Folk tvingades kissa i påse på SL-tåg

Det landstingsägda trafikbolaget i Stockholm, SL, höll passagerarna inlåsta i två timmar. Paniken var nära och flera tvingades kissa i plastpåsar inför publik.

– Sparken, att ge SL:s högste ansvarige, dvs verkställande direktören Göran Gunnarsson, kicken är enda sättet att få det offentliga Sveriges företagsledningar att skärpa sig.

Rullande SL-fängelse. Foto: Kasper Dudzik

Sverige är ypperligt på många sätt. Men Sverige är förmodligen världsbäst på att inte utkräva ansvar. De snälla, fogliga svenskarna har inget franskt eller italienskt temperament. Här samlas inte tusen uppretade resenärer utanför SL:s eller landstingshusets entré och stannar kvar tills den ansvarige avgått.

Den förnedring som det landstingsägda SL, Storstockholms Lokaltrafik, utsatte pendelresenärer för den 7 mars saknar motstycke. Det är väl fullständigt uppenbart för en normalbegåvad att räddningstjänsten (brandkåren) kunde evakuerat på en halvtimme, ungefär.

Sparka Göran Gunnarsson, SL:s VD, kräver Bergh Foto: SL

Snacket från SL om strömförande skenor som orsak till att passagerarna inte fick lämna tåget på två timmar är ju löjligt.

Nu hette det att det av säkerhetsskäl skulle jordas på flera ställen och att det därför tog två timmar innan tågpassagerarna kunde lämna tåget. Om SL:s verkställande direktör i förväg visste att det tar så lång tid innan passagerarna kan lämna ett tåg på linjen, och inte har gjort något för att ändra på det, ja då har han visat sig klart olämplig för VD-jobbet.

Om han inte visste det så är det nästan lika illa. Och tillräckligt illa för att han ska lämna jobbet som VD. En bolagschef som inte har koll på det viktigaste i verksamheten – passagerarnas säkerhet- borde inte förtjäna allmänhetens förtroende.

Och SL:s styrelse är politiker valda av allmänheten. Med andra ord, styrelsen bör hjälpa Gunnarsson till det enda sunda beslutet. Att han visar respekt för passagerna. Genom att avgå.

Det är på tiden att det utkrävs ansvar av dem som har betalt för att just ta ansvar – men inte gör det.

Lars-Kristian Bergh


Läs mer

Expressen: Folk tvingades kissa i påse på tåget

Aftonbladet: – Gjorde sina behov i påsar

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
 1. Bo Lindberg tycker:

  Instämmer. Högsta hönset har bäst betalt o är snabb prata om ansvar. Ta ansvaret Gunnarsson lös ut din feta fallskärm och DRA!

 2. Maria tycker:

  Jag sänder dig Lars-Krister Bergh ett stort tack för att du vågar skriva sådant som vanligt folk tänker men inte kan eller våga säga högt. Önskar fler vore som du din familj kan vara stolt för dig.
  Vänlig hälsning
  Maria J.

 3. Tågmästare tycker:

  Bedrövligt! Det har bara gått utför de senaste 30 åren. VAD har pendeltågsansvarige Gunnarsson för kvalifikationer? Byråkrat i landstinget? Håller med dig Berg, han borde få sparken för att signalera att nu är det slut med daltet!!

 4. Håkansson tycker:

  En stor jävla praktskandal igen av de tågansvariga. Är inte säker på att det var SL’s fel igår men att någon direktör ska ha en stor fot i ändan är jag säker på. Och dessa värdelösa politiker som är inkompetenta borde åka samma väg rakt ut bara.