Mordet på Palme – gåta eller uppklarat?

Seriösa skribenter drar sig för att skriva om Palme-mordet. Anledningen är att även ett antal halv- och helstollar har spekulerat minst sagt fantasifullt men grundlöst i ämnet. Men betänk att inte ens Stig Edqvist, kommissarien som chefar över polisens Palmeutredning, är säker på att det var Christer Pettersson som sköt Palme för snart 26 år sedan.

Mordgåtan Olof Palme

 Det finns en lika nitisk som seriös journalist och författare som heter Gunnar Wall. Han är inte ensam om att skriva seriöst om Palme-mordet. Ensam om att tvivla på att det var Christer Pettersson är han inte heller. Men Gunnar Wall är en av få som uppfyller alla önskvärda kriterier för en undersökande journalist. Wall är modig, tålmodig, utsökt analytisk, avundsvärt seriös och urtråkigt arbetssam. Resultatet är lysande.

Hans bok Mordgåtan Olof Palme stör mig. Vanligtvis läser jag och lägger åt sidan, kastar i papperskorgen eller ger bort när jag tycker boken är riktigt bra. Men Gunnar Walls bok om mordet på Olof Palme är en komplett genomgång av ett slag som inte gjorts tidigare. Gång på gång går jag tillbaks till den och slår upp olika avsnitt beroende på mina funderingar.

Poliskonspiration

Nu är det lite speciellt för mig, eftersom jag vet, inte tror utan vet, att det fanns en konspiration inom en grupp poliser i Stockholm. De hade beslutat sig för att mörda Palme, det vet jag. Men jag vet inte om de hann eller om någon annan hann före.

Ammunition av denna typ dödade Olof Palme. Kaliber 357 Magnum

T ex Christer Pettersson. Gunnar Wall tror inte att det var Christer Pettersson. Innan jag läste boken Mordgåtan Olof Palme var jag inne på att det faktiskt var Christer Pettersson som sköt Palme. Polisgruppen fick en skänk från gatan, en galen A-lagare ”släckte” Olof Palme, för att använda Petterssons språkval.

Gunnar Wall har intervjuat en rad personer utanför kärnan. Inte bara Kjell-Olof Feldt och hans  fru utan många  andra. Intressanta vittnen t ex. Jag har inget säkert svar på frågan; Vem sköt Olof Palme? Läs boken  och försök  själv svara på frågan.

Text och foto: Lars-Kristian Bergh

 

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
 1. John Doe tycker:

  Väck inte den björn som sover….

  Lisbet pekade ut Crippa P.
  Jag har svårt att tro att hon bara valde någon som såg lite skurkaktig ut eller att hon gjorde det efter påtryckningar.

 2. Jan-Ola Gustafsson tycker:

  Det är faktiskt anmärkningsvärt att denna avrättning inte har uppklarats trots den långa tid som gått sedan den skedde och trots de enorma belopp som lagts ner på ”utredningen”. Det är rimligt att tänka sig att ett sådant här dåd troligen inte var oväntat i ledande socialdemokratiska kretsar mot bakgrund av det ofta öppet demonstrerade Palmehat som förekom på 1980-talet. På morgonen efter avrättningen (någon annan beteckning är vilseledande) hade TV ett reportage från det krissammanträde som regeringsledamöterna anlände till vid Rosenbad. Två personer skilde sig markant från de andra, både genom kroppsspråk och ansiktsuttryck. Kjell-Olof Feldt och Pierre Schori verkade påtagligt mer skakade än övriga som passerade porten, ungefär som om redan existerande farhågor redan hade besannats på
  ett mycket brutalt sätt. Går det att hitta TV-referat från detta tillfälle så skulle det vara intressant att se om någon annan lägger märke till detta som jag uppfattade som mycket påtagligt.

 3. Ök Klang tycker:

  I mitten på 1980-talet var det en djupt rotad bild att Olof Palme var en kommunistisk medlöpare, en fara för Sverige och som bidrog till att Sverigebilden smutsades. Hatet mot Palme fanns inte bara inom en grupp på Norrmalmspolisen. Överallt i alla samhällsskikt fanns Palmehatet och många diskuterade öppet att Palme borde skjutas. Mer än en kan nog antas ha varit beredd utföra det. Det torde därför inte ses alltför sensationellt att någon gjorde det.

  Oavsett vem som gjorde det så hade det troligen skett ändå om gärningsmannen i fråga inte hade gjort det. Palmehatet var så utbrett att Palmes öde var beseglat.
  Är det månne tid nu att lägga ned utredningen och ”vända blad”?

 4. Överkonstapel Kling tycker:

  Visst. På norrmalms dåvarande distrikt fanns en klick som odlade tanken att Palme måste bort som det ogräs han var. Alltså klickens uppfattning. Men hur kan B. VETA detta? Och kan du bevisa det? Och vad kan du göra åt det? Med alla tokars teorier blir väl ingen trodd längre?

 5. Konstapel Kask tycker:

  Vilka kriterier måste uppfyllas för att du skall publicera namnen?

Trackbacks

 1. […] och kritisk samhällsdebattör, har tagit upp ”Mordgåtan Olof Palme” på sin blogg. Han kallar boken ”lysande” och berättar att han gång på gång går tillbaka till […]