även om vi inte är misstänkta för något fuffens. Se hur det gick för Karl Hedin. Snuten kan fara fram hur faen som helst.

 8. Stefan

  Naturligtvis ska samma krav ställas på alla medborgare för att vapenlicens skall beviljas. Om en persons identitet inte är fastställd ska inte licens beviljas. Samma krav på laglydighet ska ställas på alla som söker licens vilket borde innebära att grov brottslighet blir ett hinder. Om icke svenska medborgare ska beviljas tillstånd till vapeninnehav känns tveksamt men det kan kanske finnas något skäl som jag just nu inte kan se. Det har väl inte med just denna sak att göra men nog borde tiden vara mogen att flytta ansvaret för licensfrågorna för vapen/ammunition till någon annan än polisen.

 9. Håkan Bergman

  Helt otroligt att detta förekommer! Det visar vilken otrolig inkompetens dom flesta av våra politiker besitter. Skrämmande!

  • Ola Nilsson

   Tror inte det är inkompetens utan slapphet och feghet i kubik. Jaga lagliga skyttar o jägare är lågt hängande druvor att plocka för dem. Kurage finns inte längre.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar