Var tog tjejerna vägen?

Minkpälsar vill jag förorda som sexigt attribut för kvinnor. Men det ska vara minkskinn från svenska skärgårdar!

Har du någon bättre förklaring till varför ejdern är nästan totalt borta från skärgården. Än att det är minken som drivit bort det trevliga vårtecknet, ejder i flockar. I varje fall gäller det på ostkusten – Södermanland och Upplands kustband. Inte en ejder.

Utom en enda guding i slutet på april. I Roslagen. Ejderhannen uppehöll sig hela dagen på det lilla skäret invid land. Ställde sig upp beredd gå i vattnet när jag kom obehagligt nära. Annars bara långtrist väntan på tjejerna, ådorna, som aldrig kom.

Tjejer, ejdertjejer, var tog ni vägen?

Ejderfotograf: Lars-Kristian Bergh

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
  1. Malin tycker:

    Jag älskar min minkpäls! Sen får djuraktrivisterna säga vad dom vill. Ja slå ett slag för mera svenska vildfångade minkar. I levande skick vill jag hellre ha sjöfågel och en naturlig skärgård än dessa inplanterade minkar. Lagen borde ändras så att blir allmänt tillåtet med minkjakt längs kusterna oavsett vem som äger marken!

  2. Martin tycker:

    Nog är det den blodtörstiga minken som ändrat ejderns beteende. Även om det kan finnas flera andra förklaringar. Minken gick ju fram som bärsärka mördare på skären och bet ihjäl ejder i tusental och åter tusental. Tog vuxen fågel, tog ungar i redena och käkade äggen. En fruktansvärd marodör som borde utrotas. Inte konstigt om ejdern ändrat beteende.

    Det borde vara fritt fram för fällfångst (slagfällor) överallt längs kuster och vattendrag där det finns mink. Fina bilder, inte lätt komma nära ejder som är så skygg.