Tramspolisen triumferar

Polisen i Nacka utanför Stockholm vägrar göra telefonförhör angående misstanke om brott mot kopplingstvång.

TV-kända läkaren Åsa Wihlbeck blev kontaktad av polisen och beordrad inställa sig för ett förhör angående en anmälan om att hon hade haft sin hund lösspringande i ett naturreservat. ”Dr Åsa”, som hon kallas, vägrade åka till polisen eftersom hon inte säger sig ha varit i närheten av platsen den aktuella dagen.

Att ömma mer för läkarens fritid än för någon annans finns det naturligtvis inte skäl för. Men hur är det ställt med förnuftet hos Kling & Klang? Polisen är välkänd för sin omfattande byråkrati och påfallande ineffektivitet. Ett förhör tar minst en timme för polisen. Det betyder minst två timmar för den som kallas inklusive restid.

Varför kan inte den misstänkte förhöras på telefon? Förundersökningsledaren (klicka på blått) säger i Expressen att man inte kan vara säker på vem man pratar med i en telefon. Hoppsan. Det är till att vara tekniskt efterbliven också trots de enorma penningresurser som skattebetalarna har överfört till polisen de senaste åren. På varenda nyare mobil, så kallade smartphones, finns en knapp som heter videotelefon. Tryck på den och du kan se den du pratar med i realtid. Polis Klang och polisinspektör Kling vid Nacka-polisen kan be Dr Åsa hålla upp sin legg och zooma den och Kling & Klang kan filma både legitimationen såväl som Åsa Wihlbeck och spela in hela förhöret.

På gissningsvis 10 minuter hade det varit klart var Åsa står i den påstådda brottssituationen.

Text: Madeleine Jonson | Foto: Suvad Mrkonjic

Fotnot: Med kopplingstvång menas att hunden antingen är kopplad fysiskt och att hundföraren håller i kopplet eller att hundföraren har hunden lös men under omedelbar kontroll. Från 21 augusti får hundar vara lösa i skog och mark med markägarens eller jakträttsinnehavarens medgivande.


Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
  1. Det finns mycket att läsa om detta på Åsas blogg

    http://blogg.mama.nu/asavilback/archives/3996#comment-4290

  2. Jag tror också att kändisskapet kan provocera.

  3. Cecilia tycker:

    Stackars dig Åsa, du får betala för ditt kändisskap. Fattar du inte att det är för att du är kändis som polisen ska demonstrera sig makt? De flesta i polisuniform (och även vakter, de är kanske ännu värre) är maktmänniskor som njuter av att få utöva sin makt. Det är en kick för dem.