Polisen vill stoppa polisrapport

Orädd forskare och polis: Stefan Holgersson

En procent av tiden är poliser ute på gator och torg. Forskningsrapporten som visar det och andra obehagliga fakta vägrar Rikspolisstyrelsen kännas vid. – Det resultatet visar är inte alls bra eftersom polisen inte utför de uppgifter som medborgarna kan förvänta sig att polisen gör, säger Stefan Holgersson,  forskare och erfaren polis, som står bakom rapporten.

Det är professor Johannes Knutsson som tillsammans med polisforskaren Stefan Holgersson har tagit fram studien som Rikspolisstyrelsen vägrar publicera. De har mätt minut för minut i 2000 timmar vad den uniformerade polispersonalen gör på sin arbetstid.

De har mätt aktiviteten i en storstad, i en mellanstor stad och två studier är från glesbygden.

En tredjedel av tiden går åt till att vara inne på polisstationen, en tredjedel går åt till transport i polisbil mellan platser. Endast en procent av tiden går åt till fotpatrullering.

Stefan Holgersson betonar vikten av fotpatrullerande ordningspoliser.

– Det är de som är först på platsen, de inleder många ärenden. Vad de gör första tiden, när det exempelvis är ett grovt brott, är avgörande för om det går att lösa brottet. Det är också de som har kontakt med många brottsoffer, säger Stefan Holgersson.

Holgersson anser att polisen idag ägnar alltför mycket tid inne på polisstationen åt administration, uppgifter som civilanställd personal istället kunde klara av.

Dessutom ägnas för lite tid åt brottsförebyggande arbete, menar Stefan Holgersson.

– En intressant faktor är hur lite tid som går åt till brottsförebyggande arbete, det är två procent av arbetstiden. Det är väldigt lite med tanke på de uppgifter som rikspolisstyrelsen redovisar, säger han.

Lyssna på intervjun med Stefan Holgersson i Ekot på Sveriges radio den 28 mars: Klicka här.

Citaten ovan är hämtade från Karin Wettres intervju.

Skarp kritik mot polisen riktas också i flera artiklar av pensionerade kriminalinspektören Anders Bergstedt. Läs genom att klicka här.

 

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
 1. Konstapel Kling tycker:

  Min käre kollega som kallar sig grannen är allt en riktig viktigpetter till språkrättare. ”Polisen” använder murvlarna ständigt när de i allmänna termer skriver om polismyndigheter. ”Polisen” blir ett samlingsnamn och ”Grannen” kanske skulle käka lite mindre citroner?

 2. Gåsapågen tycker:

  Du grannen nog låter du lite gnällig allt. Usla 3-skiftschema är enbart polismyndigheten i Malmö skyldiga till och det är från den myndigheten som ett antal poliser kallade muslimerna för ”apajävlar” och mycket mera. Holgerssons rapport vill inte RIkspolísstyrelsen publicera vilket visar vilken unken luft det finns på högsta polisförvaltnings- och tillsynsmyndigheten för polisen. Den lilla damen från Sveg kanske skulle våga mopsa upp sig lite och bestämma att forskaren o polisen S Holgersson ska få en öppen forskartjänst just på Rikspolisstyreslen. Det skulle både jag o ”Grannen” ha glädje av tror jag bestämt.

 3. Grannen tycker:

  Det är väl inte ”polisen personen” som vill stoppa rapporten? Sverige är mer än gator och torg och mycket ”skit” händer på landsbygden. Allt är inte krogbråk. Ett trick är att göra ett avledningsbus 5 mil bort från den stora riktiga stöten… Då blir det åka av. Skjutsa lugna psykfall mellan sjukhus kunde kanske ngn annan göra. Och som sagt mycket skriva är det, och viktigt att det är rätt gjort för åklagaren som underlag för att kunna väcka åtal… Rosengårdsinsatsen tas från Skånepolisens ordinarie personal. Ingen gör deras jobb medan de får ölburkar i skallen när de fotpatrullerar i R-g. Allt för en grundlön på ca 21 000 och uselt tänkt 3-skifts schema…

 4. Herr Batong tycker:

  Poliser ska man se upp med. En farlig makt om den inte hålls med hårda tyglar. Polisen Holgersson tycks vara en rejäl och hederlig karl. Det är såna vi vill ha som poliser. Sopa ut skiten inom polisen går inte, vad blir kvar?

 5. Leffe Nilsson tycker:

  Varför inte anlita nya centerkvinnan till att reda upp polisens arbete hon gör ju anspråk på att veta allt bättre än alla andra med sin obefintliga arbetslivserfarenhet. Till att börja med kan en av konstaplarna i varje bil kliva ut och fotpatrullera och sedan efter 3 kvarter om han är trött i benen så kan han skifta med chaffisen i polisbilen. Ge dom sedan debriefing och terapi på ledig tid eftersom de stackarna fått vara utan sälsis.

 6. Magnum tycker:

  Dricka kaffe och äta munkar på kontoret är viktiga saker, men kanske inte en tredjedel av tiden utan det är där det borde vara 1% av tiden. Civilanställda som enbart är på kontoret skall ju ta hand om det administrativa där det är möjligt. Självklart går det inte att komma ifrån att en del tid går till det administrativa men poliser som har patrullerande tjänst behöver knappast ens sätta sig i bilen, det går bra att ta en rask marsch eller cykeln.

 7. Jimpa tycker:

  Allt prat i alla år att polisen skall vara ute på stan och synas och så är det fortsatt tvärtom, 1% av tiden, skrämmande! Det är så fruktansvärt dåligt! Stefan Holgersson verkar vara rätt man att omorganisera hela skiten.

 8. Calle 16 tycker:

  å det är ju underbart med en sådan man som polisen Holgersson. Nu borde kungen vinna poäng genom att ge Holgersson en lämplig medalj någon sort finns det väl för visad rakryggighet?

 9. B.S. tycker:

  Verkligen hedrande för poliskåren att det finns enstaka rakryggade personer som Stefan Holgersson. Priset är högt, utfrysning o sofistikerade trakasserier från polischeferna, glöm inte det. Anticimex borde kopplas in på chefsplanet, det är där den stora ohyran finns och det är där ansvaret finns och det är där som det borde utkrävas!!!